Ventės rage – tyla: nutrūko paukščių migracija | kl.lt

VENTĖS RAGE – TYLA: NUTRŪKO PAUKŠČIŲ MIGRACIJA

Ventės rago ornitologinėje stotyje – neįprastai tylu. Jei ne lankytojų ekskursijos, ornitologai juokauja, jog neturėtų darbo. Pasikeitusios orų masės paukščių gaudytojų tinklus kol kas palieka tuščius.

"Nutrūko migracija. Nepalankus mums vėjas. Pučia pietryčių ir rytų vėjai, paukščių nėra. Geriausia, kai pučia vakarų ar pietvakarių vėjai. Tuomet gaudome po vieną ar du tūkstančius paukščių, neseniai, pavyzdžiui, buvome tris tūkstančius paukščių sužiedavę", – pasakojo Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Jis tikino, kad paukščiai į žiemavietes skris dar visą spalį.

"Pagauname devynbalsių, kitų rūšių paukščių, o sodinės ar raibosios devynbalsės jau yra išskridusios. Pempės skrido nuo vasaros, bet jos į tinklus nepapuola. Žmonės jas tvenkiniuose matys iki pat gruodžio ar net sausio", – sakė V.Jusys.

Šiemet Ventėje sužieduota 46,7 tūkst. paukščių. Vien per rugsėjį sužieduota 17,5 tūkst. sparnuočių.

"Šis rugsėjis yra standartinis, nepalyginsi su praėjusiųjų metų. Pernai per rugsėjį sužiedavome net 50 tūkst. paukščių. Buvo rekordiniai metai", – stebėjosi ornitologas.

Ypatingų egzotinių paukščių ornitologai sako šiemet rankose dar nelaikę. Beje, meldinių nendrinukių, kurių gabenimo į Lietuvą projektas atsiėjo 4 mln. eurų, Ventėje ornitologai 90 metų rankose nėra turėję.

Ypatingų egzotinių paukščių ornitologai sako šiemet rankose dar nelaikę.

"Nė viena nėra pagauta tinkluose. Turime važiuoti į specialias jų perėjimo vietas Nemuno deltoje. Kolega Vytautas Eigirdas per ketverius metus keturis šimtus jų yra sužiedavęs. Pasaulyje tik keturios valstybės šių paukščių turi. Visur jos peri, Nemuno pievoje, deltoje", – pasakojo V.Jusys.

Pasak specialisto, šie paukščiai sutinkami tik Baltarusijoje, Lenkijoje, Ukrainoje ir Lietuvoje.

"Tai kas, kad jų yra. Bet jų – mažai. Kodėl tada meškas reikėtų vežti? Kam mums meška? Mums meldinių nendrinukių reikia. Ateina meškos ir pačios", – juokavo V.Jusys, paklaustas, ar nereikėtų iš Baltarusijos tuomet ir meškų atvežti.

GALERIJA

  • Ventės rage – tyla: nutrūko paukščių migracija
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pamatykite

Teko malonumas pabuti ir paklausyti sio linksmo Zmogaus pasakojimo bei parodymo, kaip pauksteliai zenklinami, sakykim kaip ir palaiminami,visiems linkeciau pamatyti ir isgirsti, su kokia meile kalba , sekmes ir sveikatos Jam....laaaabai idomu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS