Kibernetinės atakos tebesitęsia: grasinama Palangos ir Klaipėdos rajono švietimo įstaigoms | kl.lt

KIBERNETINĖS ATAKOS TEBESITĘSIA: GRASINAMA PALANGOS IR KLAIPĖDOS RAJONO ŠVIETIMO ĮSTAIGOMS

Ketvirtadienį pradėta kibernetinė ataka prieš Lietuvos policiją ir švietimo įstaigas, nesiliauja ir penktadienį. Šiandien Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnai gavo informaciją apie 20 panašaus turinio pranešimų.

Ketvirtadienį 23 elektroniniais laiškais apie padėtus sprogmenis informuotos Klaipėdos švietimo įstaigos. Penktadienį iki 9.45 val. pasipylė nauja panašių pranešimų banga. 20-čia elektroninių laiškų grasinta Palangos ir Klaipėdos rajono švietimo įstaigoms.

Policijos departamentas pranešė, kad penktadienį iki 9 val. gauta daugiau nei 300 tokių pranešimų.

„Tikėtina, kad tai centralizuotai surengta ataka, siekiant sutrikdyti spec. tarnybų darbą.

Dirbame įtemptai, važiuojame į visus objektus, juos tikriname, kol kas jokių sprogmenų ar kitų pavojingų objektų nerasta. Prašome žmonių nepanikuoti, elgtis ramiai, vykdyti pareigūnų nurodymus“, – teigiama ryte „Facebook“ paskyroje „Lietuvos policija“ paskelbtame tekste.

Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas teigė, kad į panašius elektroninius laiškus derėtų reaguoti ramiai.

„Tokios atakos vykdomos ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Estijoje. Ko gero, jomis siekiama paskleisti paniką, galbūt dezorganizuoti ir teisėsaugos institucijų darbą. Į kiekvieną pranešimą reaguojame, bet mūsų turima informacija leidžia manyti, kad pavojaus lygis yra pakankamai žemas. Sutarėme su kolegomis nepasiduoti provokacijai. Jeigu patalpos stebimos vaizdo stebėjimo kameromis, jei jose dirba sargas, jeigu nebuvo signalizacijos suveikimų ir į patalpas nebuvo atėję pašaliniai asmenys, manome, kad žmonių evakuacija – nebūtina“, – kalbėjo A. Motuzas.

Redakcijos duomenimis, penktadienį siuntinėjamuose elektroniniuose laiškuose siunčiamas kiek kitoks tekstas nei ketvirtadienį gavo Klaipėdos švietimo įstaigos. Bet ir penktadienio laiškai parašyti rusų kalba, o siuntėjų adresai – skirtingi.

Komisariato vadovas patarė nepanikuoti ir reaguoti į šių dienų įvykius, kaip į masinę, chuliganišką ataką.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

studentas

Ot problema. Dar fuksas būdamas žinojau, kaip išsitraukti laiško headerį ir išgauti daug naudingos info apie siuntėją.

Anonimas

Juokai juokais, bet kai pats dirbi toje įstaigoje, tavo vaikai, tai man bet koks įspėjimas bauginantis. Niekas nežino, kada, kur, ir kokia mokymo įstaiga gali sprogt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS