Situacija mokykloje išspręsta: berniukams ir mergaitėms nereikės naudotis tuo pačiu tualetu | kl.lt

SITUACIJA MOKYKLOJE IŠSPRĘSTA: BERNIUKAMS IR MERGAITĖMS NEREIKĖS NAUDOTIS TUO PAČIU TUALETU

Kilęs triukšmas dėl bendrų tualetų berniukams ir mergaitėms didžiulėje uostamiesčio mokykloje pagaliau nuramintas – vaikai vėl gali eiti į atskirus tualetus.

Bandė padėti visiems

Antrąją rugsėjo savaitę vienos S.Dacho progimnazijos mokinės mama iškėlė problemą, kad vaikai priversti naudotis bendru tualetu.

Moksleiviai jautė didžiulius nepatogumus, o atviri pisuarai mergaites gąsdino, kad bet kurią akimirką vyresnieji bendramoksliai prie jų akių apnuogins savo lyties organus.

Mergaitės neįžengdavo į tualetą, nes vyresnieji berniukai ten net leisdavo ištisas pertraukas, o kabinos buvo nerakinamos.

Paviešinusi šią bėdą moteris ne tik atviravo apie savo vaiko patirtą stresą, bet ir teigė suprantanti, kad problema kilo, kai sveikatos ministras išleido potvarkį, verčiantį reguliuoti mokyklose vaikų srautus, neleisti jiems maišytis. Tame pačiame dokumente kalbama ir apie tualetus, kuriuose mokiniai neskirstomi pagal lytis.

Žinia apie problemą šioje mokykloje plačiai pasklido ir, tikėtina, pasiekė sveikatos ministrą.

Ministras ištaisė klaidą

Tuo metu, kai klaipėdietė kartu su teisininku ir architekte suko galvą, kaip padėti mokiniams išvengti nepatogumų ir patyčių, susijusių su tualeto reikalais, ministras pakeitė savo sprendimą ir jau leido didinti mokinių srautus.

Toks potvarkis leido grąžinti senąją tvarką, kai mergaitės naudojosi tik joms skirtu tualetu viename mokyklos aukšte, o berniukai – kitame.

Pasak S.Dacho progimnazijos direktorės Daivos Marozienės, jau šią savaitę mokykloje bus grąžinta ankstesnė tvarka, berniukai ir mergaitės galės naudotis vien jiems skirtais tualetais.

Pasakykite, kaip viską padaryti teisingai?

"Operacijų vadovas pakeitė savo sprendimą ir leido su mokyklos tarybos pritarimu didinti mokinių srautus. Mūsų progimnazijos taryba sutiko, todėl nuo antradienio grąžinome tualetus ir jie skirstomi pagal lytį. Mes visada sprendžiame problemas, tik klausimas, kokiais būdais. Jei operacijų vadovas nebūtų pakeitęs savo sprendimo, aš nebūčiau išsprendusi šios problemos. Nežinau, ar pakeitimai susiję su mūsų mokyklos reikalais. Daugelis mokyklų vadovų išreiškė nuomonę, kad didelėse mokyklose skirstyti srautus po 100 mokinių nėra teisinga ir to neįmanoma įgyvendinti. Manau, kad sureaguota į mūsų prašymą", – teigė D.Marozienė.

Rūpinosi tik viena

Mokyklos direktorė tikino, kad pretenzijų dėl tualetų sulaukė iš vienintelės mamos, prie jos prisidėjo tik dar du tėvai, visi kiti tokios problemos nekėlė.

Pasak direktorės, vaikai žinojo, kad pirmajame aukšte, šalia darbuotojų tualetų, yra dar vienas, kuriuo galėjo naudotis mokiniai. Didelių eilių prie jo pedagogai nepastebėję.

Esą auklėtojos klausė mokinių, bet vaikai tualetų temos neakcentavo.

"Nebuvo taip, kad mes nieko nedarėme – pisuarai buvo apvynioti plėvele, viena kabinų eilė buvo skirta berniukams, kita – mergaitėms. Mokykla dabar vykdo ne tik su ugdymu susijusias funkcijas. Dabar mokykloje yra tiek darbų, daug jų turi koordinuoti vadovas. Ir ne vienu reikalu galbūt vaikai nepatenkinti, bet pasakykite, kaip viską padaryti teisingai? Reikėtų žiūrėti, kiek vadovo rankos atrištos padaryti viską taip, kaip nori. Tyčia niekada nedarome blogai, bet reikia suprasti, kad operacijų vadovo nurodymų nevykdymas mokyklos vadovui taip pat užtraukia atsakomybę. Visų problemų iš anksto numatyti neįmanoma. Kai tik supratome, kad yra bėda, iškart ėmėme tvarkytis", – paaiškino D.Marozienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Tevas

Tėveliai ,stenkit,budekite.Vaikus mokyklose varyti į vieną tuoleta ,tai tas pats kad saulė pradėtų tekėti iš vakarų.Pagarba tevams.

Regina

Tėvai, kurie nekėlė problemos d subendrintų tualetų, jie manyčiau nesidomi vaikų gyvenimu, neturi vidinio ryšio su savo atžalomis.... Arba vaikai kentėjo ir nieko nesakė...

Žurnalistams

Dėl narkotikų įdomi tema, galėtų žurnalistai pagvildenti. Ar nekils dar vienas skandalas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS