Stintų sezonas baigiasi neprasidėjęs? | kl.lt

STINTŲ SEZONAS BAIGIASI NEPRASIDĖJĘS?

Panašu, kad stintų sezonas baigiasi neprasidėjęs – Nemuno žemupyje žvejai stintų taip ir nesulaukia, o priekrantės žvejai traukia paskutines stintas tinklais.

Uostamiesčio turgavietėse stintų kainos krito iki 5 eurų už kilogramą. Vieni prekeiviai prašo 5,5 euro, o štai vietiniai žvejai jau kainas leidžia žemyn, jei pirkėjai perka daugiau.

Klaipėdos Naujajame turguje antradienį stintomis prekiauta poroje vietų, prekybininkės gyrėsi, kad turi po kelias dėžes.

Prie prekybos centrų esančiose aikštelėse taip pat jau kvepia šviežiomis stintomis – čia taip pat prašoma panašios kainos.

Ne visai graudžiai, bet graudžiai.

O štai šviežių strimelių kilogramas tiesiai iš žvejų kainuoja eurą, kai turguje, pavyzdžiui, už strimeles, prašoma 2,99 euro.

Ar stintų kainos dar kris, jei jų sezonas baigiasi?

"Stintos eina į pabaigą. Ne visai graudžiai, bet graudžiai. Dabar stintos jau yra nerštavietėse. Jos laukia šiltesnio vandens. Kitą savaitę turėtų atšilti, tad jos kol kas laukia savo momento. Stintoms nerštui reikia aštuonių laipsnių šilumos, o dabar naktimis dar šaltukas spaudžia", – pastebėjo Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Remigijus Dailidė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kai tik naktį nustos šalti, tikėtina, prasidės stintų nerštas. Tačiau tai nereiškia, kad stintų pagaus Rusnės žvejai.

"Tendencija labai aiški – kasmet į marias atplaukia vis mažiau stintų. Prognozuoti sunku, bet panašu, kad kiekiai mažėja. Reikėtų rimčiau situaciją aiškintis. Norint daryti tvirtas išvadas, reikėtų stebėti, kaip latviai gaudo. Bet mano galva, stintų populiacija mažėja jau ketverius metus", – patikino R.Dailidė.

Kur stintos nerš, priklauso nuo aplinkybių.

"Gali būti, kad jos nerš Rusijos pusėje, gal net pasieks pietinę, pietrytinę marių pusę. Mūsų pusėje kažin ar jų bus daug. Kiekiai maži, o ir pačios stintos smulkios", – svarstė R.Dailidė.

Stintų mėgėjai žvejai galėtų dairytis Drevernoje ar net Minijos upėje, kur jos gali būti nuplaukusios ieškoti nerštaviečių.

"Nebus stintų, teks kitas žuvis gaudyti. Ne bėda. Ateina laikas ankstyvajai karšių, kuojų žvejybai. Tuoj ešerių bus", – vylėsi žvejys.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Švedai

Iš Baltijos ,labiausiai užterštos jūros ,žuvų maistui nenaudoja, reik manyti teisingai daro.

Nu

ar pramoninkai tikrai nežino,kodėl sumažėjo stintų ir kitų žuvų?Ir tada kažin kodėl pastoviai plėšosi,kad neapsimokančio verslo neuždraustų...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS