Per šventes svečių nelauksime: į pajūrį veršis minios? | kl.lt

PER ŠVENTES SVEČIŲ NELAUKSIME: Į PAJŪRĮ VERŠIS MINIOS?

Šių metų Kalėdas ir Naujuosius metus įsiminsime ilgam. Tokių švenčių jaunesni nepamena, o vyresnieji jas lygina su karo ir pokario metais, kai kiekvieną dieną ir naktį reikėjo galvoti, kaip išlikti. Šį kartą kova su nematomu žudiku – virusu – keis mūsų tradicijas ir įpročius.

Ragino imtis ribojimų

Daugybė Lietuvos žmonių net ir per pandemiją Naujuosius metus nori sutikti neužsidarę namuose.

Kadangi šiemet nė vienas miestas nesiūlo pramogų ir net šventinių fejerverkų, nemažai lietuvių pasiryžo atvažiuoti į pajūrį, tikėdamiesi neįprastai palydėti senuosius metus.

Dar gruodžio pradžioje Palangos ir Neringos viešbučių savininkai apsidžiaugė supratę, kad be duonos kąsnio neliks, ir per šventes darbuosis išsijuosę. Žmonės masiškai rezervavo kambarius.

Kurortų merai net viešai išreiškė pageidavimą, kad Vyriausybė kaip įmanoma greičiau priimtų sprendimą riboti įvažiavimą į visus miestus, nes situacija – grėsminga, o į pajūrį patrauks labai daug gyventojų.

Su namiškiais prisibuvę per ilgas Kalėdų dienas, Naujųjų sutikti žmonės ruošiasi ir į Klaipėdą.

Ką veikti naujametę naktį per kelias minutes pereinamame Klaipėdos senamiestyje, Kruizinių laivų terminale ar vėjų košiamame pajūryje?

Bičiulystė: ilgai nesimačiusios draugės įsitikinusios, kad lauke sykiu išgėrusios puodelį kavos elgiasi saugiai. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pasivaikščioti po miestą ir pajūrį susiruošusiesiems sinoptikai kol kas nežada gražaus žiemiško oro.

Paskutinė šių metų ir pirmoji artėjančiųjų diena žada būti drėgna, būdinga pajūriui, kai termometras rodo porą laipsnių šilumos, o kūnas jaučia didžiulį diskomfortą dėl šiurpulingos žvarbos.

Nori vaizdo į jūrą

Egzotikos ieškoti į Klaipėdą susiruošę atvykėliai jau rezervavo didžiąją dalį ir "Amberton Klaipėda" viešbučio kambarių.

Geidžiamiausi buvo numeriai, pro kurių langus matyti marios ir jūra.

Nors restoranai ir kavinės neveiks, viešbučio gyventojai yra tikri, kad gaus šventinę vakarienę ir mėgausis neįprastu vaizdu.

"Amberton Hotel Group" generalinis direktorius Tadas Matjošaitis patikino, kad viešbučių darbuotojai pasistengs patiekti maistą į kambarius be jokio kontakto su gyventojais.

Vykdydami karantino nurodymus, viešbučiai ketina apgyvendinti žmones tik dviviečiuose kambariuose.

Didžioji dalis viešbučių rezervacijų dabar vykdoma internetu, todėl nežinia, ar atvykti ketina atskiros poros, ar didesnės kompanijos, gyvensiančios po du, bet švęsti pasiryžusios drauge.

Kokių apribojimų ir suvaržymų sulauksime artimiausiomis dienomis, o gal net paskutinėmis metų valandomis, vis dar nežinia.

Į butus neisime, bet į skundus reaguosime.

Jau garsiai kalbama apie galimą judėjimo apribojimą.

Prisimenamas Velykų laikotarpis, kai prie didžiųjų kelių ir įvažų į miestus stovėjo užkardai, o pareigūnai prašė nekilnojamojo turto nuosavybės dokumentų, tikrindami, ar žmonės važiuoja į savo namus, ar į svečius.

Ne vienas buvo priverstas sukti automobilį ir grįžti namo.

Tačiau viešbučiai tąkart nenukentėjo. Pareigūnams įrodžius, kad atvykstama rezervavus kambarį, buvo galima tęsti suplanuotą kelionę.

Kol kas nežinia, ar šį kartą griežtų apribojimų žadanti naujoji Vyriausybė sugalvos dar didesnių suvaržymų, kad gyventojai nebandytų judėti iš namų.

Suprasdami, kad klientai gali susidurti su netikėtomis kliūtimis, kai kurie viešbučiai neima rezervacijos mokesčio ir leidžia užsakymą atšaukti net atvykimo dieną iki 14-os valandos.

Alfonsas Motuzas / Vytauto Petriko nuotr.

Tai yra didelis nepatogumas patiems viešbučiams, nes iki paskutinės minutės nežinoma, kiek darbuotojų atšaukti iš prastovų.

Policija lauks skundų

Abejojama, ar žmonės vykdys rekomendacijas ir net primygtinius reikalavimus nesiburti.

Apie ketinimus linksmai švęsti dideliame draugų būryje byloja interneto platybės.

Šia tema jau kuriami anekdotai: uždraudus burtis didesnėms nei dviejų asmenų grupėms žmonės Naujųjų metų naktį kvies artimuosius į žąsies šermenis, nes laidotuvių apeigose leidžiama dalyvauti grupėms iki 10 žmonių.

Šiemet per šventes žadama riboti kontaktus iki vienos šeimos. Tai yra prie šventinio stalo anūkai ar suaugę vaikai su šeimomis neturėtų būti kviečiami.

Akivaizdu, kad policininkai ir viešosios tvarkos prižiūrėtojai į namus nesibraus skaičiuoti, kiek žmonių susirinko prie šventinio stalo. Nesibels jie ir į viešbučių kambarius.

Net jei valdžia turėtų tokių norų, tokiems užmojams tiesiog neužtektų pareigūnų.

Jau dabar akivaizdu, kad Naujųjų naktį policininkai sulauks daugiau skundų, nes žmonės raginami pranešti apie ribojimų nesilaikančius kaimynus.

Pavasarį tokių skundų buvo daug, policininkai tada į juos stengėsi reaguoti nuotoliniu būdu.

"Į butus neisime, bet į skundus reaguosime. Prašysime gyventojus fotografuoti pažeidėjus, pranešti jų vardus ir pavardes bei kitus duomenis, kad vėliau galėtume nepaklusimo atvejus patikrinti, – tikino Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas. – Aišku, kad žmonės išeis į kiemą, gal ir šampano butelį atsidarys. Reikia viską vertinti blaiviai, kiekviename kieme policininko nepastatysime. Kasmet naujametę naktį kyla įvairių rizikų, bet mes viliamės, kad šiemet šventė praeis ramiau. Juk restoranai ir kavinės neveiks, tikėtina, kad į aikštes žmonės neis."

Užkrėtė ir savus

Prognozuodami, kokia bus šiemet naujametė naktis, pareigūnai žiūri į kalendorių ir skaičiuoja – per Kalėdas bus keturios išeiginės, o pasitinkant Naujuosius nedirbsime dar tris dienas.

Žinodami, kad laisvu laiku tautiečiai padaugina alkoholio, ypač kai daugelis linksmybių bus neprieinamos, policininkai spėja – galima tikėtis didesnio smurto namuose proveržio. Į tokius pranešimus ketinama reaguoti nedelsiant.

Tradicijos: švenčiant Naujuosius įprasta su draugais išgerti šampano. Taip veikiausiai bus ir šiemet. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Prisimindami šių metų Velykų laikotarpio apribojimus, pareigūnai jau dabar gali pasakyti, kad blokuoti kelius sugebės.

Bet jeigu reikalavimai bus dar griežtesni nei pavasarį, reikės labai pasistengti, kad įsakymą pavyktų įvykdyti.

Itin sparčiai plintantis virusas palietė ir uostamiesčio policininkų bendruomenę. Vien dabar serga ir dirbti negali 17 Klaipėdos pareigūnų.

Vienas židinių kilo miesto policijos komisariate. Nuo darželį lankančio vaiko užsikrėtęs, bet ligos simptomų tada dar nejautęs pareigūnas darbe bendravo su keliais skirtinguose kabinetuose dirbančiais kolegomis.

Kai šie sužinojo, kad bendradarbis serga, buvo per vėlu – liga išplito ne tik tarp bendradarbių, bet ir jų šeimose.

Vienas tvarką mieste prižiūrinčių ekipažų taip pat buvo apsirgęs. Poroje dirbantys pareigūnai izoliavosi, o patruliuojančių pamainų pasikeitimas organizuotas taip, kad nebūtų nė mažiausios galimybės užsikrėsti.

Baudos neapsaugos nuo grėsmių

Jau dabar policininkai turi labai daug darbo tikrindami, kaip laikomasi karantino reikalavimų. Įvairių tikrinimų laikotarpis vyksta nuo spalio 28-osios.

Iki šios savaitės ketvirtadienio jie bendravo su 3 tūkst. klaipėdiečių ir miesto svečių, kurie nedėvėjo apsauginių kaukių arba dėvėjo jas netinkamai.

Per šį laiką policininkai patikrino, ar saviizoliacijos laikosi 266 asmenys.

Už tai, kad nesilaikė reikalavimo naudoti apsaugos priemones arba pažeidė saviizoliacijos reikalavimus, jie nubaudė 63 asmenis Klaipėdoje ir 137 žmones visoje Klaipėdos apskrityje.

A.Motuzas įsitikinęs, kad turėtume nebijoti griežtesnių ribojimų ir imti pavyzdį iš latvių, kurie jau praėjusį savaitgalį leido dirbti tik maisto parduotuvėms, o per išeigines net uždraudė prekiauti alkoholiu.

Policijos viršininko įsitikinimu, žmonėse turėtų įsijungti savisaugos instinktas, jeigu jis neveikia, policininkai neprivers elgtis saugiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

žmonės raginami pranešti

Negi atsiras tokių ŽIURKIŲ-skundikų? Jau be žodžių "skundas, bausmė, draudžiama" nebegyvename. Kiek galite kankinti žmones? Ypač gaila vaikų!

Absurdas

O sergančiu budulizmu juk žymiai daugiau,nei covid-19!!! Taip kad melelejieji ;ligoniukai-buduliukai;,laikas padaryti taip,kad pradėtumėte matyti savo rūras,o ne jūrą!

šiaip realiai viskas jūsų rankose

Neinant iš namų gali dėti nuorodas kur tavo šefas "šiknaveidį" pasigyrė aplankęs tas ir tas vietas ir vietoj "nykščio" siunti į e.policija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS