Žvejai džiaugiasi: prasidėjo stintmetis | kl.lt

ŽVEJAI DŽIAUGIASI: PRASIDĖJO STINTMETIS

Sulaukę tinkamų vėjų, žvejai mėgėjai jau džiūgauja dėl neblogai uosto akvatorijoje kimbančių stintų. Laimingieji giriasi per vakarą sugaunantys iki 5–6 kilogramų žuvų.

"Taip, galima sakyti, stintmetis prasidėjo. Stintos kimba, ir – neblogai. Jau kokią savaitę žvejai jas gaudo", – tikino smiltyniškis, Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Stintos kibti, pasak žvejo, pradėjo pasisukus šiaurės krypties vėjams.

Vietiniai žvejai dažniausiai elgiasi normaliai, o atvykėliai – labai įžūlūs.

"Vakar taip pat buvo žadėtas šiaurinis vėjas. Mačiau, kaip savaitės pradžioje vyrai mėgino gaudyti nuo krantinės. Kurį laiką jiems visai neblogai sekėsi. Tiesa, žvejojo jie neilgai. Tačiau Antrojoje perkėloje, ties užutėkiu, žvejai vietas skuba užsiimti dar nuo vidurdienio. Nors visi laukia vakarinio kibimo", – pasakojo R. Dailidė.

Ties Naująja perkėla žvejai mojuoja meškerėmis kone badydamiesi alkūnėmis.

"Ten keltai variklių sraigtais sustumia stintas į tokią vadinamąją prieplaukos kišenę, todėl ir veržiasi visi į tą vietą. Stintos tradiciškai gaudomos pasišviečiant prožektoriais ar kitais šviesos šaltiniais. Tarp Pirmosios ir Antrosios perkėlų dar laikosi stipresnė srovė, tad kibimai nėra įspūdingi", – tikino R. Dailidė.

Kai kurie žvejai mėgėjai sako, kad ant kabliukų papuola smulkios stintos, tačiau atsirado tokių, kurie gyrėsi sugavę iki 20 cm dydžio žuvų.

"Kaip pasiseks. Stintos juda būriais, tad niekas nežino, ar papuls stambesnių patelių ar patinėlių", – pastebėjo R. Dailidė.

Žvejai mėgėjai Smiltynėje sulaukia gyventojų priekaištų dėl miško keliukuose paliekamų automobilių.

"Vietiniai žvejai dažniausiai elgiasi normaliai, o atvykėliai – labai įžūlūs. Pirmąjį pažeidėją mačiau vakar. Pakelėse sudėti ženklai, kad draudžiama statyti automobilius, tačiau jie vis dėlto lenda. Išvydau "budulius", įstūmusius mašiną į mišką. Jiems ne tik gresia bauda už automobilio statymą neleistinoje vietoje, bet ir už stovėjimą ant žolės. Kažin ar kai kurių žvejų automobiliai verti tiek, kiek jiems gali atsieiti bauda", – pastebėjo smiltyniškis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kazimieras

Svoločių ir budulių prigūžės smiltynės kurortas. Vietiniams vėl po langais kaku darys...

Anonimas

[kp[oinj

anesupunti

Vuo skundikams turietu atsirasti gera veita,,ale tik pamislink untvažiava unt žoulės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS