Vyriausybės pakeitimai Kuršių nerijos tvarkymo plane neatitinka Konstitucijos | kl.lt

VYRIAUSYBĖS PAKEITIMAI KURŠIŲ NERIJOS TVARKYMO PLANE NEATITINKA KONSTITUCIJOS

Nidoje turės būti išardyti, nugriauti ar atstatyti, kaip buvo, devyni statiniai. Tai paaiškėjo po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė nutarimą byloje dėl Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano atitikties Konstitucijai.

Atsakymas po pusantrų metų

Dar prieš pusantrų metų į KT kreipėsi 29 skirtingų partijų parlamentarai, kurie teigė, kad 2012 m. Vyriausybės nutarimu patvirtintas planas nepagrįstai numatė, kas turi būti atlikta su konkrečiais statiniais Nidoje, kurie pastatyti pagal neteisėtai išduotus statybą leidžiančius dokumentus.

"Vadovaujantis Vyriausybės nutarimu ir tuo Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) tvarkymo planu, Neringoje turi būti nugriauti devyni pastatai. Grupė Seimo narių, siekdami, kad už valstybės pinigus nebūtų daromi šie dalykai, bandėme sustabdyti Vyriausybės nutarimą. Kitaip tariant, siekiame, kad pastatai nebūtų griaunami, o ieškomas kompromisas. Nes kompensacijos už nugriautus pastatus gali siekti nuo 10 iki 40 mln. eurų. Todėl ir bandėme sustabdyti planą, kuriuo vadovaujantis teismai nurodė griauti tuos statinius", – kalbėjo kreipimąsi į KT inicijavęs parlamentaras klaipėdietis Simonas Gentvilas.

Optimistinių minčių neturėjo

Dar prieš KT paskelbiant nutartį, S.Gentvilas nesitikėjo palankios nutarties, nes esą buvo "labai daug ginančiųjų ankstesnį KNNP tvarkymo planą".

"Jie gynė savo nekokybišką dokumentą, o mums buvo svarbiau, kad nebūtų taškomi mokesčių mokėtojų pinigai. Dėl tų pastatų kiekvienas gali turėti savo nuomonę, bet tai ne pats blogiausias variantas", – teigė S.Gentvilas.

Parlamentaro nuojauta neapgavo, nes KT patvirtino, kad ankstesnių teismų sprendimai, kurie reikalavo nugriauti ar atstatyti neteisėtus statinius Nidoje, turės būti vykdomi.

Laukia didelės išlaidos

Pirmadienį KT paskelbė nutartį, kad 2012 m. Vyriausybės nutarimas dėl KNNP patvirtinto plano neprieštarauja Konstitucijai, tačiau Konstitucijai prieštarauja to plano pataisos, kurios atliktos šių metų spalio 30 d., pagal kurias esą sudaromos sąlygos įteisinti neteisėtus statinius ir nevykdyti teismo sprendimų.

Akivaizdu, kad po šios KT nutarties Neringos savivaldybės ir kitų valstybės institucijų laukia nemenkos išlaidos.

Precedentas jau buvo, kai teismas pareikalavo nugriauti reikalavimų neatitinkantį restoraną Juodkrantėje.

Pastato savininkai prisiteisė kompensaciją per teismus, kurią turėjo padengti Neringos savivaldybė ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Devynis pastatus gali ištikti toks pat likimas kaip ir garsųjį Juodkrantės žuvų restoraną ant marių kranto, kurį 2013 m. buldozeriai sulygino su žeme.

1,15 mln. eurų – tiek valstybei jau kainavo nugriautas restoranas. Pinigus sumokėjo Teisingumo ministerija ir Neringos savivaldybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

GENTVILO SALININL

PARASYK APIE SVENTOSIOS UOSTA >VAITKUS NEUZSIIMA?

...

"Neteisės pagrintu teisė neatsiranda" - tai kas neteisėtai pastatyta Valstybės NIEKUOM neįpareigoja; kaltinimai gali būt reiškiami privačia tvarka TIK tuos neteisėtus leidimus išdavusiems... kelių atlyginimų dydžiu jie rizikuoja?.. (o už neteisėtus pastatus dabar BŪTINA nustatyt baudos mokesčius už neteisėtai naudojamus gamtos resursus).

Anonimui

ar ne dėl to pradėjei geriau manyti kad priėmė į savo maitvanagių gaują?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS