Ukrainiečiai Klaipėdoje – po didinamuoju stiklu | kl.lt

UKRAINIEČIAI KLAIPĖDOJE – PO DIDINAMUOJU STIKLU

Panašu, kad Klaipėdoje apsigyvenę karo pabėgėliai iš Ukrainos kai kuriems vietiniams kelia susierzinimą, esą pabėgėliams viskas nemokamai, o kai kurie net savivaldybėje gauna darbą. Tačiau faktai rodo, jog atvykėliai anaiptol nenori būti išlaikytiniais ir bent jau uostamiestyje dauguma darbingo amžiaus ukrainiečių dirba.

Suerzino skelbimas?

Socialinio tinklo grupėje "Klaipėdos ukrainiečiai" (rusų kalba) pasirodė skelbimas: "Mielos ukrainietės, atsakingai merginai ar moteriai norėčiau perleisti savo darbo vietą savivaldybėje, kur laikinai dirbau. Darbas nesudėtingas, 8 valandos per dieną. Ypač patogus grafikas tiems, kurių vaikai dieną būna darželyje ar mokykloje. Nuo 7 iki 15 val. arba nuo 8 iki 16 val., pradėti dirbti reikėtų nuo rugpjūčio 22 dienos. Skambinkite telefonu Albinai."

Į šį skelbimą skubiai sureagavo kai kurie lietuviai, esą būtų įdomu sužinoti, kiek ukrainiečių pabėgėlių dirba savivaldybėje.

"Įdomus skelbimas. "Perduoda, perleidžia" darbą, ar ukrainiečiai pabėgėliai dirba mūsų savivaldybėje, ką jie dirba, jei tokių yra?" – rašė viena klaipėdietė, prisistačiusi lietuvišku vardu.

Moterį akivaizdžiai suerzino, kad pabėgėliai, jos supratimu, yra "aukštesnio statuso" nei vietiniai.

Konkursai atviri visiems

Klaipėdos savivaldybės personalo skyriaus vadovė Inga Gelžinytė-Litinskienė patvirtino, kad savivaldybėje darbui su bendruomenėmis išties yra įdarbinta viena ukrainietė, bet ne ta, kuri pagal skelbimą esą bando perleisti savo darbo vietą.

"Savivaldybėje dirbanti ukrainietė yra ne valstybės tarnautoja, o darbo sutartininkė. Gal jūsų minima ukrainietė iš skelbimo dirba įmonėje, kuri valo savivaldybės patalpas, bet tai tikrai ne mūsų darbuotoja. Mūsų darbuotoja dirba kvalifikuotą darbą, turi reikiamą išsilavinimą. Kalbant apie ukrainiečius, mes mielai priimtume jų ir daugiau, bet negalime dėl lietuvių kalbos įgūdžių, nes dokumentus reikia pildyti lietuviškai", – tikino I.Gelžinytė-Litinskienė.

Kalbant apie ukrainiečius, mes mielai priimtume jų ir daugiau, bet negalime dėl lietuvių kalbos įgūdžių.

Personalo skyriaus vadovė teigė nesuprantanti vietinių pasipiktinimo, nes jie lygiai taip pat gali dalyvauti savivaldybės skelbiamuose konkursuose užimti valstybės tarnautojo ar darbo sutartininko vietas biudžetinėse įstaigose ar pačioje savivaldybėje.

Šiuo metu miestas ieško trijų įstaigų vadovų, yra paskelbti 8 konkursai į kitas pareigybes.

Savivaldybės asmens sveikatos priežiūros įstaigoje taip pat yra pateiktas vienas darbo pasiūlymas.

Ši informacija yra viešai prieinama, konkursuose gali dalyvauti visi pageidaujantys.

Dirba ir moka mokesčius

Ukrainiečiai Lietuvoje anaiptol nėra išlaikytiniai.

Nuo karo Ukrainoje pradžios mūsų šalyje įsidarbino jau daugiau kaip 15,8 tūkst. ukrainiečių, tai yra beveik pusė visų darbingo amžiaus žmonių.

Ukrainos karo pabėgėliai dirba visose Lietuvos savivaldybėse, beveik kas trečias – Vilniuje.

Iš viso šiuo metu į Lietuvą yra atvykę daugiau kaip 62,2 tūkst. ukrainiečių, beveik 36 tūkst. – darbingo amžiaus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, Lietuvoje dirba, mokesčius moka ir nuo režimo Baltarusijoje pabėgę baltarusiai.

Darbą Lietuvoje rado 7,5 tūkst. baltarusių, kurie atvyko ir įsidarbino mūsų šalyje nuo karo Ukrainoje pradžios.

Liepą Lietuvoje dirbę ukrainiečiai ir baltarusiai mūsų šaliai sumokėjo beveik 10 mln. eurų mokesčių: pajamų, sveikatos draudimo, pensijų ir socialinio draudimo.

Daugiausia ukrainiečių dirba didžiuosiuose šalies miestuose: Vilniuje – 4,9 tūkst., t. y. beveik kas trečias dirbantis ukrainietis, Kaune – 2,1 tūkst., t. y. kas septintas nuo karo Ukrainoje pradžios Lietuvoje įsidarbinęs ukrainietis, Klaipėdoje – 1,8 tūkst. žmonių.

Klaipėdoje gyvena pustrečio tūkstančio ukrainiečių pabėgėlių, beveik tūkstantis – vaikai iki 18 metų.

Gairės: ukrainiečiai, ukrainiečiai Klaipėdoje, karas Ukrainoje, Ukrainos pabėgėliai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS