Uostadvario apžvalgos bokšto statyba gali pabrangti kelis kartus | kl.lt

UOSTADVARIO APŽVALGOS BOKŠTO STATYBA GALI PABRANGTI KELIS KARTUS

Pernai dėl neįvykdytų statybų bendrovės „Kavesta“ įsipareigojimų žlugus planui Nemuno deltos regioniniame parke pastatyti apžvalgos bokštą „Burė“, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) vėl domisi jo statybomis. Jos šįkart gali kainuoti kur kas brangiau.

Tarnybos vadovė Agnė Jasinavičiūtė BNS sakė, kad jau įvyko rinkos konsultacija norint įvertinti galimas išlaidas bokšto statyboms, kurias planuojama baigti iki šių metų pabaigos.

„Įvyko rinkos konsultacija norint pasižiūrėti kainų rėžį. Mus, aišku, apriboja projektai iš Europos Sąjungos, bet terminas yra šių metų pabaiga, kol kas vertinama galimybė, ar techniškai realiai pabaigti tokį projektą“, – sakė A. Jasinavičiūtė.

Anot jos, tai tas pats projektas, kurio nepavyko užbaigti pagal 2021 metų pradžioje pasirašytą sutartį su statybų bendrove „Kavesta“. Ši buvo įsipareigojusi 30 metrų aukščio apžvalgos bokštą „Burė“ Uostadvario kaime Šilutės rajone už 780 tūkst. eurų pastatyti iki praėjusių metų vasaros.

Jie nepadarė nieko.

„Bokšto statymo darbai nebuvo pradėti“, – teigė A. Jasinavičiūtė.

VSTT viešųjų pirkimų ir projektų skyriaus vedėja Miglė Bartašė sako, kad statybų sutartis su bendrove nutraukta pernai kovo pabaigoje, nes „Kavesta“ atsisakė pradėti darbus supratus, kad statybinių medžiagų atvežimas į statybvietę galimas tik vandens transportu.

„Jie nepadarė nieko. Jie nurodė, kad tikėjosi kitaip atsivežti medžiagas – ten sudėtinga teritorija dėl rezervato apribojimų, sausuma į bokštą galima patekti tik taku, skirtu pėstiesiems ir dviratininkams, ne sunkiajam transportui pritaikytas, todėl statybines medžiagas jie turėjo atsigabenti baržomis, vandens keliu. Kai jie tai suprato, nusprendė, kad nenori tos sutarties. Bent jau jie taip deklaruoja“, – BNS sakė M. Bartašė.

Anot jos, sutarties nutraukimas su „Kavesta“ užtruko ne vieną mėnesį, naujo rangovo paieškomis tarnyba pradėjo domėtis jau 2021 metų rudenį.

„Labai ilgai truko tas nutraukimo procesas, buvo daug aiškinimosi, bet kad su šiuo tiekėju negalėsime dirbti daugiau ir kad reikės naujo pirkimo, mes žinojome jau 2021 metų rudens pradžioje“, – sakė M. Bartašė.

Anot jos, dabar tarnybos išlaidos bokšto statyboms gali padidėti net kelis kartus.

„Per tą laiką labai išbrango kainos, įšaldė lėšas, galimybes pastatyti bokštą mažesnėmis išlaidomis. Kai nutraukėme sutartį, iš karto inicijuotas kitas pirkimas, tuo metu kainos jau buvo pradėjusius brangti, mūsų skaičiavimais, jau tada sąmata buvo tris kartus didesnė“, – teigė M. Bartašė.

Pernai rudenį Seime svarstant Vyriausybės 2023 metų valstybės biudžeto projektą, Audito komiteto pirmininkas Zigmantas Balčytis Uostadvario kaimo apžvalgos bokšto statybai prašė papildomų 1,5 mln. eurų.

Nuo bokšto turėtų matytis dalis Rusnės salos, Nemuno atšaka Atmata, Krokų lanka, Ventės ragas, Kuršių marių platybės ir Kuršių nerijos juosta su kopomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

KAŽKOKS

PAMIŠIMAS DĖL BOKŠTŲ--KIEKVIENAME KAMPE.AR NE PER DAUG.

a na h ui jo

reikia? Čia tipo pinigų daug turim?

Pritariu "Anonimas"

Taip... visoje Lietuvoje klesti melas ir aferos, visokios pakišos, paskolos... Juk praeitą savaitę net buvusį FNTT vadą supakavo..:-)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS