100 žmonių žudynių vietą išniekinę vandalai veikė tikslingai? | kl.lt

100 ŽMONIŲ ŽUDYNIŲ VIETĄ IŠNIEKINĘ VANDALAI VEIKĖ TIKSLINGAI?

Kretingos rajono Balto kalno miške vietos gyventojas rado suniokotą paminklą holokausto aukoms. Panašu, kad vandalai čia siautėjo senokai ir veikė tikslingai, turėdami tikslą paniekinti prieš 81 metus įvykdyto karo nusikaltimo aukų atminimą.

Rado ir degtinės butelių

Vienas žmogus, vaikštinėjęs miške netoli Darbėnų, pamatė vandalų veiklos pėdsakus. Ant didelio lauko akmens pritvirtinta juodo akmens plokštė su užrašu, kad toje vietoje 1941 m. buvo nužudyta 100 Darbėnų miestelio žydų tautybės žmonių, buvo sudaužyta, o jos vietoje išraižyta svastika.

Piktadarybę pamatęs vyras pranešė apie tai Darbėnų seniūnijos darbuotojams. Šie kitos dienos ryte žinią pranešė Kretingos rajono policijos komisariato pareigūnams.

Policininkai nuvyko į įvykio vietą ir užfiksavo nusikaltimo faktą bei pėdsakus.

Šalia jie rado ne vieną sudaužytą degtinės butelį, todėl kilo versija, kad piktavaliai butelius buvo pasistatę ant paminklinio akmens ir, akmenimis bandydami į juos pataikyti, taip sudaužė ir plokštę su užrašu.

Tačiau tai mažai įtikima, nes taip suskaldyti akmeninę plokštę būtų sudėtinga.

Gresia ir įkalinimas

Kretingos rajono policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas patikino, kad nusikaltimas bus atsakingai tiriamas.

Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios pagarbos vietos išniekinimo iš nacionalinių ar religinių motyvų. Už šį nusikaltimą baudžiama viešaisiais darbais, bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Kas gali žinoti, gal tokiu būdu norėta apjuodinti visą mūsų tautą.

Darbėnų žydų tragedija vis dar gyva senųjų vietos gyventojų atmintyje. 1941 m. vasarą šio miestelio žydai buvo sušaudyti dviejose Balto Kalno miško vietose. Vienoje jų žuvo ir buvo užkasti 100, kitoje – apie 450 asmenų. Suniokota 100 žydų žudynių vieta.

Tikėtina, kad į šią vietą vandalai buvo atvykę keturračiais.

Jaunimo pamėgta vieta

Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys pasakojo, kad suniokotą paminklą aptiko Šukės kaime gyvenantis žmogus, kuris domisi ir neretai lanko atmintinas rajono vietas.

Gali būti, kad nusikaltimas buvo įvykdytas senokai, bet informacija apie tai nepasiekė valdiškų įstaigų darbuotojų.

Ketvirtadienį Darbėnų seniūnijos žmonės sutvarkė paminklo prieigas, nugrandė nuo paminklinio akmens betono sluoksnį, ant kurio buvo išraižyta svastika, surinktos sudaužytos plokštės duženos.

Paminklas turėtų būti atkurtas toks, koks buvo.

„Maniau, kad jau seniai praėjo tie laikai, kai kažkam rūpėjo niokoti holokausto atminimui įrengtus paminklus. Kas gali žinoti, gal tokiu būdu norėta apjuodinti visą mūsų tautą. Kai tik sužinojau apie šį atvejį, tuojau pat nuvažiavau apžiūrėti kitų dviejų paminklų – Darbėnų apylinkėse yra trys tokios vietos. Apsidžiaugiau pamatęs, kad kiti paminklai – nepaliesti. Žinome, kad toje vietoje mėgsta rinktis jaunimėlis, kartais ten rasdavome plastikinių alaus butelių. Tikiuosi, kad pareigūnams pavyks prakalbinti galimus įvykio liudininkus“, – kalbėjo Darbėnų seniūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Ima gerą pavyzdį iš Lietuvos valdžios, kuri griauna paminklus. Kuo žydai blogesni, kad jų paminklų griauti negalima ?

MES

Paminklus reikia statyti kapinėse .Tada taip bus galima išreikšti tikrą pagarbą mirusiems .Pagarbą galima žuvusiems atiduoti devintame forte irkapinėse Tos vaikus šiurpinančios visokios prikaišiotos lentelės nieko gero neduoda .Išreiškime pagarbą PAGARBIAI.

Grutas

5 kolona nerimsta, draskosi, ardosi… O kremliaus kruvinu fasistu krachas vis arteja, nenumaldomai arteja… :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS