Uostamiestis ruošiasi taupyti elektrą | kl.lt

UOSTAMIESTIS RUOŠIASI TAUPYTI ELEKTRĄ

Įsisiūbavus elektros kainoms, miesto vadovai ieško sprendimų, kaip išsisukti iš padėties, nes vien gatvių apšvietimui Klaipėdoje suvartojamas įspūdingas kiekis elektros energijos. Situaciją gelbsti modernūs taupieji šviestuvai, tačiau jau dabar aišku, kad kalėdinių puošmenų per šias šventes uostamiesčio gatvėse bus mažiau.

Gelbėja modernūs šviestuvai

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis patvirtino, kad miesto gatvėms apšviesti perkamos elektros kainos yra fiksuotos.

Iki 2021 m. spalio jos buvo 3 ct už 1 kW/h. Po šios datos šoktelėjo trigubai – iki 10 ct.

Ir šita kaina galios iki šių metų spalio.

"Sunku ir įsivaizduoti, kokios elektros kainos bus po šitos datos, neatmetame, kad jos bus dar tris kartus didesnės. Bet, kalbant apie elektros suvartojimą miesto reikmėms, nežiūrint į tai, kad šviestuvų skaičius yra didesnis nei prieš kelerius metus, elektros energijos suvartojama mažiau, nes senojo tipo šviestuvai keičiami į LED, kurie suvartoja gerokai mažiau energijos. Todėl turime vilčių, kad elektros kainų kilimas šiuo atveju nebus labai skausmingas", – vylėsi G.Neniškis.

2021 m. eksploatuojamų gatvių šviestuvų skaičius mieste išaugo iki 20 276, tai yra 556 šviestuvais daugiau nei buvo 2020 m., apie 6 tūkst. jų yra LED, likusieji – kito tipo.

Sieks mažinti suvartojimą

2021 m. miesto gatvių apšvietimui suvartota 9 002 728 kW/h, 2020 m. – 9 257 574 kW/h, o 2019 m. – 9 315 601 kW/h.

Tad miesto gatvių apšvietimas 2019 m. biudžetui kainavo 280 tūkst. eurų, panaši suma buvo ir pernai.

Daugiausia elektros 2020 m. buvo išeikvojama lapkričio– sausio mėnesiais – vidutiniškai po 1,2 mln. kW/h, mažiausiai gegužės–liepos mėnesiais – vidutiniškai po 500 tūkst. kW/h.

Nepaisant visų problemų, labai abejoju, kad nakčiai reikės išjungti gatvių apšvietimą.

Pernai gatvių apšvietimui tamsiausiais (lapkričio–sausio) mėnesiais mieste išeikvota vidutiniškai po 1,15 mln. kW/h.

2021 m. gatvių apšvietimas vidutiniškai per parą veikė 11 val. 14 min. (ilgiausiai švietė gruodžio 15 d. – net 17 val., trumpiausiai – birželio 17 d. – 6 val.).

"Bandysime derinti, kaip galėtų būti elektros vartojimas sumažintas, tam tikru laiku šviestuvus pritemdant. Dabar kaip tik prasidės strateginio plano rengimas kitiems metams ir šių metų patikslinimai. Tai turi būti parengta iki rugsėjo vidurio. Lėšų viskam buvo suplanuota gerokai mažiau. Nors ne visos įstaigos turi tokias palankias elektros sutartis kaip "Gatvių apšvietimas". Akivaizdu, kad lėšų limitai bus griežti, stengiantis maksimaliai taupyti elektrą", – kalbėjo G.Neniškis.

Apšvietimo išjungti neketina

Administracijos direktorius patikino, kad kainų kilimo atveju miestas pinigų rezerve dar turi, tačiau nėra aišku, kaip bus metų pabaigoje.

"Kol kas Lietuvos ekonomika auga, taip pat ir Klaipėdos. Matome tai pagal darbo užmokesčio didėjimą. Tačiau kokios tendencijos bus metų gale, sunku prognozuoti, kalbama apie recesiją, todėl galimas dalykas, kad nieko nebeliks, ką buvome sutaupę, bet turime vilties, kad komunaliniams mokesčiams užteks", – teigė G.Neniškis.

Savivaldybės administracijos vadovas pabrėžė, kad vienas dalykas yra elektros kainų šuoliai, o kita problema – elektros gavimas.

"Nepaisant visų problemų, labai abejoju, kad nakčiai reikės išjungti gatvių apšvietimą. Taip atsitiktų tik tuo atveju, jei tai būtų bendra Lietuvos pozicija, kad turime sutaupyti tam tikrą kiekį elektros. Tikėkimės, kad taip nebus", – vylėsi G.Neniškis.

Šventės bus kuklesnės

Paklaustas, ar bus taupoma kalėdinių puošmenų sąskaita, administracijos vadovas teigė: "Kalėdos dar toli. Kadangi pinigai šventiniam apšvietimui yra suplanuoti, tai šia suma reikės ir tenkintis. Priklausomai nuo elektros kainos, bus atitinkamas skaičius papuošimų. Biudžeto situacija nėra paprasta, todėl labai abejoju, kad šiai šventei lėšos būtų didinamos."

Pernai mieste kalėdinėmis puošmenomis iš viso buvo papuoštos 25 Klaipėdos gatvės, tam skirta per 1,2 tūkst. papuošimų, 23 kilometrai girliandų – jomis buvo papuošta per 440 medžių.

Puošyba miestui pernai iš viso kainavo 147 tūkst. eurų.

Panaši suma skirta ir būsimoms šventėms, tačiau veikiausiai puošmenų per šias Kalėdas mieste bus mažiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Nebūtume

visko atidave prixvatizatoriams turėtume savo. Valstybinę energetiką. Bet kai tiems kas valdo rūpi tik tie kurie duoda tai dabar vietoje savo(valstybinio turto ir išteklių) turime apvalią skylę nuo baronkos.Ir mokėsime tiek kiek pasakys. O nemokėsime neteksime viską ką turime.Anstoliai pasirūpins

gaidžiai

hidroelektrines paleiskit ir visai Lietuvai elektros užteks. Ar gal jau visos prakaltos žulikams kurie viską atiduoda į bendrą rinką?

>Nereikia

tu šaip esi sveikas? Ar tau galvos priepuoliai nuolat?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS