Žingsnis link žaidynių: boksininkė A. Starovoitova ruošiasi svarbiausiam karjeros etapui | kl.lt

ŽINGSNIS LINK ŽAIDYNIŲ: BOKSININKĖ A. STAROVOITOVA RUOŠIASI SVARBIAUSIAM KARJEROS ETAPUI

Lietuvos boksininkei ir bokso trenerei Anai Starovoitovai, neseniai Belgrade vykusiame Europos bokso čempionate iškovojusiai bronzos medalį, ilsėtis nėra laiko. Sportininkė rengiasi bene svarbiausiam karjeros etapui savo gyvenime – atrankai į olimpines žaidynes Paryžiuje. Jei pasiseks, Klaipėda ir Lietuva galės pelnytai didžiuotis dar viena olimpiete.

Negalėjo pasielgti kitaip

31 metų klaipėdietės A. Starovoitovos pavardė praėjusią savaitę suskambėjo visoje Europoje, kai per Senojo žemyno bokso čempionatą Serbijoje sportininkė, turėjusi šansą užlipti ant aukščiausios apdovanojimų pakylos, atsisakė kautis su Rusijos – šalies agresorės – boksininke ir liko trečia.

Net apdovanojimą ji atsiėmė atskirai, nenorėdama stotis šalia Rusijos sportininkės ir tuo parodydama solidarumą už laisvę prieš fašistus kovojančiai Ukrainai.

Ukrainietiškų šaknų turinti Ana net neabejoja, kad galėjo pasielgti kitaip.

„Dar prieš varžybas per atrankinį turnyrą su visa rinktine, su treneriais kalbėjome apie tai, kad nekovosime su Rusijos sportininkais. Į mūsų nuomonę yra visada atsižvelgiama, aš, kaip komandos kapitonė, gal aktyviau išreiškiau šitą poziciją, bet mes visi tariamės ir žinojome, kad su tais sportininkais nesiboksuosime, nesvarbu, kokia tai bus kova – dėl medalio ar ne. Ir kai pusfinalio kovoje medalis buvo laimėtas, net nesvarstėme dėl tolesnės kovos“, – prisiminė Ana.

Su varžove iš Rusijos, su kuria turėjo kautis pusfinalyje, bet atsisakė, Ana taip ir nebuvo susitikusi, nors su kitų šalių sportininkais bendravo.

„Jie ir gyveno kitame viešbutyje nei mes visi. Nesulaukiau iš jų komentarų dėl atsisakytos kovos. Tačiau komentavo kiti paskui mano feisbuke. Sulaukiau įžeidžiančių komentarų. Kita vertus, jei būčiau pralaimėjusi, komentuotų, kad nieko nesugebu. Kai laimėjau, tie pikti komentarai vis tiek atsirado. Svarbiausia, visi rašė ir akcentavo, kad atsisakiau boksuotis su Rusijos atstove, bet niekas nepasidžiaugė mano laimėtu bronzos medaliu. Jei būčiau kiek jautresnė, tokie dalykai tikrai kirstų emociškai“, – neslėpė Ana.

Dėmesys: pasak A. Starovoitovos, po Europos čempionato Lietuvos žiniasklaida daugiausiai akcentavo ne jos laimėjimą, bet atsisakymą pusfinalyje kautis su šalies agresorės – Rusijos – atstove. S. Čirbos nuotr.

Olimpiada – karjeros viršūnė

Grįžusi iš Europos bokso čempionato, poilsiui per daug laiko Ana neturėjo.

Užvakar išvyko į Tailandą, kur treniruosis sporto stovykloje prieš atrankos turnyrą į olimpines žaidynes Paryžiuje.

„Tailande vyks ir atrankos turnyras, o ten jau – kaip Dievas duos. Kad pelnyčiau kelialapį į olimpiadą, reikia laimėti prizinę vietą. Olimpinėse žaidynėse nesu dalyvavusi. Tai yra sportinės karjeros viršūnė kiekvienam sportininkui. Kai pamačiau, kad vienas 40-metis graikų-romėnų imtynininkas laimėjo kelialapį į olimpines žaidynes, tai aš, palyginti su juo, dar tokia jauna, tad jei labai pasiseks, gal sudalyvausiu net dviejose olimpiadose“, – šypsojosi sportininkė.

Tai yra sportinės karjeros viršūnė kiekvienam sportininkui.

A. Starovoitova mano, kad Tailande susirinks labai daug pajėgių sportininkių, kurios pamėgins savo laimę pelnyti kelialapį į olimpiadą, tarp jų ir ji pati.

„Nieko per daug neplanuoju, vykstu treniruotis, o ten jau bus, kaip pasiseks“, – šiuo klausimu nedaugžodžiavo Ana.

Šios vasaros olimpinės žaidynės vyks Paryžiuje liepos 26-ąją–rugpjūčio 11 dienomis.

Boksininkė tikisi, jog iki to laiko neįsigalios taisyklė moterims sporto ringe kautis be šalmų.

„Šalmų vyrų bokse jau atsisakyta, svarstoma tą patį padaryti ir moterų sporte. Daugumos moterų plaukai ilgi, tai bus problema per varžybas. Mano nuomone, šalmų atsisakymas labai padidintų traumų tikimybę, nes moterys ringe netgi aršesnės nei vyrai. Tai klausimas, ar atsisakius dėvėti šalmus per kovą nesumažės moterų bokse. Dabar daug sportininkių skuta galvas plikai arba labai trumpai kerpasi. Mano pačios plaukai – ilgi. Sakiau, jei man trukdys plaukai, tai jau geriau sportuoti liausiuosi nei plaukus nusikirpsiu“, – tvirtino Ana.

Boksininkės įsitikinimu, moteris turi likti moteriška, nesvarbu, kokią sporto šaką ji pasirinko.

„Boksas visai nemoteriškas sportas, bet jei jau pasirinkome jį, tai turime bent vizualiai išlikti moteriškos“, – įsitikinusi sportininkė.

Į klubą užsuko sušilti

Paklausta, kodėl pasirinko tokį vyrišką, agresyvų sportą, Ana užsiminė, kad ji kilusi iš Vilniaus ir gyveno tokiame rajone, kur, kaip pajuokavo, reikėjo rinktis arba boksą, arba gatvės muštynes.

„Boksas, žinoma, legaliau. Pamenu vieną labai šaltą žiemos vakarą, kai mes, gal 13 mergaičių, labai sušalome ir atsitiktinai užsukome į bokso klubą sušilti. Pamačiau aš bokso kriaušę, pamačiau trenerius. Man visai patiko, juolab prieš tai boksą netgi sapnuodavau. Taigi atėjome sušilti. Ir, kaip juokauju, aš iki šiol šildausi“, – pradžią atsiminė Ana.

Daugkartinė Lietuvos čempionė ir pastarojo Europos čempionato prizininkė boksu susidomėjo septynerių, o boksuotis pradėjo būdama 9–10 metų.

„Ar pasitaiko momentų, kai norisi palikti sportą? Dažnai tokių momentų būna. Ir keisčiausia, kad tokios niūrios mintys aplanko prieš svarbias varžybas, kai nebeturiu galimybių pasitraukti. Bet man tokiomis akimirkomis padeda mano auklėtiniai. Neturiu teisės ištižti dėl jų, jei jie matys mane palūžusią, kaip galėsiu juos motyvuoti, kokia aš po viso to trenerė? Visas tamsias mintis privalau pasilikti sau, garsiai išsakyti jų neturiu teisės. Be to, tai yra mano duona, ir labai norisi, kad ta duona būtų su sviestu. Tai yra mano darbas, kurį myliu ir mėgaujuosi juo, darau, kas man patinka“, – neslėpė Ana.

Komanda: A. Starovoitova su kolegomis iš „Viesulo“ sporto klubo ir savo auklėtiniais Klaipėdoje nuolat dalyvauja įvairiuose sporto renginiuose. A. Starovoitovos asmeninio archyvo nuotr.

Sporto pakanka salėje

Savo dvasios stiprybe Ana primena „Oskaru“ apdovanoto Klinto Istvudo filmo „Mergina, verta milijono“ pagrindinę heroję.

Tačiau, kaip teigė pati sportininkė, šio filmo ji nematė, jai esą tiek visi pasakojo apie šią sporto dramą, kad nebeliko prasmės ir žiūrėti.

„Aš labiau mėgstu siaubo filmus. O sporto man asmeniškai pakanka ir salėje. Tiesa, dabar pradėjau labiau domėtis kitomis sporto šakomis. Pradėjau domėtis krepšiniu, dėl to, kad imponuoja kuris nors žaidėjas“, – kalbėjo sportininkė.

Klaipėda man labai patinka.

„Kur anksčiau buvau?“

Ana neliko Vilniuje, ji jau septintus metus gyvena ir dirba bokso trenere Klaipėdoje, „Viesulo“ sporto centre treniruoja 70 vaikų.

„Klaipėda man labai patinka. Vis galvoju, kur aš anksčiau buvau? Dabar dirbu su vaikais, jauniausiam auklėtiniui – šešeri, treniruoju visų amžiaus grupių sportininkus. Mano pranašumas, lyginant su vyrais bokso treneriais, kad esu moteris. Nes mamos, atvedusios mergaites į bokso salę, pamato, kad trenerė yra moteris, galvoja, kad treniruotės bus lengvesnės, bet mano išvaizda apgaulinga. Esu iš griežtesnių trenerių“, – teigė A. Starovoitova.

Ana džiaugiasi savo auklėtiniais, matydama, kaip jie tobulėja, yra labai motyvuoti, kad renkasi sporto salę, o ne sėdėjimą prie kompiuterių.

Nuo 2022 m. pavasario, prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, kai Klaipėdoje prieglobstį rado daugybė pabėgėlių, ji kartu su vyru nemokamai treniruoja ir ukrainiečių vaikus.

„Dabar vaikų ir jaunimo motyvacijai labai svarbu autoritetai. Anksčiau sąlygų tokių sportavimui nebūdavo, konkurencija milžiniška, ir kiekvienas, eidamas į sporto salę, suprasdavo, kad turi labai stengtis. Suvokė, jei to nedarys, bus nustumtas į šoną ir bus tiesiog eilinis sportininkas, nors ir labai talentingas. Dabar vaikai kitokie, jie motyvacijos semiasi iš kitur, šiuo atveju mano pavyzdys juos įkvepia“, – pasidžiaugė A. Starovoitova.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Saulius

Šaunuolė, pavyzdys ne tik mergaitėms, bet ir vyrams, kaip siekti ištvermės, atkaklumo ir pergalių!! Mes didžiuojamės tokia trenere ir ringo ritere! Eina šikt visokie komentatoriai gatvių niekšeliai, lai pasiekia tokių pergalių ringe, tada galės komentuot!

Anonimas

Ana , MES SU TAVIM. Ir toliau šitaip veik, nes tai garbe tau, musu Lietuvai ir neapykanta agresoriui barbarui.

Anonimas

ta supi..a šali reikia visaip ignoruoti ir...kuo garsiau, nes fašistiniams agresoriams labai tas nepatinka. Ypac šioje šakoje , kurioje vadovauja ruskiu subinlaižys... Sekmes musu mergaitei. Geriau taip,nei leisti ruSSkiam dalyvauti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS