Švaresniam orui – naujos gatvių valymo mašinos | kl.lt

ŠVARESNIAM ORUI – NAUJOS GATVIŲ VALYMO MAŠINOS

Netrukus į pagrindines Klaipėdos gatves išriedės keturios modernios gatvių valymo vakuuminės mašinos, padėsiančios sumažinti oro užterštumą kietosiomis dalelėmis.

Aplinkoje – nematomi nuodai

Skaičiuojama, kad kiekvienas lengvasis automobilis kasmet ant asfalto palieka daugiau nei pusantro kilogramo gumos atliekų, kurios plika akimi nematomos, tačiau yra nepaprastai kenksmingos žmogui.

Mieste daugėjant automobilių, būtina galvoti apie priemones, gelbstinčias nuo aplinkos oro užterštumo.

Pasinaudodama ES finansine parama, Klaipėdos miesto savivaldybė šiemet įsigijo keturias naujas gatvių valymo vakuumines mašinas.

Anglijoje pagamintos Johnston Sweepers VT802 modelio mašinos yra daugiafunkcės: jos gali siurbti dulkes, lapus, purvą, šluoti gatves tiek dešine, tiek kaire puse, arba visu pločiu.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis akcentavo, kad naujos transporto priemonės pašalina net pačias mažiausias kietąsias daleles. Iki šiol miestas to padaryti neturėjo galimybės.

Mašinos nupirktos iš bendrovės „Alwark“. Sutarties vertė – apie 850 tūkst. eurų.

Šią savaitę transporto priemonės perduotos operatoriui – bendrovei „Klaipėdos autobusų parkas“, laimėjusiam uostamiesčio gatvių valymo vakuuminėmis mašinomis paslaugos viešųjų pirkimų konkursą.

Pagrindinis šių modernių mašinų įsigijimo tikslas – geresnė ekologinė situacija mieste.

Pagrindinis šių modernių mašinų įsigijimo tikslas – geresnė ekologinė situacija mieste.

„Pagrindinė šių modernių mašinų įsigijimo priežastis ir tikslas – švaresnis Klaipėdos oras. Visi matome, kad mieste vis daugiau lengvųjų automobilių, didėja krovinių srautas į ir iš uosto, vyksta statybos bei gatvių rekonstrukcijos, kurios ir džiugina, tačiau tuo pat metu palieka savo veiklos pėdsakus. Visi šie procesai sukelia daug dulkių, sveikatai pavojingų kietųjų dalelių, kurios nusėda miesto gatvėse ir jas būtina surinkti. Pasitikiu ir neabejoju, kad Klaipėdos autobusų parkas deramai atliks šią misiją“, – teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Nauja veiklos sritis

Valymo paslaugų konkursą laimėjusi bendrovė „Klaipėdos autobusų parkas“, pagal operatoriaus sutarties sąlygas, su šiomis mašinomis į uostamiesčio gatves išriedės lapkričio 4-ąją.

„Mums tai yra nauja veiklos sritis. Laukiame starto su azartu, nes pildosi ir mano, kaip vadovo lūkesčiai, ir viskas vyksta kaip numatyta bendrovės strategijoje. Naujos papildomos veiklos, susijusios ne tik su keleivių vežimu, garantuoja mūsų bendrovei didesnes pajamas, geresnius atlyginimus darbuotojams, o miestui – kokybiškas paslaugas“, – sakė bendrovės „Klaipėdos autobusų parkas“ generalinis direktorius Vaidas Ramanauskas.

Pasak vadovo, autobusų parkas turi visą būtiną techninę bazę, diagnostikos ir remonto dirbtuves, specializuotą plovyklą didžiajai technikai prižiūrėti ir aptarnauti.

Vienintelis iššūkis – vairuotojams kuo greičiau susipažinti su naujomis mašinomis ir įvaldyti jų valymo funkcijas. Šią misiją padės įvykdyti mašinas Klaipėdai pardavusi bendrovė.

G.Neniškio žodžiais, naujomis mašinomis bus valomos pagrindinės miesto gatvės, kuriose, remiantis matavimais, fiksuojama didžiausia kietųjų dalelių koncentracija.

Šalutinėse kol kas darbuosis kitų miesto gatves valančių rangovų turima technika.

Vakuuminiu būdu gatvės šluojamos esant pliusinei temperatūrai, pašalus ar pasnigus valymui pasitelkiama kita technika.

Bus ir daugiau mašinų

Naujos vakuuminės mašinos įsigytos vykdant Klaipėdos miesto savivaldybės ir Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros projektą „Oro taršos kietosiomis dalelėmis mažinimas, atnaujinant gatvių priežiūros ir valymo technologijas“.

Dar keturias mašinas – tris, skirtas šaligatvių, pėsčiųjų ir dviračių takų valymui, bei vieną – siauresnėms gatvelėms prižiūrėti, – savivaldybė įsigis atskira sutartimi iš kito tiekėjo.

Su bendrove „Komuva“ pasirašyta 532,7 tūkst. eurų vertės sutartis, pagal kurią šios mašinos turi būti pagamintos ir pristatytos iki ateinančių metų pavasario.

85 procentai mašinoms įsigyti reikalingos sumos skiriama iš ES Sanglaudos fondo, 15 procentų – Klaipėdos savivaldybės biudžeto lėšos.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Stai taip

Sovietu laikais eidavom i darba, ankstus rytmetys, saulute sviecia ir vazineja masinos plaudamos gatves, tai malonus prisiminimai. Trisdesimt metu turejo praeiti, kol igalejo nusipirkti tokius automobilius, o pozeminio garazo centre statybai uzteko rankeles isrinktuju paskaiciuoti....

Gandragalviams

Viskas blogai.Eikit runkeliai patys šluoti gatvių jei netinka naujos mašinos.

>IR VĖL

čia turbūt toks pat varijantas kap lenkai įkišo lietuviškiems durniams a'lia karo laivelius katri pirmą žiemą nuskendo. Prišvartuoti prie Dangės krantinės. Mat buvo skirti tropiku vandenims.:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS