Dėl grybų – miško savininko išpuolis | kl.lt

DĖL GRYBŲ – MIŠKO SAVININKO IŠPUOLIS

Klaipėdiečių šeima, šeštadienį grybavusi Endriejavo miškuose, sulaukė privataus miško savininko pykčio. Augalotas vyras liepė porai nešdintis ir jo valdose augančius grybus palikti ramybėje.

Klaipėdiečių šeima, šeštadienį grybavusi Endriejavo miškuose, sulaukė privataus miško savininko pykčio. Augalotas vyras liepė porai nešdintis ir jo valdose augančius grybus palikti ramybėje.

Patyrė šoką

Klaipėdiečiai važiavo senuoju žemaičių plentu nuo Endriejavo Rietavo link.

"Visuose miškuose buvo daug mašinų. Kadangi vykome jau po pietų, nusprendėme pasukti į pirmą įvažą dešinėn už Endriejavo. Čia nebuvo matyti automobilių. Pavaikščiojome neilgai, tuščias tas miškas buvo, nieko gero neradome", – pasakojo Audronė.

Moteris tuo metu ėjo mašinos link, kai į miško keliuką įsuko BMW automobilis. Iš jo iššoko augalotas vyras ir puolė lieti pyktį ant grybautojos.

"Mašinoje sėdėjo 4 jaunuoliai, gal 26–30 metų. Mašina iš pradžių pravažiavo pro mane, tada sugrįžo atgal. Labai agresyviai nusiteikęs vyras tiesiog baubė. Jis šaukė, kad grybų jo miške niekas nerinks. Ištiko šokas. Maniau, kad mane pagriebs už plaukų ir įmes į bagažinę", – pasakojo moteris.

Liepė nešdintis

Audronė tikino, kad ji ne juokais išsigando. Įpykęs vyras visiškai nesivaldė, tik šaukė, jog jam atsibodo visiems kartoti, kad niekas nerinktų grybų jo miške.

"Pasakė, kad sugrįš už 10 minučių ir kad mūsų čia nė kvapo nebūtų. Tai esą jo privatus miškas. Tiek išsigandau, kad net neįsidėmėjau mašinos numerių. Pamačiau, kad nuvažiavo prie mūsų mašinos, kur mano vyras movėsi batus. Pasileidau bėgti, nes bijojau, kad nekiltų muštynių su vyru", – prisiminė moteris.

Klaipėdiečiai pasišalino tylomis, tačiau nutarė patirtą istoriją paviešinti.

"Juk nesibrausi į svetimą daržą. Galėtų pakabinti lentelę, kad tai privatus miškas, žmonės žinotų ir nevažiuotų. Ne pirmus metus grybaujame, bet to dar nebuvome patyrę", – aiškino klaipėdietė.

Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklėse numatyta, kad privačiuose miškuose, esančiuose arčiau kaip 100 m iki miško savininko sodybos, grybus rinkti leidžiama tik miško savininkui sutikus.

Išsigando šakių

Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Kristina Linkienė tikino, kad ir ji šeštadienį grybavo.

"Ir aš grybavau prie Endriejavo, bet manęs niekas nespardė, jokių augalotų vyrų nesutikau. Pirmą kartą girdžiu, kad tokio incidento būta. Jei jau privatus miškas, tegul savininkas jį apsitveria spygliuota viela, kad nepatektų nei gyvulys, nei žmogus", – nuomonę išsakė K.Linkienė.

Pareigūnė spėliojo, kad ir ji veikiausiai ne kartą yra užklydusi ir į privatų mišką.

"Bet nesu sutikusi jokio pikto šeimininko. Tačiau jei žodinis konfliktas peraugtų į muštynes, būtų pažeistos žmogaus teisės. Tai juk elementarus chuliganizmas. Logiškai galvojant, turėtų būti ženklas, kad tai privati valda, kurioje vaikščioti draudžiama. Jei tai nėra servitutinis kelias, gali būti įrengtas atitvaras. Bet nemanau, jog yra tokių didelių "bajorų", kurie turėtų tokius miško plotus, jog įgytų teisę užtverti kelią", – svarstė K.Linkienė.

Kitas klaipėdietis pasakojo, kad yra sutikęs miške įpykusį kaimietį, nešiną šakėmis.

"Tačiau ne grybų važiavau, o liepžiedžių skinti. Buvo po lietaus, keliai šlapi. Įklimpome. Ilgai vargome, kol išvažiavome. Aišku, buvo triukšmo. Pamačiau, kaip per pievą ateina senolis su šake rankose. Piktokai atrodė, tai nėrėme kuo greičiau namo", – prisiminė grybautojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Jonas Lietuvis

Jeigu už lentelės PRIVATI VALDA yra miškas arba vandens natūralus telkinys, tai dar turėtų būti prierašas-Sveiki Atvykę. o jeigu kelią pastoja koks nors- reikia kviesti arba psichiatrinę arba policiją.

Žmonėms

Kviečiate policiją ir savininkas gauna baudą. Net jei būt aptverta, draudžiama trukdyti lankytis žmonėms bet kokiame miške. Parašykit to miško vietą, ekoentuziastų 50 važiuosime ten grybaut ir jei tik cyptels gaus bylą teisme plius atlygins moralinę žalą. Pareigūnės komentaras apgailėtinas. Tai, kad ji nepateko į kriminalinių savininkų mišką, nereiškia, kad kitas nepateko ir nesusidūrė, jai turi rūpėti tik kas , kas kada ir kur padarė teisės pažeidimą ir jos komentaras turėjo būti vienas - "Kai gausim pareiškimą, pradėsim tyrimą ir įžūlų savininką patrauksim atsakomybėn. Nieks neuždraudė ir neuždraus, statykit nusikaltėlius į vietą žmonės, kvieskit policiją iškart.

proncė

....o tada būs gražiau,kai grybautojams kantrybės pritrūks
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS