Viešas konkursas pažėrė mįslių | kl.lt

VIEŠAS KONKURSAS PAŽĖRĖ MĮSLIŲ

Klaipėdos savivaldybės paskelbtas viešas konkursas  biudžetinės įstaigos vadovo pareigoms eiti sukėlė nuostabą specialiųjų tarnybų darbuotojams. Konkurso sąlygomis pradėjus domėtis žurnalistams, vienintelis realus kandidatas socialiniame tinkle įniršį išliejo necenzūriniu žodžiu, primenančiu grasinimą.


 

Klaipėdos savivaldybės paskelbtas viešas konkursas  biudžetinės įstaigos vadovo pareigoms eiti sukėlė nuostabą specialiųjų tarnybų darbuotojams. Konkurso sąlygomis pradėjus domėtis žurnalistams, vienintelis realus kandidatas socialiniame tinkle įniršį išliejo necenzūriniu žodžiu, primenančiu grasinimą.

Gavo dvi paraiškas

Klaipėdos Kūno kultūros ir rekreacijos centro vadovo kėdę, atrodo, užims laikinai šiai biudžetinei įstaigai paskirtas vadovauti Marius Junokas.

Paraiškų priėmimas baigėsi praėjusį ketvirtadienį. Į savivaldybę prašymus dalyvauti konkurse atnešė tik du kandidatai, vienas jų – M.Junokas.

Dienraščio duomenimis, antrojo kandidato šansai laimėti konkursą lygūs nuliui, nes neatitinka konkurso sąlygose kandidatui keliamų reikalavimų dėl darbo stažo.

Ieško pedagogo

Pradėjus domėtis, kokio specialisto ieškoma iš biudžeto išlaikomai įstaigai, kilo ir daugiau klausimų.

Paaiškėjo, kad sąlygose nurodyta turėti ne mažesnį nei penkerių metų būtent pedagoginio ar vadybinio darbo stažą.

Ši Klaipėdos savivaldybės konkurse nurodyta sąlyga nustebino Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio vadovą Leoną Barišauską.

"Suprasčiau, jei būtų reikalaujama vadybinio, teisinio ar finansinio išsilavinimo. O kodėl reikalaujama turėti pedagoginį? Man tai kelia daug klausimų. Kas čia bendra su pedagogika? Gali kilti rimtų įtarimų, kad konkursas organizuotas vienam žmogui", – pastebėjo L.Barišauskas.

Pareigūno manymu, Klaipėdos kūno kultūros ir rekreacijos centro vadovu galėtų tapti net ir rekreacijos specialistas.

"Išeitų, kad pedagoginį išsilavinimą turintis darželio auklėtojas galėtų vadovauti visam šiam kompleksui?" – retoriškai klausė L.Barišauskas.

Atitinka reikalavimus

Kūno kultūros ir rekreacijos centrą sudaro septyni sporto objektai, kuriuose dirba pusšimtis žmonių.

Centrui vadovauja M.Junokas, prieš pusmetį pakeitęs šias pareigas ėjusį Vytautą Platūkį.

Tačiau sutapimas ar ne, bet M.Junokas kaip tik turi tą konkurso sąlygose numatytą pedagoginį išsilavinimą.

Kandidato anketoje nurodyta, kad 2011 metais jis Klaipėdos universiteto Tęstinių studijų institute įgijo edukologijos bakalauro andragogo kvalifikaciją.

Andragogika – suaugusiųjų mokymo teorija ir praktika.

"O kodėl ne vadybininkas ar rekreacijos specialistas, kuriuos rengia Klaipėdos universitetas? Andragogas galėtų vadovauti senelių globos namams. Ten jis tiktų. Šis centras nėra švietimo įstaiga, kad būtų reikalingas pedagoginis išsilavinimas. Tokia sąlyga tik iškreipia tikrąją konkurso užduotį – išrinkti geriausią kandidatą. Kodėl neieškoma specialisto gal net ir Lietuvos mastu? Tegul siūlosi kandidatai su idėjomis, kaip vystyti toliaregiškas, strategines sporto plėtros perspektyvas", – pastebėjo L.Barišauskas.

Žinutė su grasinimu

Socialiniame tinkle pasirodžius informacijai apie skelbiamą konkursą į jo užimamą vietą, realiausias šio konkurso nugalėtojas M.Junokas sureagavo piktokai.

Tikėtina, jog dabartinis centro vadovas būtų pageidavęs, kad konkursas praeitų tyliai, nes jo sąlygas paviešinęs dienraščio "Klaipėda" žurnalistas sulaukė grasinamo pobūdžio įspėjimo rusų kalba: "tau p...dets".

Apie tai pasiteiravus paties M.Junoko, šis atsakė, kad tai buvo tik pajuokavimas.

"Ai, baikit, koks čia grasinimas. Bet jei galit, nerašykit, kol konkursas nepasibaigė", – tarstelėjo kandidatas.

Metams – 514 tūkst. eurų

"Klaipėdos" dienraščiui pateikus kelis su šios įstaigos veikla susijusius klausimus, M.Junokas sutrikęs vis kartojo, kad atsakymų reikia ieškoti arba Klaipėdos savivaldybėje arba Kūno kultūros ir sporto departamente.

"Pas mus dirba apie 50 žmonių. Reikia ir elektriko, ir valytojų bei bazės prižiūrėtojų. Kiek kainuoja rekreacijos centras biudžetui? Aš nežinau, čia tik savivaldybė žino", – tegalėjo pasakyti įstaigos vadovas, nors jo parašas figūruoja ant kiekvieno asignavimo ir finansinių ataskaitų, kurias galima rasti centro interneto svetainėje.

Šiems metams įstaigai numatyta daugiau nei solidi 514 tūkst. eurų suma. Iš jų – 306,8 tūkst. eurų sudaro darbuotojų atlyginimai ir "Sodros" įmokos.

M.Junokas aiškino, kad neturi minčių atsisakyti visų šių darbuotojų, nes paslaugoms pasamdyta privati įmonė kokybiškai neatliktų darbų.

Pats centro vadovas gauna ne itin didelį atlyginimą, tačiau neslėpė, kad turi verslų. M.Junokui priklauso du grožio salonai. Klaipėdiečiui priklausanti įmonė vasaros sezonu pajūryje užsiima lauko kavinių veikla.

"Mano verslai – nesudėtingi, vienas kitam netrukdo. Kai užsiimi subnuoma, daug laiko tam nereikia. O kitą verslą perdaviau 23 metų sūnui", – aiškino M.Junokas.

Paklaustas apie išsilavinimą, M.Junokas įtikinėjo, kad pastarojo pakanka ir jis puikiai jaučiasi.

"Ugdymo jokio mes neturime, yra tik sporto objektai, kuriuos prižiūrime", – centro vadovo užduotis paaiškino M.Junokas.

Rengia taupymo planą

Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas Mantas Bagočius, kuris tikrai turi būti informuotas, kokias sąlygas konkursui teikia savivaldybės Personalo skyrius, šiuo metu atostogauja ir paklausti jo, ar nebuvo šis konkursas surengtas konkrečiam asmeniui, nepavyko.

Skyriaus vyriausiasis specialistas Ignas Pocius tikino, kad reikalavimai kandidatui gali būti siejami tik su sportine ar vadybine veikla.

"Na, taip, blogai, kad tik vienas kandidatas. Aš tikėjausi daugiau pretendentų. Nežinau, kas įrašė reikalavimą dėl pedagoginės veiklos. Visai gali būti, kad tai galbūt kažkieno įtaka. Nors aš asmeniškai manau, kad šiam kandidatui trūksta patirties", – atvirai leptelėjo I.Pocius.

Specialistas prisipažino, kad kaip tik šiuo metu ir yra rengiama Kūno kultūros ir rekreacijos centro reforma.

"Patikėkite, skaičiuojame kiekvieną litą. Tačiau yra tokių situacijų, kur labai nesutaupysi. Pavyzdžiui, vienos salių priežiūrai reikia samdyti sargą. Nėra galimybės įrengti apsaugos signalizacijos. Tai yra labai brangu, o tokių lėšų biudžete nėra. Kaip ir brangu įrengti automatinę gaisro gesinimo sistemą", – tikino I.Pocius.

Specialistas atviravo, kad 50 darbuotojų išlaikymas atsieina nepigiai, tačiau kai salėse vyksta daug rungtynių, būtina turėti visą dieną dirbantį pagalbinį personalą.

"Pavyzdžiui, baseino priežiūrai reikia dvi pamainas dirbančių valytojų. To reikalauja higienos normos", – pastebėjo valdininkas.

Algoms – per 306 tūkst. eurų

Kaip sutaupyti, kad per 306 tūkst. eurų netektų kasmet išleisti vien žemiausio lygio samdomų darbuotojų atlyginimui, I.Pocius prisipažino neturintis konkrečios vizijos.

Šio centro direktoriui yra pavaldūs penkių bazių vadovai. Šalia jų dar yra po keletą specialistų ir metodininkų. Atskirose bazėse taip pat galima rasti bazių prižiūrėtojų, administratorių-prižiūrėtojų. Samdomas ir ūkvedys, elektrikas, kiemsargis, darbininkai ir būrys valytojų.

Pats centro vadovas M.Junokas net neatsiminė tikslaus valytojų etatų skaičiaus.

"Kaip priklausantis valyti plotas valytojoms užrašomas ir stadionas. Jokia valytoja nėra stadiono valiusi. Įstrigo ta mūsų rengta sporto reforma, o šitokio skaičiaus valytojų tikrai neturėjo būti. Buvo galvota, ką daryti, kad kiekvienoje bazėje nereikėtų laikyti elektrikų, kiemsargių ir valytojų būrio", – tikino vicemeras Vytautas Čepas.

Jis prisiminė, kad prieš mėnesį teko nutraukti sutartį su galimybių studiją dėl Klaipėdos miesto sporto reformos antrojo etapo įgyvendinimo rengusia įmone.

"Kiek pamenu, rekreacijos centras prižiūri ne visas bazes. Įstatuose parašyta, kad jam pavesta rengti masinius renginius ir prižiūrėti Klaipėdos savivaldybės sporto objektus, bet prižiūri ne visus. Reforma stringa, o ji yra būtina", – aiškino V.Čepas.

Reikalavimas tokios įstaigos vadovui turėti pedagoginį išsilavinimą sukėlė klausimų ir V.Čepui.

"Jis juk nėra treneris. Pedagogai visur tinka, bet kam čia reikalingas pedagogas? Matyt, reikės stabdyti konkursą. Alga ten simbolinė, kaip vyrui, ji tikrai per maža. Bet  ne alga čia esmė", – įžvelgė V.Čepas.

GALERIJA

  • Pinigai: iš biudžeto 50-iai centro darbuotojų kasmet vien algoms reikia 306 tūkst. eurų.
  • Vytautas Čepas
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Billas

Su tokiu intelektu, nebent kiemsargiu Junokui tik ir dirbti, ir tai per gerai ..

AK

Pora milijonų litais? :-) Ne taip jau ir simboliška, tik sukis.

Lina

pasidomekit arJunokas dirbo pedagogini darba nors 1 diena
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS