Žvejai okupavo Dangę: ant ledo traukia būriais | kl.lt

ŽVEJAI OKUPAVO DANGĘ: ANT LEDO TRAUKIA BŪRIAIS

Poledinės žūklės išsiilgę klaipėdiečiai būriais traukia ant Dangės ledo. Kol stintos nekimba Kuršių mariose, vyrai lepinasi ešerių žvejyba.

Vienu metu ant upės ledo už Joniškės kapinių būriavosi 25 žvejai. Buvo matyti, kad vyrai nesėdi be darbo, iš ekečių traukė nemažus ešerius.

Vienas žvejų tikino, kad ledas šioje vietoje saugus – virš 10 cm, o kimba didoki ešeriai.

„Jei gaudo Dangėje, vadinasi, – ešerius. Aš visada žinau, kas kur kimba. Vietiniai juos ima smaugti vos tik užsitraukia pirmas ledas“, – juokavo Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Pašnekovas tikino, kad būna metų, kai ešeriai pasiekia net Laukžemių tvenkinį.

„Ešeriai gyvena būriais, paprastai, kai pasirodo dideli ešeriai, mažieji dingsta. Kaip miške matome žvėrių takus, taip ir upėse yra vietų, kuriose tam tikros žuvys laikosi arba kyla į aukštupį“, – patikino R.Dailidė.

Remigijus Dailidė / Redakcijos archyvo nuotr.

Daugybė žvejų ant Dangės ledo traukia dar ir todėl, kad mariose šiuo metu niekas nekimba.

„Jau savaitę nieko negirdėti. Nidiškiai tikina, kad vakare galima sugauti tik kelias stintas. Viena priežasčių – trūksta atitekančio vandens. Upės ir upeliai surakinti ledo, šviežio vandens nėra, vadinasi, jame nėra ir deguonies. Todėl tikėtina, kad stintų migracija į marias kurį laiką bus vangi“, – svarstė R.Dailidė.

Dažniausiai stintų žvejyba įsibėgėdavo antroje vasario pusėje.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Tačiau, pagal mano pastebėjimus, kai marios būna surakintos ledo, stintų žvejyba prasideda vėliau. Šiuo metu reikia žiūrėti, ar stintų yra turguje. Jei priekrantės žvejai pagauna stintų, reiškia, jos sukiojasi ties uosto vartais. Nėra stiprios srovės iš marių, tad jos ir nejuda aukštyn“, – paaiškino R.Dailidė.

Naujajame turguje visą savaitę prekiaujama šviežiomis stintomis. Prekybininkai už kilogramą žuvų prašo 5,99 euro. Bet ant prekystalių penktadienį buvo matyti ir itin stambių stintų, o tai jau gera žinia žvejams mėgėjams.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Tačiau yra kitas klausimas, kodėl prastai kimba. Stintų mažėja. Visi šaukė metų metus, kad sterkų yra sočiai, kol nepriėmė sprendimo leisti žvejams imti tik dvi žuvis. Pernai žvejai nematė net stintų mailiaus, o tai reiškia, kad šių žuvų populiacija mažėja. Gal būtų laikas uždrausti jų žvejybą neršto metu? Juk visas stintas pamario žvejai ar vadinamieji Nidos bumbintojai išgaudo neršto metu, kai šios žuvys plaukia jau su ikrais. Manau, nuo kovo 8-osios galėtume iš viso uždrausti stintų žvejybą“, – kalbėjo R.Dailidė.

GALERIJA

  • Žvejai okupavo Dangę: ant ledo traukia būriais
  • Žvejai okupavo Dangę: ant ledo traukia būriais
  • Žvejai okupavo Dangę: ant ledo traukia būriais
  • Žvejai okupavo Dangę: ant ledo traukia būriais
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Vika

Invazija...?)))

lt

okupantai

Nafta...

Šioje vietoje net kelis kartus neseniai iš vamzdžių bėgo teršalai. Naftuoti... Tai bus labai "skani" žuvelė.. Tik upės NAUDOTOJAI, ... Ką jie padarė kad nebėgtų per vamzdžius teršalai? Grigeo irgi tik naudoja,naudoja K. Marių vandenis, Tūkstančius tonų jų paima ir po to išleidžia atgal pavojingus žuvims teršalus.. Ar žvejai protestavo prieš tai?. Kiiek dirba Grigeo žmonių? Ar nors vienas pasakė tai ir protestavo prieš marių ,jūros teršėjus darbdavius?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS