Skaitmenizacijos era: populiarėja virtualios kapinės | kl.lt

SKAITMENIZACIJOS ERA: POPULIARĖJA VIRTUALIOS KAPINĖS

Jau keturis mėnesius veikia virtualių Klaipėdos kapinių sistema. Skaitmenizavus vienas didžiausių Lietuvoje Lėbartų, taip pat Joniškės kapines ir atsiradus galimybei lengviau surasti palaidotų artimųjų kapavietes, savivaldybės darbuotojai už tai sulaukia padėkų net iš užsienio.

Kreipėsi iš Portugalijos

Neseniai Klaipėdos savivaldybės administracija sulaukė Svetlanos Jultyjevos laiško iš Portimauno miesto Portugalijoje.

Moteris nuoširdžiausiai dėkoja už skaitmenizuotas uostamiesčio kapines. Būtent tai jai leido atrasti savo artimųjų kapus internetu.

"Ieškojau jų gyvų, o radau mirusius. Toks gyvenimas. Labai jums dėkoju už jūsų nuveiktą darbą. Nes neturiu fizinių galimybių aplankyti savo artimųjų kapų. O jūsų sukurtoje interneto svetainėje galėjau tai padaryti virtualiai", – dėkojo moteris iš Portugalijos.

Ji teigė bandžiusi ieškoti analogiškų kitų virtualių kapinių kituose miestuose, tačiau esą nieko panašaus neaptiko.

Pastebėjome, kad skaitmenizuota sistema labai drausmina žmones.

Pamėgo naujovę

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė sakė, kad Lėbartų ir Joniškės kapinėse yra suformuota per 40 tūkst. kapų, palaidota apie 75 tūkst. šešių tikėjimų mirusiųjų.

Esą maždaug šeštadalis Klaipėdos kapinių kapaviečių yra neprižiūrimos, t. y. apie 6,5 tūkst. kapų.

Pasitaiko, kai nemažai žmonių, ypač gyvenančių užsienyje ar tiesiog retai atvykstančių į kapines aplankyti mirusių artimųjų, neberanda ieškomo kapo.

Būtent todėl buvo nuspręsta kapines skaitmenizuoti ir į virtualią erdvę perkelti informaciją apie Klaipėdoje palaidotus asmenis, pridėti geografines nuorodas, vedančias kiekvieno kapo link.

Šis interneto puslapis sulaukė gana daug dėmesio. Tai rodo ir žmonių prašymai sistemoje pakeisti vienos ar kitos kapavietės nuotraukas.

(Ievos Atės nuotr.)

Viešumas drausmina

Vien Lėbartų kapinėse yra palaidota daugiau nei 55 tūkst. mirusiųjų.

Kiekvienas antkapis čia buvo fotografuojamas ir įkeltas į skaitmeninę sistemą.

Norintieji sužinoti apie konkretaus asmens kapą turėtų suvesti internetinį adresą kapines.klaipeda.lt.

Jie ras tai, ko ieško, jei tik tas žmogus yra palaidotas Joniškės ar Lėbartų kapinėse ir ant jo kapo stovi antkapis.

"Turėjome tokių atvejų, kai internete žmonės pamatę kaip atrodo jų artimųjų kapavietės, skubiai susitvarkė kapus ir atsiuntė mums naujas nuotraukas, prašydami jas įkelti į sistemą. Patikrinę, ar tikrai tai tie patys kapai, ar ten tikrai yra ta pati informacija, kuri reikalinga, pakeičiame nuotraukas", – teigė Z. Stankienė.

Pasitaiko, kai žmonės pastato paminklą ir paprašo įkelti fotografiją, kad informacija būtų atnaujinta.

"Pastebėjome, kad skaitmenizuota sistema labai drausmina žmones. Atsirado daugiau tvarkančiųjų kapus ir norinčiųjų, kad tvarkingos kapavietės fotografija atsirastų virtualioje erdvėje. Yra ir tokių atvejų, kai žmonės, atradę kapus, prašo kontaktų, kad galėtų susisiekti su kapą prižiūrinčiais giminaičiais. Tačiau mes tuo neužsiimame, nesame paieškų tarnyba", – tvirtino Z. Stankienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Laima

Kokiu elektroniniu adresu siųsti kapo nuotraukas, norime pakeisti.

Klp

p. Stankienė, savo mamą palaidojau beveik prieš 1,5 metų. Iki šiol programėlėje neįvesti duomenys apie kapą ir velionę. Baikite girtis ir eikite dirbti, t.y. suvedinėti duomenis. Specialiai nesiųsiu kapo nuotraukos, nes smalsu kiek laiko tęsis jūsų neveiklumas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS