Uostamiestyje – traumų sezono pikas | kl.lt

UOSTAMIESTYJE – TRAUMŲ SEZONO PIKAS

Uostamiesčio medikai skaičiuoja, kad šią vasarą dėl įvairių traumų, patirtų važiuojant paspirtukais arba dviračiais, medikų pagalbos prireikė jau daugiau nei 200 asmenų – nuo vos pradėjusių vaikščioti vaikų iki garbaus amžiaus senjorų.

Atvyksta jau be dantų

Į Klaipėdos universiteto ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių nuo gegužės kreipėsi per 100 traumas patyrusių paspirtukininkų, dviratininkų ar motociklininkų.

Daugiau nei 80 proc. iš jų medikai suteikė skubią pagalbą, atliko tyrimus ir skyrė ambulatorinį gydymą.

Manoma, kad daugelio traumų būtų pavykę išvengti, jeigu būtų paisoma saugumo taisyklių, pavyzdžiui, dėvimi apsauginiai šalmai.

„Kadangi važiuojama be šalmo, ypač dažnai patiriami veido sužalojimai ar galvos traumos. Pacientai atvyksta sulaužytais raktikauliais, žandikauliu, išmuštais dantimis, rankų traumomis, riešų lūžiais, pečių, kelių traumomis. Įprasta – odos nubrozdinimai, patinimimai, sumušimai, sausgyslių patempimai ar plyšimai“, – teigė Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja Rūta Juškaitė.

Klaipėdos universiteto ligoninės specialistai nurodė, kad dalis paspirtukininkų, dviratininkų ir motociklininkų hospitalizuojami į Traumatologijos, Veido ir žandikaulių chirurgijos skyrius. Apie 10 proc. nukentėjusiųjų dėl sunkios būklės patenka į Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių.

Šiuo metu dėl patirtų sudėtingų galvos traumų ligoninėje gydoma paspirtuku važiavusi 70-metė. Moters būklė sunki.

Kadangi važiuojama be šalmo, ypač dažnai patiriami veido sužalojimai ar galvos traumos.

Paspirtukai pirmauja

Klaipėdos vaikų ligoninės Traumatologijos skyriaus vedėjas traumatologas Džeraldas Sivickis tikino, kad iki šiol pirmavusias vaikų traumas ant batutų jau pora metų yra išstūmę paspirtukai.

„Labai svarbus tėvų sąmoningumas. Jie vaikams turėtų rodyti pavyzdį: važiuojant dviračiu ar paspirtuku dėtis šalmą ir uždėti jį vaikui. Neleisti važiuoti dviračiu, kol atžalos neužsideda šalmo ar kitų apsaugos priemonių. Saugusieji nuo mažens vaikams turi aiškinti taisyklių svarbą“, – teigė D. Sivickis.

Policijos atstovai primena, kad dėvėti šalmus rekomenduojama visiems minėtų transporto priemonių vairuotojams ir keleiviams, o nepilnamečiams tai daryti privaloma.

Rūta Juškaitė. Klaipėdos universiteto ligoninės nuotr.

Užfiksavo 17 pažeidimų

Važiuojant tamsiu paros metu taip pat privaloma dėvėti liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, o dviračio žibintai privalo būti įjungti. Dienos metu privalu naudoti bent vieną iš šių priemonių.

Važiuojant kelkraščiu reikia duoti kelią pėstiesiems.

Paspirtukininkams ir dviratininkams draudžiama kirsti važiuojamąją dalį pėsčiųjų perėjomis, transporto priemonę privalu persivesti.

Leidžiama alkoholio riba šiems vairuotojams – 0,4 prom.

Nuo balandžio 1 iki liepos 28 d. Klaipėdos miesto policijos komisariato pareigūnai vykdė keturias priemones, skirtas dviračių ir elektrinių paspirtukų vairuotojų daromų pažeidimų kontrolei. Jų metu užfiksuota 17 įvairių pažeidimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

jo

Vėl paspirtukai kliūna. Kiek galima meluoti? Kaip galima normaliom sąlygom paspirtuku važiuojant dantis išmušti - arba vairuotojas girtas arba apsinarkašinęs. Tokiais atvejais dviratininko šalmas tikrai nepadės - reikalingas uždaras motociklininko.

Jelena

Labai gera priėmimo skyriaus gydytoja Rūta Juškaitė.

AK

"paspirtuku važiavusi 70-metė" - neapsigaukite, ypač vyresni žmonės. Elektriniai paspirtukai yra labai klastinga priemonė. Čia tu beveik stovi ant grindinio, o čia tau žemė iš po kojų, kai maži ratukai pataiko būti prastesnėje vietoje, ar išnyra netikėta kliūtis, kuri galbūt ir tavęs nesitikėjo atsirandant taip sparčiai. Geriau rinkitės paprastą dviratį - ir palaikysite fizinę formą mindami, ir jausite visą dviračio konstrukciją, turėsite kur kas atsparesnius didesnio skersmens ratus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS