Siūlo atidėti pagalvės mokesčio įvedimą Klaipėdoje | kl.lt

SIŪLO ATIDĖTI PAGALVĖS MOKESČIO ĮVEDIMĄ KLAIPĖDOJE

Klaipėdos politikai ginčijasi, ar sugebės savivaldybė iki šios vasaros sustyguoti vadinamojo pagalvės mokesčio įvedimo tvarką. Atsirado siūlymų nukelti mokesčio įvedimą, kol nebus aiškiai įvardinta, kam surinkti pinigai bus skiriami.

Mokėtų ne visi

Šis mokestis nebūtų taikomas ilgalaikei nuomai, jo nemokėtų tie žmonės, kuriems paskiriama reabilitacija.

Mokesčio nemokėtų negalią turintys žmonės, mokymo įstaigų bei asmenų grupės, kurios nuomojasi daugiau nei 10 kambarių.

Dėl šio mokesčio savivaldybė planuoja įsigyti elektroninę mokesčio deklaravimo sistemą.

Apgyvendinimo įstaigos surinkus mokesčius turėtų sumokėti kas ketvirtį.

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas, svarstęs mokesčio įvedimo klausimą, pasiūlė apskritai atidėti mokesčio įsigaliojimo datą.

Planuojamą tvarką politikams pristačiusi Ekonominės plėtros grupės vadovė Jūratė Sokolova aiškino, kad už vieną nakvynę dviejų eurų mokestis, kurį planuota iš turistų rinkti nuo birželio 1-osios, būtų skiriamas turizmui skatinti.

„Kultūros ir turizmo infrastruktūros gerinimui, sezoniškumo mažinimo priemonėms, renginiams organizuoti, skrydžių pritraukimui“, – mokesčio panaudojimo principus vardijo J. Sokolova.

Tikisi 800 tūkst. eurų

J. Sokolova aiškino, kad pinigų panaudojimo klausimą spręstų savivaldybė, kuriai siūlymus teiktų darbo grupė, sudaryta iš verslininkų, viešbučių, restoranų, kitų organizacijų atstovų.

Skaičiuota, kad pernai uostamiestyje būta per 400 tūkst. turistų nakvynių.

Turi būti aiškumas – ar kelius lopysime, ar skyles biudžete užkaišiosime.

„Nuo 2025 m. planuotume surinkti apie 800 tūkst. eurų“, – akcentavo J. Sokolova.

Kultūros, švietimo ir sporto komitetas siūlė nukelti mokesčio įgyvendinimo terminą, taip pat siūlė neimti mokesčio iš tų, kurie nakvynę rezervavo iš anksto.

„Klausimas – kur tie pinigai eis? Kiek aš žinau, Turizmo ir informacijos centro atstovė jau įsivaizduoja, kaip tuos pinigus taškys. O tai – 400–800 tūkst. eurų suma. Tai dar kavos mokestį įveskime“, – nuomonę išsakė tarybos narys Arūnas Tuma.

Arūnas Tuma. 

Nakvynė brangs

A. Tuma priekaištavo, kad verslo atstovai nebuvo informuoti apie mokestinius planus.

„Aš esu prieš pagalvės mokestį. Turi būti aiškumas – ar kelius lopysime, ar skyles biudžete užkaišiosime. Viskas brangs. Siūlyčiau atmesti siūlymą, pirma reikia išdirbti tvarką, sukurti tas darbo grupes“, – teigė A. Tuma.

Politikas stebėjosi, kad skirtingos įstaigos dažnai giriasi tais pačiais pasiekimais. Turizmo rodikliais esą didžiuojasi tiek Klaipėdos turizmo ir informacijos centras, tiek Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

„Tai kas kruizinius laivus pritraukia – uostas ar Turizmo ir informacijos centras? Prispausdins bukletų ir ištaškys pinigus į šiukšlių dėžes“, – rėžė tarybos narys.

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas siūlo įgyvendinimo terminą nukelti iki kitų metų sausio.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

ezys

Tumai priklauso Viktorijos viesbutis, tad jis nuo sio klausimo svarstymo turi nusisalinti, nes interesu konfliktas akivaizdus.

eikit tik

kodėl visą laiką imame pavyzdžius iš kitų miestų? Netikusius pavyzdžius. Kiti lupikauja tai ir mums reik? Nepragyvenam? O gal mes dawai pavarom taip kad kiti imtų iš mūsų pavyzdžius? Gerus pavyzdžius o ne kaip šitas kur nulupt nuo kiekvieno praeivio niekinga graši

Klaipėda 3 pagal dydį miestas

ne didmiestis ? Lietuvoje turisto mokestis taikomas Vilniuje, Kaune, Palangoje centras Druskininkuose, Birštone, Trakuose, Anykščiuose. Neringoje - įvažiavimo mokestis .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS