Uostamiestyje auga poreikis kuopti butus | kl.lt

UOSTAMIESTYJE AUGA POREIKIS KUOPTI BUTUS

Gruodžio pabaigoje Klaipėdos miesto socialinės paramos centras sutvarkė trijų miestiečių, negalinčių pasirūpinti savimi, butus. Centras jau ne pirmus metus užsiima šia veikla, tačiau paskutiniu metu butų tvarkymo poreikis yra gerokai išaugęs.

Skraidė papūgos

Butus išvalė socialinės darbuotojos, joms taip pat padėjo lankomosios priežiūros darbuotojos ir bendradarbiai iš valymo paslaugas teikiančios įmonės.

Lapkričio ir gruodžio mėnesiais tvarkytuose butuose gyvena senyvo amžiaus ir neįgalūs klaipėdiečiai, negalintys pasirūpinti savimi ir buitimi.

Kai kurie šių butų gyventojai namuose turėjo laisvai skraidančių papūgų, o sienos buvo padengtos tabako smalomis.

Tvarkant šiuos butus visi paviršiai ir sienos buvo kruopščiai nušveisti, taip pat pakeista kiliminė danga.

Poreikis nemažėja

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro duomenimis, per 2020-uosius jų darbuotojai sprendė 82 krizinius atvejus, susijusius su asmeninėmis ir šeimos problemomis.

Centras dažniausiai gauna prašymų iš bendruomenės narių, artimųjų ir įvairių institucijų. Susirūpinimas kyla, kai aplinkiniams darosi sunku tvarkytis su iš butų sklindančiais kvapais ir nešvara. Pasitaiko atvejų, kai dėl netvarkomų butų kaimynystėje ima sklisti parazitai.

Manome, apleistų namų yra gerokai daugiau, bet mes apie juos sužinome tik tada, kai netvarka tampa didžiule problema šalia būstų gyvenantiems klaipėdiečiams.

Tokios situacijos susidaro, kai žmonės nebegali pasirūpinti savimi dėl socialinių įgūdžių stokos, neįgalumo ar psichikos ligų.

Su šiais sunkumais susiduriantys asmenys neretai nustoja tvarkytis namuose, kartais parsineša ir kitų žmonių į konteinerius išmestų daiktų.

"Pastaruosius kelerius metus tokių atvejų skaičius išaugo nuo kelių iki keliasdešimt per metus. Pavyzdžiui, 2014-aisiais mums buvo pranešta apie šešis atvejus, o šiemet – apie 82", – dalijosi Klaipėdos miesto socialinės paramos centro atstovė.

Prisideda ir miestiečiai

Centras gali padėti šiems žmonėms valydami jų butus, nes sulaukia pagalbos iš miesto ir jo gyventojų.

2020-aisiais centro darbuotojai suorganizavo šešių butų valymą, nes Klaipėdos miesto tarybą tam skyrė lėšų.

Taip pat prie misijos prisideda ir miestiečiai, dovanojantys baldų. Centro darbuotojai nuolat ieško žmonių, galinčių skirti paramą, kuri pagerintų su sunkumais susiduriančiųjų buitį.

"Manome, apleistų namų yra gerokai daugiau, bet mes apie juos sužinome tik tada, kai netvarka tampa didžiule problema šalia būstų gyvenantiems klaipėdiečiams", – sakė centro komanda.

Centro darbuotojai gali organizuoti būsto tvarkymą tik gavę savininkų sutikimą. Kartais sunku įtikinti žmones, kad jiems reikia pagalbos.

Centro darbuotojų nuomone, situacija būtų geresnė, jei kitos socialinių paslaugų ir sveikatos priežiūros įstaigos padėtų užtikrinti geresnę žmonių gyvenimo kokybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

klp

"Tokios situacijos susidaro, kai žmonės nebegali pasirūpinti savimi dėl socialinių įgūdžių stokos, neįgalumo ar psichikos ligų." - Nesutinku. Dar baisesnės būklės butuką paliko nuomininkas, jaunas dirbantis vaikinas. Kai paklausiau kodėl jis per porą mėnesių padarė tokį šiukšlyną, jis nusistebėjo - "tai aš dar ir ne tokios būklės palikdavau"..... Negaliu nesutikti su vieno muziejaus vadovo žodžiais - "užaugo "mygtukinių" karta, kurie realybę suvokia tik ekrane ir stengiasi ją įtakoti mygtukais savo telefone. Kai tai nepavyksta, jie puola kaltinti visus aplinkinius ir "keršija jiems." Manau, kad ši situacija yra baisesnė nei atrodo - pasekmės bus, nes nėra valstybėje jėgos, kuri matytų, galėtų ir norėtų tokią situaciją įtakoti. Berods Manerheimas sakė, kad valstybė turi taip elgtis su savo piliečiais, kad jie NORĖTŲ ją ginti. Mes neturime šansų.....

na, reikaliukas ne toks paprastas

matėt "žinomų" ir "turtingų" rezidencijas? buvot už storų jų namų sienų? o rūsiuose? o pirtelėse? taip, jie dezinfekciją po to užsisako, bet iki tol būna spėję pasinaudoti analiniu su 5mečiais ir oraliniu nuo nuosava dukra,, kuriai ku-kū ir ji "muzikantė" bei visame tame būtinai būna pasikviestas butelio draugas iš "garbingos" ligoninės, nes jis ne tik medprofesorius, bet dar ir krikšto tėvas tai pačiai ku-kū dukrai, kuriai gausiai auga barzda nuo 11 metukų amžiaus ir ji labai nori ištekėti dar nuo 12 metukų - už bet ko, kad tik tikras tėtukas per visus galus nedulkintų... sakot - paistalai? skūsitės? nu nu... realybėje "žinomi", visi tie "turtingi", kurie politikoje ar itin garbūs "menininkai" gyvena dar purvinesnius gyvenimus ir kelios šiukšlės benamių laikinuose būstuose nieko neturėtų stebinti - žmonėms sielos apkakotos matant tuos visus "elitus"... ir "medikus"...

Klausimėlis

Kaip uždrausi vilkti šiukšles, juk visokie veikėjai tuoj pradės rėkti apie laisves ir teises?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS