VTEK tyrimo medžiaga: „Klaipėdos švenčių“ direktorius buvo dosnus saviems | kl.lt

VTEK TYRIMO MEDŽIAGA: „KLAIPĖDOS ŠVENČIŲ“ DIREKTORIUS BUVO DOSNUS SAVIEMS

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) paviešino išsamią tyrimo medžiagą dėl buvusio viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktoriaus Romando Žiubrio elgesio atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms. Iš dokumento matyti, kad buvęs įstaigos vadovas buvo išskirtinai dosnus savo šeimos nariams.

Ranka ranką plovė

Pernai gruodžio pradžioje VTEK gavo Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos pranešimą, kuriame nurodyta, kad, atliekant veiklos auditą viešojoje įstaigoje „Klaipėdos šventės“, kurios steigėja ir savininkė yra uostamiesčio savivaldybė, nustatyta, jog tuometis įstaigos direktorius R.Žiubrys kartu yra ir viešosios įstaigos „Klaipėdos publika“ dalininkas bei darbuotojas.

O kitas tos pačios įstaigos dalininkas ir vadovas, R.Žiubrio svainis, „Klaipėdos šventėse“ yra projektų techninės dalies koordinatorius-inžinierius.

Tiek „Klaipėdos šventės“, tiek ir „Klaipėdos publika“ veikia renginių organizavimo srityje.

Esą šių abiejų žmonių privačių interesų deklaracijose šie ryšiai nurodyti.

VTEK buvo prašoma įvertinti, ar R.Žiubrys, įdarbinęs „Klaipėdos publikos“ vadovą (savo svainį), kuris savo ruožtu savo vadovaujamoje įstaigoje (kurios dalininkas ir darbuotojas jis tuo metu buvo) buvo įdarbinęs R.Žiubrį, tokiais savo veiksmais nepažeidė įstatymo nuostatų.

Be to, paaiškėjo, kad įstaigoje dirba ir R.Žiubrio sutuoktinė.

Būtent todėl VTEK nusprendė pradėti tyrimą dėl R.Žiubrio viešųjų ir privačių interesų galimo konflikto.

Glaudus artimųjų ratas

R.Žiubrys „Klaipėdos švenčių“ direktoriaus pareigas ėjo nuo 2013 m. kovo 5 d. iki 2021 m. sausio 4 d.

Jis taip pat – ir vienas 2009 m. sausio 15 d. įsteigtos įstaigos „Klaipėdos publika“ steigėjų bei buvusių (iki 2013 m. gegužės 24 d.) dalininkų.

„Klaipėdos publikos“ direktoriaus pareigas R.Žiubrys ėjo nuo 2009 m. sausio 15 d. iki 2013 m. gegužės 24 d.

Nuo 2013 m. gegužės 24 d. „Klaipėdos publikos“ direktoriaus pareigas eina R.Žiubrio sutuoktinės brolis (svainis).

R.Žiubrys iki 2020 m. liepos 10 d. buvo „Klaipėdos publikos“ darbuotojas.

Na, o R.Žiubrio vadovaujamose „Klaipėdos šventėse“ dirbo jo sutuoktinė ir sutuoktinės brolis.

R.Žiubrio sutuoktinė įstaigoje dirbo iki pernai birželio 25 d. ir ėjo renginių koordinatoriaus (darbuotojo, dirbančio pagal darbo sutartį) pareigas.

R.Žiubrio sutuoktinės brolis tose pačiose „Klaipėdos šventėse“ ėjo projektų techninės dalies koordinatoriaus-inžinieriaus (darbuotojo, dirbančio pagal darbo sutartį) pareigas.

Priedai – ne tik žmonai

VTEK ištyrė R.Žiubrio įsakymus ir kitus sprendimus 2017 m. gruodžio 16 d.–2020 m. gruodžio 16 d. laikotarpiu, reglamentavusius jo sutuoktinės ir sutuoktinės brolio darbo jo vadovaujamoje įstaigoje eigos klausimus.

Iš jų matyti, kad dėl jam artimų žmonių R.Žiubrys tuo metu tokius sprendimus priimdavo kone kiekvieną mėnesį.

Pavyzdžiui, 2017 m. gruodžio pabaigoje jis skyrė 90 proc. atlyginimo dydžio priemoką savo žmonai už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą.

Iš ataskaitos matyti, kad nuo 30 iki 90 proc. algos dydžio priedus jis visus tuos metus skirdavo jai beveik kas mėnesį.

Paskutinį tokį 30 proc. priedą R.Žiubrys žmonai skyrė pernai gegužės 29 d. savo paties įsakymu.

Toks pat dosnus R.Žiubrys buvo ir savo svainiui.

Jam skiriami priedai prie algos irgi siekė nuo 30 iki 90 proc., o už dvi dienas darbo savaitgaliais jam būdavo pridedamos keturios papildomos apmokamos poilsio dienos prie kasmečių atostogų ar kitu šalių sutartu laiku.

Paskutinį 60 proc. dydžio priedą prie algos R.Žiubrys savo svainiui skyrė pernai lapkričio pabaigoje už spalio mėnesį „įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą“.

Žmonos ir svainio prašymai dėl atostogų suteikimo taip pat buvo teikiami R.Žiubriui tiesiogiai.

Klaipėdos miesto savivaldybė VTEK raštu nurodė, kad neturi duomenų apie R.Žiubrio įstatymo nustatyta tvarka teiktus nusišalinimus.

Jaučiasi niekuo nenusidėjęs

R.Žiubrys pasiaiškino, kad „Klaipėdos publikoje“ nedirba nuo 2020 m. liepos 10 d., o šios įstaigos dalininku nėra nuo 2013 m.

Jis VTEK paaiškino, kad, priimant į „Klaipėdos šventes“ dirbti sutuoktinę ir sutuoktinės brolį, buvo vadovautasi Vyriausybės nutarimu „Dėl darbuotojų, kuriems netaikomas draudimas dirbti vienoje valstybės ar savivaldybės institucijoje bei valstybės ar savivaldybės įmonėje, kai juos sieja artimi giminystės ar svainystės ryšiai ir kai jų darbas susijęs su vieno iš jų tiesioginiu pavaldumu kitam, arba su vieno teise kontroliuoti kitą, kategorijų sąrašo patvirtinimo“.

R.Žiubrys prašė atsižvelgti, kad abu minėti darbuotojai nebuvo tiesiogiai jam pavaldūs.

Esą renginių koordinatorius ir projektų techninės dalies koordinatorius pavaldūs projektų ir kūrybos vadovams, kurie neva ir teikė siūlymus dėl priemokų jiems skyrimo.

Įžvelgė interesų konfliktą

Įstaiga, kuriai iki 2021 m. sausio 4 d. vadovavo ir jos veiklą organizavo R.Žiubrys, iš Lietuvos valstybės ir Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetų 2017–2020 m. gavo lėšų.

„Vadinasi, R.Žiubrys VTEK tyrimui aktualiu laikotarpiu ėjo pareigas, kurios priskirtinos valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų kategorijai. Konstatuotina, kad įstatymo nuostatos R.Žiubriui, ėjusiam įstaigos vadovo pareigas, taikytinos tiesiogiai ir visos apimties“, – rašoma VTEK išvadose.

Kitaip tariant, VTEK atkreipė dėmesį, kad R.Žiubrio tarnybinį statusą atitinkantiems asmenims įstatymas draudžia dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip paveikti sprendimus, kurie sukelia interesų konfliktą.

„Nustatyta, kad VTEK tyrimui aktualiu laikotarpiu R.Žiubrys priiminėjo individualaus pobūdžio teisės aktus (įsakymus) savo sutuoktinės (šeimos nario) bei jos brolio (svainio), kuris, be kita ko, buvo ir jo darbovietės „Klaipėdos publika“ vadovas, darbo įstaigoje eigos klausimais“, – dėstoma VTEK rašte savivaldybei.

Duomenų, kad R.Žiubrys nagrinėjamu atveju būtų nusišalinęs, etikos sargai nenustatė ir darė išvadą, kad R.Žiubrys nevykdė įstatymo nuostatų, įpareigojančių jį vengti viešųjų ir privačių interesų konflikto, o tokiam konfliktui atsiradus – nusišalinti.

VTEK pripažino, kad buvęs „Klaipėdos švenčių“ direktorius R.Žiubrys, nuo 2017 m. gruodžio 29 d. iki 2019 m. gruodžio 10 d. sprendęs šioje įstaigoje dirbusios savo sutuoktinės ir nuo 2017 m. gruodžio 29 d. iki 2019 m. gruodžio 23 d. – sutuoktinės brolio darbo eigos klausimus ir nuo šių veiksmų nenusišalinęs, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Tyrėjui

tai ką jie visi žideiros? Nes velikiene yra žideira

Galvoju

Kada pagaliau bus tvarka valstybes tarnyboje, reikia tokius bausti. Be pigu dalinti tautos sunestus pinigus.

ttt

procentai atrodo įspūdingai, bet kaip tai atrodo realiai? Tai 100 ar 200 eur?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS