V. Grubliauskas apie taršą chromu: neturėtume demonizuoti esamos padėties | kl.lt

V. GRUBLIAUSKAS APIE TARŠĄ CHROMU: NETURĖTUME DEMONIZUOTI ESAMOS PADĖTIES

Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje aptarta situacija dėl Vitės kvartale nustatytos grunto taršos chromu, specialistų požiūriu, nėra tragiška, tačiau gyventojų tokie aiškinimai nenuramino.

Stengėsi nuraminti

Pirmadienio rytas uostamiesčio savivaldybėje prasidėjo posėdžiu, kuriame tikėtasi išgirsti atsakymą į šalia uosto gyvenančius klaipėdiečius jaudinančius klausimus.

Žmonės nerimauja, nesuprasdami, kaip gyventi užterštoje teritorijoje, dar labiau juos išgąsdino praėjusios savaitės pabaigoje "Stop" juosta aptvertos teritorijos šalia Vitės progimnazijos.

Visuomenės sveikatos specialistai ėmėsi raminti susirinkusiuosius, tikindami, kad ekstremalios situacijos nėra, o neseniai skelbta iki 12 kartų viršijanti normą tarša šiuo sunkiuoju metalu mažėja.

Tyrimus atlikęs ir taršos mastą konstatavęs geochemikas Ričardas Taraškevičius iš Vilniaus Gamtos tyrimų centro spėjo, kad užteršimas chromu uosto kaimynystėje yra likutinė tarša.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Uostininkai turi savo versiją

Bendrovės KLASCO atstovas ėmėsi tikinti, kad įmonė nesikrato atsakomybės. Sykiu uosto bendrovės atstovas tvirtino, kad nesibaiminama tyrimų rezultatų ir įtariama, jog užterštumas šiuo metalu gali būti likęs nuo 2003–2006 m., kai šalia Vitės mokyklos buvo kraunami geležies lydiniai, kuriuose buvo ir chromo.

Neturėtume demonizuoti esamos padėties, kartu neverta užmiršti, kad grėsmė išlieka.

Esą po to jokie chromo gaminiai įmonės teritorijoje nebuvo kraunami.

Gyventojų tokie aiškinimai neįtikina, jie turi ne tik įtarimų, bet ir renka įrodymus, kad kasdien atvirai vykdoma krova jiems kenkia.

Darbo ėmėsi prokuratūra

Posėdžio metu konstatuota, kad pavojus vis dar nėra atšauktas, gyventojai ir toliau raginami dažnai plauti rankas, vengti pasivaikščiojimų labiausiai užterštoje teritorijoje, nešiurenti nukritusių lapų.

Vitės progimnazijos direktorė Renata Venckienė bandė raminti klaipėdiečius, kad vos prieš kelias savaites kieme padengta nauja asfalto danga, todėl į mokyklą einantiems vaikams pavojaus lyg ir nėra.

Lietingas ruduo taip pat padeda apsaugoti gyventojus nuo pavojingo chromo poveikio, kuris į organizmą patenka dulkėdamas sausu metu. Specialistai patikino, kad šiuo metu baimintis išeiti į lauką Vitės kvartalo gyventojams nereikėtų.

"Neturėtume demonizuoti esamos padėties, kartu neverta užmiršti, kad grėsmė išlieka. Taršos šaltinio paieškų ėmėsi prokuratūra. Mes turime galvoti apie tai, ką daryti, kad taršos nebūtų, ir kaip ją pašalinti", – kalbėjo miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Žaluma gelbsti aplinką

Specialistai tikino, kad pereiti per aptvertą stadioną nereikėtų bijoti, esą chromas yra nusėdęs dirvožemyje, mėginiai, kurie parodė užterštumą, buvo paimti iš 10 cm gylio.

Posėdyje pranešta, kad žmones išgąsdinę tyrimų rezultatai tėra tarpiniai, galutiniai turėtų paaiškėti lapkričio 25 d.

Tada ketiname pateikti tikslesnes rekomendacijas, ką daryti su stadionu.

Jau anksčiau ne kartą kalbėta, kad viršutinį sluoksnį teks nukasti ir išgabenti.

Tai, kad dalis užterštos teritorijos yra apželdinta, o metalas yra nusėdęs dirvožemyje, yra teigiama situacijos pusė, konstatuota, kad augalija apsaugo žmones.

Savivaldybės vadovai pranešė, kad yra nusiteikę išleisti pinigų geoekologiniams tyrimams labiausiai užterštoje teritorijoje. Jų tikėtina sulaukti tik kitų metų pavasarį.

Gavus šių tyrimų rezultatus bus numatytas taršos naikinimo veiksmų planas.

GALERIJA

  • V. Grubliauskas apie taršą chromu: neturėtume demonizuoti esamos padėties
  • V. Grubliauskas apie taršą chromu: neturėtume demonizuoti esamos padėties
Vytauto Liaudanskio ir Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (42)

tai taip, žinoma... o kaip gi

tai aišku, svarbiausia pagydykit jo paties vaikus, pasakykit, kad jie gražūs ir visa tai turi būt už biudžeto lėšas - tai faktas ---- tai nuomonė: tiesiog ėjau pro šalį...

Dov.

O štai buduliams jis labai patinka. Jiems tik džiazo duok. Dar kokį morozą tipo seliukas.

Na niekaip

nepajėgia išeit už savo komforto zonos ribos.Kaip ir kiti valdininkai miesto valdžioje. Darys tik ta kas priklauso. Ir ne daugiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS