Atvykėliai uostamiestyje kelia problemų | kl.lt

ATVYKĖLIAI UOSTAMIESTYJE KELIA PROBLEMŲ

Šios savaitės pradžioje Klaipėdos centre įvykdyta sukrečianti žmogžudystė atvėrė naujų nūdienos piktžaizdžių. Dėl emigracijos ištuštėjusias darbo vietas užimantys kaimyninių šalių vyrai kartais tampa tikru galvos skausmu.

Ekspertas iškrito iš medžio

Trečiadienį ryte Herkaus Manto ir Naujojo Sodo gatvių sankryžoje, kaip ir antradienį ryte, stovėjo policijos automobiliai.

Tai antradienio nakties įvykių aidas – nužudymu įtariamas ukrainietis rodė ir aiškino, kaip, kur ir kodėl šešiais smūgiais peiliu, kaip įtariama, nudūrė savo kraštietį.

Nusikaltimas ir jo tyrimas jau stebina keistais įvykiais.

Pasirodo, antradienį 7.10 val., kai Kriminalinės policijos pareigūnai dirbo žmogžudystės vietoje, pastebėta, kad priešais namą, kuriame gyveno nužudymu įtariamas asmuo ir jo auka, didelio medžio šakose įstrigę dokumentai.

Kriminalistinių tyrimų tarnybos pareigūnas lipo jų paimti. Medžio šaka nulūžo, ir pareigūnas nukrito iš dviejų ar trijų metrų aukščio. Todėl įvykio vietoje, kur dirbo daug policininkų, greitosios medicinos pagalbos automobilyje gulėjo žmogus su kaklo įtvaru.

Pareigūną apžiūrėjo ligoninės medikai ir išleido gydytis namuose.

Nulūžusi kaštono šaka gulėjo ant šaligatvio visą dieną.

Išmušė draugui dantis

Pareigūnai ne be reikalo pakėlė akis į žydintį medį, pasirodo, naktį per buto, kuriame gyveno ukrainiečiai, langą skrido nusikaltimo aukos daiktai.

Antradienio nakties nusikaltimo priešistorė siekia pieš mėnesį ukrainiečių suvirintojų apgyventame bute vykusius įvykius. Atvykėliams įdarbintojai suteikė dviejų kambarių butą, jame paruoštos vietos įsikurti šešiems žmonėms.

Kaimynų teigimu, nuo tada, kai minėtame bute apsigyveno darbininkai iš Ukrainos, baigėsi ramus gyvenimas. Vyrai nuolat rūkydavo laiptinėje, dažną vakarą iš jų buto sklisdavo triukšmas, kartais jis bylodavo apie užsieniečių linksmybes, o kartais apie muštynes. Laiptinėje krykštavo linksmai nusiteikusios moterys.

Vyrai dažnai padaugindavo alkoholio. Maždaug prieš mėnesį vienas jų privėmė bute ir nepakankamai švariai visa tai išvalė. Dėl to tarp buto kaimynų buvo kilęs kivirčas.

Pastarosiomis dienomis abu vyrai nebeturėjo darbo ir jau ruošėsi važiuoti namo. Vyrai gyveno tame pačiame Ukrainos mieste.

Kai nebereikėjo eiti į darbą, vyrai vėl ėmė girtauti, tada ir buvo prisiminta nepakankamai švariai išplauto kambario tema. Vyrai susikibo, grumtynių metu vyras, kuris vėliau buvo nužudytas, savo kaimynui išmušė dantų protezus. Toks nuostolis ir estetinio vaizdo sugadinimas labai supykdė dantų netekusį vyrą.

Bijojo likti už durų

Vėliau abu vyrai išėjo į barą. Po to įtartas nužudymu vyras parėjo namo vienas ir pro langą išmėtė dantis jam išmušusio tautiečio rūbus, vertingesnius daiktus, ėmėsi juos pjaustyti peiliu. Taip besidarbuodamas jis nulaužė vieną peilį, stvėrė kitą ir, juo pjaustydamas kaimyno drabužius ir avalynę, pats persipjovė ranką.

Paskui apsigalvojo, ėjo į lauką tų daiktų rinkti, o pakeliui laiptinėje ir lauke privarvino savo kraujo.

Kai grįžo kaimynas, įtūžęs vyras jo neįleido namo. Netrukus jis apsižiūrėjo, kad nebeturi sulaužyto dantų protezo ir pagalvojo, kad pametė jį prie baro, kur tą naktį girtavo. Vyras nuėjo ieškoti savo dantų, jį čia atsekė netrukus nužudytas vyras. Prie baro ukrainiečiai dar kivirčijosi, apsistumdė ir paryčiais pasuko namo.

Netrukus nusikaltimo auka tapęs vyras paspartino žingsnį. Jam iš paskos sekęs kaimynas išsigando, kad dabar jis gali likti už durų ir turės gatvėje rinkti savo daiktus. Abu vyrai pradėjo bėgti, o prie arkos susikibo. Tada dantų netekęs vyras, kaip įtariama, išsitraukė peilį ir šešiais dūriais pribaigė savo kambario draugą.

Nepatvirtintais duomenimis, keli dūriai 42 metų vyrui buvo itin taiklūs – peilis pervėrė žmogui širdį.

Pora metų jaunesnis pagrindinis įtariamasis pats paprašė prie viešbučio stovinčio taksi vairuotoją iškviesti policiją.

Pradžioje įtariamasis tvirtino išėjęs ir pamatęs savo tautietį nudurtą, pats bandė stabdyti kraują ir taip išsikruvino. Tikroji tiesa netruko išaiškėti. Vakar jis kaltės nebeneigė.

Kaltino žmogžudyste

Tai ne vienintelis atvejis per porą pastarųjų metų, kai atvykę dirbti pas mus vyrai įsivelia į kruvinus nusikaltimus. Vairuotojas Ihor Kraplyna, dirbęs logistikos įmonėje "Vlantana", tik per plauką išsisuko nuo atsakomybės už žmogžudystę.

"Klaipėda" ne kartą rašė, kad šis 38 metų vyras buvo įtariamas ir teisme kaltinamas vėlų 2017 m. liepos 22-osios vakarą nudūręs 68-erių Gobergiškės kaimo gyventoją Joną Žvinklį.

Tarp įrodymų buvo vaizdo įrašas, paimtas iš vietos parduotuvės, kurioje užfiksuota, kaip šis ukrainietis visiškai girtas šlaistėsi po kaimą.

Dauparų ir Gobergiškės kaimuose "Vlantanos" pasamdyti vairuotojai iš Ukrainos ir Baltarusijos vertinami dvejopai. Viena vertus, jie atneša kai kuriems gyventojams pelną, mat gyvena ten pat esančiuose poilsio namuose, kambarius jiems nuomoja ir žmonės. Kita vertus, šie vyrai garsėja nepasotinamu alkoholio troškuliu, o kai pasigeria, krečia visokias šunybes.

Paskelbti apkaltinamąjį nuosprendį šį pavasarį I.Kraplynai pritrūko įrodymų. Kito įtariamojo kol kas nėra, dar nežinia, kokį sprendimą paskelbs aukštesnės instancijos teismas, kurį ši byla pasieks po prokuroro skundo.

Būta dar vienos bylos, kurioje figūravo "Vlantanos" vairuotojai. Dauparuose esančiuose poilsio namuose gyvenantys vyrai stumdė labai girtą kolegą. Vėliau jis pateko į ligoninę dėl sunkios galvos traumos. Pareigūnai aiškinosi, kuris vyrų jį taip sunkiai sumušė.

Vienas tą vakarą su nukentėjusiuoju susistumdęs vyras lengviau atsikvėpė, kai teismo medicinos ekspertai konstatavo, jog toks sužalojimas įmanomas ir smarkiai apgirtusiam žmogui griūnant ant kieto pagrindo.

Šiomis dienomis Kauno policininkai baigė tirti 43 metų ukrainiečio statybininko piktadarybes. Jis bus teisiamas už tai, kad būdamas girtas vieną savo tautietį nudūrė, jo kūnas buvo rastas smėlio dėžėje. Kitą savo tautietį vyras subadė peiliu miegantį. Toks pat likimas laukė dar vieno ukrainiečio, bet sunkiai sužeistas vyras spėjo pasislėpti. Tada jį bandyta sudeginti sukeliant bute gaisrą.

Iškrito iš sunkvežimio

Dar vienas atvykėlis iš Baltarusijos, dirbęs uostamiesčio baldų įmonėje, įtariamas sunkiai sutrikdęs žmogui sveikatą.

Vyras girtavo Laukininkų gatvėje, baru vadinamoje visą parą dirbančioje užeigoje. Jis pamatė du susikibusius lietuvius ir nusprendė įsikišti. Jo įsikišimas baigėsi liūdnai. Baltarusis sumušė du žmones, vienas jų nukentėjo labai skaudžiai.

Įvykio dalyviai buvo gerokai įkaušę, kaltininką pavyko nustatyt peržiūrėjus vaizdo kamerų įrašą.

Bėda tik ta, kad baltarusis paspruko į tėvynę, todėl byla keliaus į Baltarusiją.

Dar vienas visiškai girtas 60-metis baltarusis balandžio pradžioje vairavo sunkvežimį Šilutės plente esančios įmonės teritorijoje.

Važiuodamas atbula jis bandė prikabinti prie mašinos puspriekabę. Kelis kartus trinktelėjęs sunkvežimio galu į ją, vairuotojas kažkokiu būdu iškrito iš kabinos ir nuvirto ant važiuojamosios dalies.

Tuo metu, kai susižeidęs, girtas vyras gulėjo ant žemės, nevaldomas sunkvežimis ėmė riedėti atbulas. Nuokalnėje jis pasiekė aikštelės kraštą, atsitrenkė į du kabelio žymeklius, juos nulenkė ir trenkėsi į reklaminį stendą, jį taip pat apgadindamas.

Tą patį vakarą vairuotojas buvo nugabentas į ligoninę. Paimtas jo kraujo mėginys parodė, kad vairuotojas buvo smarkiai apgirtęs (2,81 prom.). Visą šį vaizdą vėliau pareigūnai pamatė vaizdo įrašuose.

Su lietuviais nebesusikalba

Parduotuvėse dirbantys apsaugininkai tikina, kad atvykėliai dažnai sulaikomi vagiliaujantys iš parduotuvių.

O pastaruoju metu Klaipėdoje sklinda kalbos, kad ukrainiečiai į Klaipėda ne tik patys atvyko dirbti, bet ir atsivežė būrelį prostitučių, kurios apgyvendintos viename viešbutyje. Merginos esą dirba išsijuosusios ir krauna pelną savo suteneriams. Tiesa, uostamiesčio policija apie tai dar tikina nieko nežinanti.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas, vyriausiasis darbo inspektorius Vytautas Ročys patvirtino, kad pastaruoju metu darbo vietoje susižeidusių užsieniečių padaugėjo, ypač daug – ukrainiečių.

"Nenoriu pasakyti, kad jie mažiau laikosi darbų saugos reikalavimų, tiesiog šių žmonių kasmet vis daugiau dirba suvirintojais mūsų uosto įmonėse, statybose, ypač – logistikos bendrovėse tolimųjų reisų vairuotojais. Iš tiesų, darbo sauga labiau priklauso nuo darbdavio, nuo jo reiklumo ir pavaldinių kontrolės", – tikino V.Ročys.

Mūsų tautiečiai, ko gero, Vakarų Europos šalyse buvo panašiai vertinami, kaip dabar ukrainiečiai, baltarusiai ir rusai Lietuvoje.

Leidimas – ne visiems

Lietuvos valstybinių įstaigų darbuotojai, kaip ir patys atvykėliai, vis dažniau susiduria su situacija, kai negali susikalbėti su dirbti atvažiavusiais slavais. Didžioji jų dauguma viliasi galėsiantys čia bendrauti rusų kalba, tačiau jauni lietuviai kur kas geriau moka anglų nei rusų. Tad nelaimės ar nusikaltimo atveju neretai sunkiai sekasi susikalbėti.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos tarnybos vadovo pareigas laikinai einanti Sandra Knyzelienė paaiškino, kad užsieniečiai gali dirbti Lietuvos Respublikoje (LR) turėdami LR nacionalinę vizą, leidimą laikinai gyventi.

Lietuvoje gali dirbti užsieniečiai, turintys Šengeno vizas, pasus, kuriuose įrašyti asmens biometriniai duomenys ir kurie atvyksta dirbti pagal profesijas, kurios įtrauktos į profesijų, kurių darbuotojų trūksta LR, sąrašą. Jiems darbo biržos leidimas nereikalingas.

S.Knyzelienė patvirtino, kad dauguma darbo imigrantų yra Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos Federacijos piliečiai.

Leidimas laikinai gyventi Lietuvoje suteikiamas dvejiems metams, tokio leidimo galiojimą galima tęsti neribotą kartų skaičių.

Suteikiant leidimą gyventi Lietuvos Respublikoje kreipiamas dėmesys ir į žmogaus kriminalinę praeitį.

"Suteikiant leidimą gyventi Lietuvos Respublikoje kreipiamas dėmesys ir į žmogaus kriminalinę praeitį. Neigiamą sprendimą priima Migracijos departamentas, tam turi įtakos kriminalinė praeitis. Tai nėra labai reta praktika. Pateikdamas pirmą prašymą leisti apsigyventi Lietuvoje, užsienietis turi pateikti pažymą apie teistumą iš valstybės, kurioje gyveno pastaruosius dvejus metus. Jeigu asmuo buvo teistas arba teistumas neišnykęs, leidimas gyventi mūsų šalyje jam nesuteikiamas", – paaiškino pareigūnė.

Skaičiai

2018 m. Lietuvoje trečiųjų šalių piliečiams išduota 16 120 leidimų laikinai gyventi mūsų šalyje ir 633 leidimai gyventi nuolat.

2017 m. išduota 11 952 leidimai gyventi laikinai ir 980 leidimų gyventi nuolat.

2016 m. – 8 821 leidimas gyventi laikinai,  707 leidimai gyventi nuolat.

2018 m. Klaipėdoje savo gyvenamąją vietą deklaravo  7 707 ES ir trečiųjų šalių piliečiai, 2017 m. – 6 141, 2016 m. – 5 774.

GALERIJA

  • Demaskavo: išsiblaivęs įtariamasis buvo atvežtas į nusikaltimo vietą.
Rašyti komentarą
Komentarai (26)

T

Asile kaip oats nukeliauji baisiai turtingas esi kad keliauji ka

Ukrainietis

Ei darbdaviai, mokekite normalias algas saviems, ir nereikes skaityti apie ukrainos nabašnikus!

taigi

Seni, tu sekantis- slava gemarojam.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS