Verda aistros: kodėl išskyrė globojamus brolius? | kl.lt

VERDA AISTROS: KODĖL IŠSKYRĖ GLOBOJAMUS BROLIUS?

Vaikų globos namuose verda aistros. Dėl tarpusavio nesutarimų į kitą šeimyną buvo perkeltas vienos šeimos berniukas. Specialistų teigimu, toks sprendimas buvo neišvengiamas, nes broliai konfliktavo tarpusavyje. Tai papiktino vyriausiąjį brolį, ir jis ketina ieškoti teisybės.

Sprendimu liko nepatenkintas

Klaipėdos vaikų globos namuose gyvenę trys vienos šeimos broliai buvo perkelti į bendruomeninius namus bute, tačiau po dviejų mėnesių netikėtai buvo išskirti.

Vyresnysis labai pasipiktino tokiu globos namų vadovybės sprendimu, nes taip elgtis esą draudžia įstatymas.

"Kai kraustė į butą, sakė, kad brolių negalima išskirti, bet mes pagyvenome tik du mėnesius. Aišku, buvo visko, mes ir parėkaudavome, ir lakstydavome po butą. Reikalavo, kad nusiramintume. Paskui išgirdau, kad ruošiasi iš mūsų namų kitur iškelti vidurinįjį brolį. Vaiko teisių specialistai turėjo būti už mus, bet jie mūsų nepalaikė. Dabar likau tik aš su mažuoju broliu", – piktinosi vaikinas.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Jaunuolis greitai bus pilnametis, jis mokosi vienoje Klaipėdos profesinėje mokykloje ir netrukus persikels į mokyklos bendrabutį, vaikinas tikėjosi, kad su mažiausiu broliuku liks kitas brolis, o dabar paaiškėjo, kad jie gyvens atskirai.

"Nenoriu aš jo vieno palikti, nenoriu, kad jį skriaustų. Galvojau, kai aš išeisiu, liks kitas brolis, galės apsaugoti mažąjį, bet, pasirodo, jog visi buvo nusistatę prieš mus. Dabar laukiu, kol grįš iš užsienio vyresnioji sesė, tada bandysime kažkaip spręsti tuos reikalus. Eisiu iki galo, negaliu taip visko palikti", – tikino vaikinas.

Kai kraustė į butą, sakė, kad brolių negalima išskirti, bet mes pagyvenome tik du mėnesius.

Darė blogą įtaką

Globos namų "Rytas" direktorė Regina Milašienė patvirtino, kad pasitaiko, kai vienos šeimos vaikai išskirstomi po kitas šeimynas.

"Būna, kad vienas brolis į globos namus pakliūva anksčiau, kitas – vėliau, ir nėra vietos tose šeimynose. Kitas atvejis, kai broliai tarpusavyje nesutaria", – dėstė direktorė.

Šios istorijos trys broliukai – du paaugliai ir vienas mažametis – globos namuose "Rytas" buvo apgyvendinti iš "Smiltelės" vaikų namų.

"Atvykę iš "Smiltelės" jie pradžioje gyveno kartu, paskui buvo apgyvendinti atskirai dėl tarpusavio nesutarimų. Mes manėme, kad situacija keisis bendruomeniniuose namuose, ir vėl apgyvendinome juos kartu, bet paaiškėjo, kad toks sprendimas buvo neteisingas. Todėl vienas brolis buvo iškeltas kitur. Broliai tarpusavyje labai konfliktuoja. Blogą įtaką darė mažajam", – tikino R.Milašienė.

Giminystės ryšys – ne motyvas?

Pasak direktorės, buvo skubiai sukviestas posėdis, kuriame dalyvavo Vaiko teisių apsaugos specialistai, globos namų atstovai, Probacijos tarnybos (vienas brolis buvo nusikaltęs ir yra pareigūnų stebimas) bei savivaldybės specialistai.

"Brolių vienintelis motyvas, kodėl jie nori gyventi kartu, yra giminystės ryšys, tačiau, kad tarp jų būtų nuoširdūs, draugiški santykiai, to nėra. Jie netgi kenkėjiški vienas kito atžvilgiu. Todėl nusprendėme, kad mažasis nekentėtų, brolį, kuris darė didžiausią įtaką, perkelti į kitą šeimyną. Ten jam tikrai blogiau nėra, kiek žinome, jis yra patenkintas. Tačiau teisybės ieško vyriausias brolis, kuris reikalauja, kad jie visi būtų kartu. Bet tas sprendimas yra priimtas ne mūsų vienų", – kalbėjo R.Milašienė.

Teigiama, kad vidurinysis brolis nuteikia mažąjį neklausyti, neiti į mokyklą, neruošti pamokų.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovai ne kartą su jais bendravo ir esą paaiškino, kad toks išskyrimas yra būtinas, tačiau jie juk lieka viename mieste, gali bendrauti kiek nori ir kada nori.

"Jie bendrauja kasdien, tačiau kartu gyventi jie negali. Su jais intensyviai dirba mūsų psichologas. Apmaudu, kad tėvai su jais nebendrauja, gyvena Vokietijoje. Globos namuose augo 10 tos poros vaikų. Šiuo metu liko trys jauniausieji, kiti jau suaugę", – teigė R.Milašienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Sekmės broliams.

Kad ir kas pasakojama apie vaikus visą tai yra melas, nes tai yra nieko kito, bet darbuotojų padarinys. Kaip padarai ką nors, viskas turi atoveiksmį, taip ir su vaikų charakteriais. Jie priklauso nuo darbuotojų juos auginančių. Nenoriu sakyt nieko blogo, nes čia ir taip jau viskas surašyta. Bet apžiūrėkit smilteles atsiliepimus, ten yra ne vienas atvejis nupasakotas. Gaila, jog niekada vaikai nebus ten teisūs. Gaila, jog pykstantis su darbuotoja privalai pagalvoti ar nori būti teisus ar laimingas. Jei būtų mano valia, tai viešinčiau visus vardus, ypač seselių, kurios nepadėdavo reikiamu metu, kai vaikui būdavo bloga, jis vemdavi turėdavo temp ar dar kas o jos tik numodavo ranka. Gaila, jog vis dar vyksta tokie nesutarimai tarp auklėtojų ir vaikų. Plius Smiltelės vgn niekada nebuvo blogi, buvo tik kiti vaikų namai ir jų darbuotojai, kurie daug daugiau leisdavo sau prieš vaikus, todėl vaikai ir nestodavo atgal prieš juos.

Visiem kas nežino kas yra vaikų namai ir darbuotojos

Vaikų namai - įstaiga laikanti nuo 20 iki 60 ligonių, psihų, durnių ir kaip dar galima juos pavadinti? Visoje Lietuvoje senai paplitę, jog vaikų namai ir juose augantys vaikai yra tikras blogis. Bet kaip yra iš tiesų? Darbuotojos - save išsikėlusios panos, kai kurios neturinčios nei 24m. kurių pačių asmeniniai santykiai yra pasakojami vaikams, kuriamos bendros fb grupės, kad apkalbėtų, išėjus iš vgn terit. pasakojami asmeniniai nesusitvarkymai su vaikais, o būnant juose, sakoma, jog viskas kontroliuojama. Auklėtojos ne kartą stojo prieš mus - vaikus, neturinčius jokios teisės absoliučiai. Jos tuo naudodavosi, tarkim, kad atimtų mūsų dienpinigius. O už jų blogą elgesį, niekas taigi nenuskaičiuodavo jiems algos:) Jei tekdavo veltis į konfliktą su auklėtoja būdavo pasakyta, ,,aš šių namų dievas, o tu tik niekas, spėk, kas laimės šitą kovą?" arba nori bausmės? Nors tu paprasčiausiai norėdavai teisybės ar išsiaiškinimo. Išties, jei darbuotojų alga būtų bent 300-400 eu didesnė, jie mokėtu di

Nesvaikit vergai.

Jus bl dauguma iš vis net negyvenot vgn ir aiškinat kažką, kad jie geresnį maistą valgo, kad bus bėdų su vaikas, kad tik vaikai kalti. Nors kaltos darbuotojoa, kurios vaikus ir naxui siusdavo ir keksem vadindavo ir grupes FB kurdavo kad apkalbinetu mus! Tai kur jus matote teisinguma? Mes visus skreenchotus turejom, galėjom paskusti, bet pasigailejom, o kai ant musu pykdavo, tai i ligonines psihines isvesdavo, nes noredavo savaite ramiai pagyventi be skandalu, jauskit ribas jus antzmogiai. Sako valgo geriau, jei tau ten taip patinka vaziuok ir uzsisakynek toki maista! Taip nieko nesakom yra buve ir geru aukletoju kurios mylejo savo darba bet vistiek visos per daug isijausdavo i vaidmeni ir nemokedamos aukleti vaiku juos tiesiog isdergdavo pries visus vaiku namus. Gaila, jog apie 6 asmenu seima rasoma kaip apie 10, ir joje tiek daug netiesos, kad tik nebutu atsizvelgta i berniuko nuomonę. Plius vaikų teisės nieko nepadarys, niekada nepadarė! jos tik plauna pinigus už nieką ir tiek. sekm
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS