Už renginių lankymą – priedas? | kl.lt

UŽ RENGINIŲ LANKYMĄ – PRIEDAS?

Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys – užimtas žmogus. Kurorto taryba nusprendė pamaloninti valdininką 40 procentų priedu prie algos, nes šis esą nespėja dalyvauti miesto šventėse ir koncertuose. Tiesa, pats E.Šakalys pluša dar dviejuose papildomuose darbuose.

Prašė mažiau, gavo dvigubai

Neringos tarybai teiktame projekte buvo siūloma E.Šakaliui skirti 20 proc. priedą, bet Neringos politikai pademonstravo neįtikėtiną dosnumą – pastarajame tarybos posėdyje E.Šakaliui paskyrė dvigubai didesnį priedą, nei prašyta.

"Man visa tai keista – praėjusios tarybos metu buvo prašoma leisti E.Šakaliui, einančiam administracijos direktoriaus pareigas, dirbti dar dviejuose darbuose. O šiame posėdyje dar ir priedo prie algos prašoma. Suprask, nespėja žmogus", – šiurpo Neringos miesto tarybos narys Andrius Bagdonas.

Tarybos sprendimo protokole pažymėta, jog priedo prie algos E.Šakaliui reikia "už papildomų užduočių, suformuluotų raštu, atlikimą, kai dėl to viršijamas įprastas darbo krūvis arba kai vykdomos pareigybės aprašyme nenustatytos funkcijos: atstovavimą Neringos savivaldybei valstybės institucijose pagal atskirus mero pavedimus ir renginiuose ne darbo valandomis".

Priedas pradedamas skaičiuoti nuo rugsėjo 26 d., tai yra nuo tarybos posėdžio dienos, o mokamas šešis mėnesius.

E.Šakalys klaipėdiečiams žinomas kaip ilgametis Registrų centro Klaipėdos filialo vadovas.

Po savivaldos rinkimų Neringos tarybos dauguma E.Šakalį pakvietė dirbti savivaldybės administracijoje. Teigiama, jog šias pareigas klaipėdietis užėmė gegužę.

Prieš tai šiame poste administracijai vadovavęs Algimantas Vyšniauskas, pasirodo, be posto neliko, jam pasiūlyta Neringos mero Dariaus Jasaičio patarėjo kėdė.

Kaip spėja suktis?

Klaipėdoje gyvenantis E.Šakalys, naktį praleidęs namuose, ryte lyg vėjas skrieja į Neringą.

Atlikus darbus, paskirsčius užduotis, E.Šakaliui dar lieka laiko eiti pirmininko pareigas garažų statybos ir eksploatavimo bendrijoje "Žvangutis".

E.Šakaliui rūpi ne tik Neringos savivaldybės ir garažų bendrijos ūkis. Vyras dar dirba Klaipėdos universitete, vykdomo tarptautinio mokslo projekto SB YCGN "Pietų Baltijos jaunimo veiklos grupių tinklas" specialistu.

Kaip spėja suktis E.Šakalys, lieka tik stebėtis.

Gaus beveik 1,2 tūkst. daugiau

Iki šiol E.Šakaliui, kaip administracijos direktoriui, buvo mokamas 2 941 euro atlyginimas, neatskaičius mokesčių.

Po Neringos miesto tarybos sprendimo E.Šakaliui alga turėtų padidėti dar 1 176 eurais, neatskaičius mokesčių.

Iš viso valdininkas turėtų gauti 4 117 eurų algos, iki mokesčių.

Iš viso valdininkas turėtų gauti 4 117 eurų algos, iki mokesčių.

Svarstant administracijos direktoriaus pinigų klausimą, tarybos narys Rimantas Giedraitis politikams priminė, jog pagal įstatymą priedus valdininkams galima mokėti tik pusę metų.

"Biudžeto, finansų ir ūkio komiteto vardu siūlau mokėti ne 20, o 40 proc. priedą", – pasiūlymą pateikė R.Giedraitis.

Vytauto Petriko nuotr.

Ištvers ir be koncertų?

Kolegai ėmė oponuoti kitas tarybos narys A.Bagdonas.

"Net metų nedirba, gal po metų, kai galėsime įvertinti visą atliktą per tą laiką darbą, tada gal galėtume svarstyti? Vienas pavyzdžių, kaip dirba direktorius: Kontrolės komiteto vardu mes paprašėme direktoriaus pateikti visą su Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" statyba susijusią medžiagą. Laukėme tris savaites, bet gavome atsakymą, jog šios medžiagos mes negausime. Labai keista. Mes, taryba, esame administracijos direktoriaus darbdavys ir mums atsisakoma pateikti medžiagą", – kritikos administracijos direktoriui pažėrė A.Bagdonas

Jis turėjo omenyje situaciją dėl Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" nutrauktų rekonstrukcijos darbų.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl rangovo ir įmonės, teikusios objekto statybos techninės priežiūros paslaugas, veiksmų.

"Aš džiaugiuosi, Andriau, kad tau ką nors pateikė. Man tai iš viso nieko nepateikė. Pirmiausia būtų smagu po metų pamatyti direktoriaus veiklos ataskaitą, kurią jis pristatytų. Vienoje taryboje svarstome, ar leisti E.Šakaliui dirbti dar du darbus, o kitą – skirti 20 ar 40 proc. priedą. Man regis, kiekvienas žmogus, eidamas į vienas ar kitas pareigas, turėtų būti supažindinamas. O tai, kad jis neturi darbo valstybės tarnyboje stažo, nėra motyvas skirti priedą. Kitas dalykas – ką reiškia dalyvavimas renginiuose ne darbo metu, kai sezonas pasibaigęs? Lai neina į tuos koncertus. Tegul neina į Thomo Manno festivalį ar Eduardo Jonušo namų poezijos vakarus", – pastabų žėrė Neringos tarybos narys Dovydas Mikelis.

Pareigos įpareigoja

D.Mikelio pastebėjimas, jog E.Šakaliui skiriamas priedas už tas užduotis, kurios neįeina į jo pareigybės aprašymą, verčia susimąstyti, kaip iš tiesų skirstomi biudžeto pinigai Neringoje.

"Peržiūrėjau administracijos direktoriaus pareigybės aprašymą ir matau, jog parašyta: "vykdyti kitus mero nurodymus". Pasirodo, jog viskas įeina į pareigybės aprašymą. Aš galvočiau, kad nėra tas atlyginimas toks mažas. Aš, kaip tarybos narys, nematau to rezultato, už kurį reikėtų pagirti direktorių ar papeikti", – tarybos posėdyje kalbėjo D.Mikelis.

Aš, kaip tarybos narys, nematau to rezultato, už kurį reikėtų pagirti direktorių ar papeikti, – tarybos posėdyje kalbėjo D.Mikelis.

Politikams buvo priminta, kad itin kuklius atlyginimus Neringoje vis dar gauna kultūros ar švietimo sistemos darbuotojai. O štai savivaldybės vadovams pinigų negailima.

Skundėsi mažomis algomis

Į šias replikas atsakė Neringos meras D.Jasaitis.

"Turbūt aš padariau klaidą, galvodamas, jog darbas Registrų centre įeina į valstybės tarnybos stažą. Samdydami direktorių, buvome pateikę kitus skaičius, o pasirašant darbo sutartį buvo jau kiti skaičiai. Žmogus dirbo pusę metų ne už tokią, kokią aš samdžiau jūsų vardu, sumą, todėl siūliau teikti priedą. Pasižiūrint į kitų savivaldybių patirtis, nuo pirmos dienos tarybos administracijų direktoriams skyrė priedus", – aiškino D.Jasaitis.

Čia D.Jasaitis nebuvo visiškai teisus, nes Klaipėdos rajono taryba taip pat, tik rugsėjo 26 d. apsisprendė dėl priedo skyrimo savivaldybės administracijos direktoriui ir pavaduotojui.

"Valstybės tarnyboje apskritai maži atlyginimai. Mums sunku rasti žmonių. Mes – nebekonkurencingi. Jau kavinėje galima daugiau uždirbti, nei sėdint su visa atsakomybe valstybės tarnyboje", – pareiškė Neringos meras.

"Į gimtadienį negali nueiti"

Tarybos narė Agnė Jančiauskienė patikino, kad ir ją stebina priedo skyrimo motyvacija.

"Priedą skirti už lankymąsi renginiuose? Manau, kad visi čia esantys lankosi renginiuose. O jei nesilanko, gaila. Gal lankytųsi, jei pridėtumėte priedų", – replikavo politikė.

A.Jančiauskienė šmaikštavo, kad, laikantis tokios logikos, tuomet visai administracijai reikėtų skirti 10, 15, 20 ar 40 proc. priedus prie algos, kad tik renginiai būtų gausūs lankytojų.

"Nori ar nenori, bet į renginius reikia eiti, apdovanojimą įteikti, kalbą pasakyti. Ir tai vyksta po darbo. Žmogus gal ir į gimtadienį negali nueiti. Čia jo pasirinkimas, tai faktas, bet už tai turi būti apmokėta", – aiškino D.Jasaitis.

Ragelio nekelia net žmonai?

Tai, kad E.Šakalys – itin užimtas žmogus, dienraštis "Klaipėda" įsitikino akivaizdžiai. Kelias dienas su Neringos administracijos direktoriumi pasikalbėti telefonu taip ir nepavyko.

"Ir man jis nekelia ragelio, ką aš galiu padaryti jam? Rašykite SMS", – patarė E.Šakalio žmona Irena Šakalienė, dirbanti Klaipėdos savivaldybėje, Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.

Išsiuntus klausimus raštu, E.Šakalys pats į juos taip ir nesiteikė atsakyti. Atsakymus apie savo viršininką formulavo Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė.

Į susitikimą – tik už pinigus

"Leisti Neringos savivaldybės administracijos direktoriui E.Šakaliui ne darbo Neringos savivaldybės administracijoje metu dirbti garažų statybos ir eksploatavimo bendrijos "Žvangutis" pirmininku ir Klaipėdos universitete projektų specialistu nusprendė Neringos savivaldybės taryba, kadangi šie darbai nekliudo tinkamai atlikti pareigybės aprašyme nustatytų funkcijų ir nėra kitų aplinkybių, dėl kurių nebūtų galima dirbti kito darbo. Atlygis už darbus skelbiamas metinėje pajamų deklaracijoje, kuri skelbiama viešai. Administracijos direktoriaus pareigos yra pirmaeilės, o Neringos miesto ir gyventojų interesai – svarbiausi. Garažų statybos ir eksploatavimo bendrijos "Žvangutis" pirmininku ir Klaipėdos universitete projektų specialistu E.Šakalys dirba po darbo ir savaitgaliais", – aiškino S.Vaišvilaitė.

Ji pabrėžė, kad sprendimą skirti priemoką Neringos savivaldybės administracijos direktoriui priėmė savivaldybės taryba už papildomų užduočių, suformuluotų raštu, atlikimą, kai dėl to viršijamas įprastas darbo krūvis arba kai vykdomos pareigybės aprašyme nenustatytos funkcijos.

"Tai – dalyvavimas po darbo vykstančiuose renginiuose, susitikimuose su gyventojais, viešuosiuose projektų svarstymuose, miesto infrastruktūros, įgyvendinamų projektų apžiūra. Atkreipiame dėmesį į tai, kad rugsėjo 26 d. vykusio posėdžio metu Neringos savivaldybės tarybos narių siūlymu ir Neringos savivaldybės tarybos sprendimu Neringos savivaldybės administracijos direktoriui skirta 40 proc. priemoka už papildomų užduočių, suformuluotų raštu, atlikimą, kai dėl to viršijamas įprastas darbo krūvis arba kai vykdomos pareigybės aprašyme nenustatytos funkcijos. Kitokių priemokų ar priedų Neringos savivaldybės administracijos direktorius E.Šakalys negauna", – tikino savivaldybės atstovė.

GALERIJA

  • Palygino: Neringos meras D.Jasaitis tikina, jog didesnę algą galima gauti dirbant kavinėje ir pjaustant tortus, nei valstybės tarnyboje.
Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Žvangutis

Dariau, užsitrauksi bėdos su šituom veikėju. Varyk jį greičiau. Žvangutis

Kvailys

ir meras ir V. Giedraitis, su savo siūlymais. Miestas dar niekada nebuvo taip apleistas kaip dabar. O viskas prasidėjo nuo V. Giedraičio neišmanymo ir baigsis - Jasaičio fiasko. Tokios nustekentos Neringos dar neteko matyti. Bet jums ponai - jau vėlu. Didelė gėda D. Jasaičiui, jis ne meras, jis šiukšlininkas

Kontrolierius gyvena kontroliuojamajame bute

"Nėra gera situacija, kai randame savivaldybės turtą, suteiktą privilegijuotomis sąlygomis, išnuomotą ne rinkos, o kur kas mažesne kaina, o vėliau naudojamą komercinėje veikloje. Mes prašome savivaldybių kontrolierių įvertinti šį aspektą bendrame audite, kuris atliekamas su Valstybės kontrole", – kalbėjo I.Šimonytė. Komiteto posėdyje Savivaldybių kontrolierių asociacijos atstovė Zita Valiauskienė pabrėžė, jog bendrame audite dėl savivaldybių nekilnojamojo turto iš tiesų bus bendradarbiaujama su Valstybės kontrole. "58 savivaldybės pasirašė šį susitarimą. Šiame audite kaip tik ir bus įtrauktas šis pagrindinis klausimas – savivaldybių ir socialiniai būstai. O su Neringa ir mes turime problemų, nes kaip tik viename tokių būstų gyvena savivaldybės kontrolieriai. Čia yra problema", – patikino Z.Valiauskienė. I.Šimonytė akcentavo, jog tokiu atveju Neringos savivaldybę galėtų audituoti kitos savivaldybės kontrolieriai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS