Slapti šventos ugnies keliai: Betliejaus taikos ugnies nedalins? | kl.lt

SLAPTI ŠVENTOS UGNIES KELIAI: BETLIEJAUS TAIKOS UGNIES NEDALINS?

Pirmąkart per 25 metus Lietuvos tikintiesiems nebus dalijama Betliejaus taikos ugnis iš Šventosios žemės. Ši tradicinė skautų akcija buvo atšaukta dėl karantino. Tačiau kai kurias Lietuvos bažnyčias taikos ugnis vis dėlto pasiekė. Ją iš Betliejaus atvežė privatūs asmenys.

Pernai prieš pat Kūčias Betliejaus taikos ugnis, perimta iš Lenkijos skautų, atvežta į Klaipėdą.

Toliau ugnį iš Šventosios žemės lietuviai perdavė Latvijos skautams ir kunigams, taip pat dalijo bendruomenėms Lietuvoje, tam tikslui buvo surengtos ir ekumeninės pamaldos.

Šiemet šios simbolinės akcijos nebus, bet skautai pakvietė dalytis prisiminimais apie ankstesnių metų akcijas: internete rašyti įsimintiniausią nuotykį, skleidžiant Betliejaus taikos ugnį, skirtą žmonijos taikai ir brolybei.

Betliejaus ugnies skleidimo po pasaulį iniciatyva kilo 1986 m. Austrijoje, Linco mieste, socialinės paramos akcijos "Šviesa tamsoje" metu.

Kasmet ypač pasižymėjęs vaikas iš Austrijos keliauja į Palestiną ir Betliejuje uždega žvakę, kuri lėktuvu, specialioje kapsulėje, transportuojama į Vieną.

Iš pradžių ugnis yra platinama po visą šalį, o vėliau – ir po Europą.

Šią Betliejaus taikos ugnies nešimo užduotį visose šalyse atlieka tų valstybių skautai.

Nuo 1995 m. kasmet Betliejaus taikos ugnį Lietuvos jaunimas perima iš kaimynų Suvalkų.

"Deja, ugnies šiais metais mes negalime dalyti dėl akivaizdžių priežasčių. Nežinau, kaip nusprendė ir elgėsi kitos šalys. Dar prieš karantiną planavome važiuoti, bet sugriežtinus sąlygas atsisakėme šios idėjos. Oficialiai pranešėme visiems, kad šįkart, pirmąkart per tiek metų, ugnies nedalysime", – kalbėjo Lietuvos nacionalinės Europos skautų asociacijos prezidentė Milisenta Misevičiūtė.

Vis dėlto, portalo duomenimis, Betliejaus taikos ugnis ir šiemet buvo atvežta į Lietuvą.

Ši misija kelių privačių asmenų iniciatyva buvo atlikta slaptai, beveik kaip pirmaisiais krikščionybės atsiradimo metais.

Ugnis pasiekė kai kurias šalies bažnyčias, tačiau žmonėms ji dalijama nebus.

Šių metų Betliejaus ugnies misijos tema yra "Taika be sienų", tad skautai, nors ir negalėdami fiziškai dalyti ugnies iš Kristaus gimimo grotos, siūlo tikintiesiems melstis "iš širdies į širdį".

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

kam ? pavadinime?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS