Vitės kvartale bus kasamas užterštas gruntas | kl.lt

VITĖS KVARTALE BUS KASAMAS UŽTERŠTAS GRUNTAS

Sunkiaisiais metalais užterštos šiaurinės miesto dalies dirvožemis bus kasamas ir išvežamas utilizuoti. Šiais metais planuojama 20 cm gylyje nukasti 25 tūkst. kv. m plotą. Tam gali prireikti ne vieno šimto tūkstančių eurų.

Grunte – sunkieji metalai

Vitės kvartalo teritorijoje specialistai rado įvairių sunkiųjų metalų ir kitų junginių. Daugiausia gruntas buvo užterštas chromu.

Pernai atliktų tyrimų metu iš 90 dirvožemio bandinių 28-iuose buvo viršytos ribinės sunkiųjų metalų arba daugiaciklių aromatinių angliavandenilių, kurie dažniausiai parodo taršą degimo produktais (pavyzdžiui, koksu), koncentracijos.

Tarša švinu, gyvsidabriu, cinku, variu, chromu aptikta ir po dirvožemiu esančiame sluoksnyje, tačiau gruntinis vanduo išliko nepaveiktas.

Prašyti galime, bet priversti – ne.

Parengė planus

Aiškinantis taršos mastus Vitės kvartale buvo išskirta dešimt teritorijų.

„Kalbame apie Švyturio, Sportininkų, J.Janonio gatves, lopšelio-darželio „Bitutė“ teritoriją ir kitas vietas, kur tyrimais buvo užfiksuota dirvožemio tarša. Esame parengę šių teritorijų tvarkymo planus, o Geologijos tarnyba jiems yra pritarusi“, – situaciją komentavo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Andrius Dobranskis / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Savivaldybė ruošiasi kuo greičiau atlikti viešųjų pirkimų procedūras rangovui surasti.

„Norime pradėti įgyvendinti pirmą etapą. Tada bus sutvarkytos ne visos dešimt teritorijų, bet erdvė palei Švyturio gatvę, o ji yra pati didžiausia“, – paaiškino A.Dobranskis.

Nukas 20 cm

Pirmiausia norima sutvarkyti lopšelio-darželio „Bitutė“ teritoriją, Vitės progimnazijos prieigas.

„Pirkimus turime atlikti labai greitai, nes patys darbai taip pat turės startuoti nedelsiant, per mokinių atostogas. Darbai neturėtų trukdyti ugdymo procesui“, – patikino A.Dobranskis.

Pirmuoju etapu bus nukasta iki 20 cm gylio žemės sluoksnis maždaug 25-iuose tūkst. kv. m.

Per šiuos metus planuojama sutvarkyti trijų didelių teritorijų plotą. Dalis darbų, tokių kaip aplinkos sutvarkymas ir žolės pasėjimas, gali būti nukelti ir į kitus metus.

„Tai bus didžiausias iššūkis. Vien Švyturio gatvės teritorija viršija devynių kitų planuotų tvarkyti teritorijų plotą. Apytiksliai tai gali kainuoti ne vieną šimtą tūkstantį eurų. Tiksli suma paaiškės po viešųjų pirkimų procedūrų“, – aiškino A.Dobranskis.

Prašys prisidėti

Tvarkant sunkiaisiais metalais užterštas gyvenamąsias vietoves, Klaipėdos savivaldybė ragins prie darbų prisidėti ir Klaipėdos jūrų krovinių kompaniją.

„Mums būtų labai svarbus toks įmonės, veikiančios kitapus tvoros Švyturio gatvėje, indėlis. Tikėsimės, kad įmonė yra socialiai atsakinga ir išgirs mūsų prašymą. Prašyti galime, bet priversti – ne“, – akcentavo A.Dobranskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Klanas

Imone gal prisides, prasysim? Ta imone turi viska isvalyti ir uzpilti nauju dirvozemiu pati, atsiprasyti ir sumoketi milijonines kompensacijas zmonems. Durniu laivas.

Marijonas

prašys prisidėti tų, per kuriuos tai atsitiko?,,nu klausykit, visko mačiau, bet tokį brėdą pirmą kartą girdžiu....ne prašyti reikia, o senai reikėjo pareikalauti, kad tie patys teršėjai ir sutvarkytų..bepigu švaistyti mokesčių mokėtojų pinigus.....klounai..

Klausimas

Kada uostas zmonems kompensacijas uz savo ilgamete kenkejiska veikla prades moketi?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS