Klaipėdoje vaikų tyko keistas tipas | kl.lt

KLAIPĖDOJE VAIKŲ TYKO KEISTAS TIPAS

Sklindanti žinia apie vaikus saldainiais ir pinigais pietinėje Klaipėdos dalyje viliojantį vyrą sukėlė jaunų mamų nerimą. Ši informacija jau pasiekė ir policiją, tačiau pareigūnai dar negavo nė vieno oficialaus skundo.

Sklindanti žinia apie vaikus saldainiais ir pinigais pietinėje Klaipėdos dalyje viliojantį vyrą sukėlė jaunų mamų nerimą. Ši informacija jau pasiekė ir policiją, tačiau pareigūnai dar negavo nė vieno oficialaus skundo.

Įspėja apie Michailą

Socialiniame tinklalapyje į grupę susibūrusios mamos pranešė gąsdinančią žinią apie vaikų tykantį bei juos viliojantį pedofilą.

"Ant I.Simonaitytės kalno kažkoks neaiškus kabinėjasi prie mažesnių vaikų, siūlo eiti pas jį į namus, kiša pinigus. Prisižiūrėkite, kas ten kaip, kas būnate, kad nebūtų kokių nors pranešimų per vakaro žinias, kad dingo vaikas, ar dar kas panašaus", – paskelbė viena susijaudinusi mama.

Kita parašė dar konkretesnį perspėjimą.

"Prie Liudviko Stulpino progimnazijos vaikšto aukštas vyras, kuriam daugiau nei 48 metai, jo vardas – Michailas. Jis vaikams duoda pinigų ir įkalbina, kad eitų pas jį į butą. Tėveliai ir vaikai, saugokitės šio vyro", – tokia žinia visą savaitgalį dalijosi klaipėdietės.

Virtualus mamų klubas yra vienas didžiausių aktualijų skleidimo šaltinis daugeliui vaikų turinčių moterų. Panašu, kad moterys labiau pasitiki savimi bei savo draugėmis, nei pareigūnais.

Tokią išvadą galima daryti iš to, kad grėsmingą informaciją jos greičiau paskleidžia internetu, nei praneša apie grėsmę policijai. Nors, panašu, šįkart viena mamų paskambino bendruoju pagalbos telefonu.

Žada sustiprinti patruliavimą

Uostamiesčio 2-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintaras Lasickas patikino, kad problema buvo išspręsta dar prieš savaitgalį.

"Viskas lyg ir išspręsta. Buvo anoniminis iškvietimas. Atvažiavo pareigūnai, nieko nerado. Patruliavimas sustiprintas. Oficialių pareiškimų nėra. Viskas internetinio lygmens, – aiškino pareigūnas. – Mes stebime ir elektroninę erdvę, tačiau žodis turi tapti kūnu, tai yra pranešimu policijai per Bendrąjį pagalbos centrą arba pareiškimu. Jeigu vadovausimės vien komentarais, galime spėti, kas iš to išeis."

G.Lasickas tikino, kad prie I.Simonaitytės kalno nuvažiavę pareigūnai nerado ne tik įtartino asmens, bet ir vaikų.

Apie įtarimų mamoms sukėlusį vyrą prie L.Stulpino mokyklos pareigūnas teigė nieko negirdėjęs.

Pasak G.Lasicko, policijos patruliams, apylinkės bei nepilnamečių reikalų inspektoriams duotas nurodymas dažniau apsilankyti išsigandusių mamų minimose vietose, labiau kreipti dėmesį į vaikų susibūrimo vietas. Pareigūnai instruktuoti, ką daryti pastebėjus įtartinus asmenis.

Vaišės sukėlė nerimą

"Ten tuo metu vaikai čiuožinėjo nuo kalniuko. Pažiūrime pro langą. Ką jie dabar daro? Pirmiausia, neliko sniego. Antra, vaikai turi būti mokykloje. O jeigu vaikui 10 metų ir jis čiulpia saldainius bei paskui nepažįstamus dėdes vaikšto, tai biologinį varžtą reikia sukti tėvams. Už vaikų nepriežiūrą yra atsakomybė. Savo vaiką reikia žiūrėti ir branginti. Toks mano patarimas", – aiškino Viešosios policijos skyriaus viršininkas.

Pareigūnai mano, kad netrukus šis ažiotažas baigsis. Kelias savaites tėvai labiau stebės vaikus, bus atidesni jų pasakojimams, tačiau vėliau jų budrumas sumažės arba jų dėmesys nukryps į kitas su vaikais susijusias aktualijas.

Statistika rodo, kad prieš vaikus vykdomų seksualinio pobūdžio nusikaltimų tiriama kasmet, tačiau dažniau nusikaltimai būna nukreipti į šeimos narius ar giminaičių bei pažįstamų vaikus. Svetimus mažamečius iškrypėliai ryžtasi vilioti itin retai.

Tiesa, prieš kelis mėnesius šiaurinėje miesto dalyje buvo gautas vienos mamos pranešimas, esą jos mažametę dukrą kažkoks vyras vaišino saldainiais. Tąkart vyras vaiko neprisiviliojo, nes pačiu laiku pasirodė mergaitės mama ir nepažįstamasis suskubo pasišalinti. Moteris baiminosi, kad nepažįstamasis turėjo nedorų kėslų.

Pareigūnai bandė aiškintis šią situaciją, bet nenustatė, kad vyras būtų norėjęs nuskriausti mergaitę.

Ragina nenutylėti

Net jei artimiausiu metu nepavyks nustatyti, kas pietinėje Klaipėdos pusėje viliojo vaikus ir kodėl tai darė, pareigūnai ragina tėvus būti atidžius. Gali būti, kad mažieji prasitars apie keistą suaugusio žmogaus elgesį, tad verta suklusti.

Nusikaltimus prieš vaikus tiriantys prokurorai ragina tėvus nepatingėti ir pranešti apie panašius įvykius policijai. Tada būtų kur kas paprasčiau išsiaiškinti tokio suaugusiojo ketinimus bei buvimo vietas.

Labai svarbu nustatyti, kaip įtariamasis atrodo, kokiais būdais vilioja vaikus. Turėdami ne vieną pareiškimą policininkai dirbtų kur kas uoliau, nei žvalgydamiesi internete minimose vietose.

Tai leistų identifikuoti įtariamąjį. Net jeigu nebūtų už ką tokio asmens bausti, pareigūnų rodomas jam dėmesys leistų užkirsti kelią nusikaltimui.

Kita vertus, sužinoję informaciją iš pirmų lūpų, pareigūnai turėtų daugiau žinių apie realius įvykius ir nesiimtų ieškoti to, ko nė nebuvo.

Mat internetu platinama žinia labai greitai iškraipoma ir netrukus būna nebeatpažįstama.

Juk būtent taip bene prieš metus atsitiko, kai visas internetas mirgėjo nuo pranešimų apie didžiausiame uostamiesčio prekybos centre mįslingai pagrobtą vaiką. Paaiškėjo, kad tai buvo visiška fikcija, Klaipėdoje nebuvo atsitikę nieko panašaus.

Kvietė gelbėti kačiuką

Vis dėlto mažų vaikų turintiems klaipėdiečiams visai nusiraminti neverta. Mieste yra buvę atvejų, kai iškrypėliai kviesdavo vaikus ieškoti pabėgusio kačiuko ar šuniuko, siūlydavo jų namuose pažiūrėti kokį nors augintinį.

Dar vienas vyras buvo teismo baudžiamas už tai, kad masturbavosi priešais mokyklos mergaičių persirengimo kambario langus. Tiesa, šie atvejai yra buvę anksčiau.

Daugelis pastaruoju metu nutveriamų ekshibicionistų tvirtina viso labo norėję nusišlapinti ir buvę netikėtai užklupti praeivių. Įrodyti, kad tai netiesa, ne visada pavyksta.

Bene prieš metus pareigūnų tirtas atvejis, kai į suaugusio žmogaus namus pakviesti rinkdavosi vaikai, nustebino. Pasirodo, vyras leisdavo mažamečiams savo namuose žaisti kompiuterinius žaidimus. Tvirkinimo ar žaginimo atvejų nebuvo nustatyta.

Pastaruoju metu Rygos policija ieško iškrypėlio, tykančio mažų mergaičių prie liftų. Tad niekas negali būti garantuotas, kad kažkas panašaus negali atsitikti ir pas mus.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorė Jūratė Pocienė, kuruojanti seksualinio pobūdžio nusikaltimus prieš nepilnamečius, teigė, kad daugiausia ikiteisminių tyrimų pradedama dėl mažamečių vaikų tvirkinimo bei seksualinio prievartavimo.

Dalis tokių tyrimų nutraukiama, nes informacija nepasitvirtina.

Pasekmės – visam gyvenimui

"Kad pagriebtų gatvėje, panaudotų fizinį smurtą, grasintų ar kitokiu būdu atimtų galimybę priešintis ir žagintų ar seksualiai prievartautų, ačiū dievui, nėra tiek daug. Kur kas dažniau lytinių nusikaltimų įvykdoma pirmosios meilės metu, kai hormonų įaudrinti paaugliai nesuvokia, kas yra leistina. Tada sunkiau susigaudyti, kas atsitinka savo noru ar prievarta", – pasakojo prokurorė.

"Kur kas dažniau gauname pranešimų apie vyrus, kurie moteris ir vaikus bando nustebinti savo lytiniais organais. Keli net buvo nubausti už tokią veiklą", – pasakojo 1-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Arūnas Pužauskas.

Ekshibicionistai teisiami baudžiamosiose bylose tokiu atveju, jeigu pavyksta įrodyti, kad lytinius organus demonstravo suvokdami, jog taip nusikalsta prieš jaunesnius nei 16 metų asmenis ir savo veiksmais siekia sukelti jų ankstyvą susidomėjimą lytiniu gyvenimu ar sukelti iškreiptą suvokimą apie lytinius santykius. Teisininkai tokius veiksmus vadina tvirkinamaisiais. Jeigu toks iškrypėlis tiesiog pagąsdina suaugusias moteris, jie paprastai baudžiami administracine tvarka.

"Anksčiau kuravau kitokių bylų tyrimą. Galiu prisipažinti, kai prieš pustrečių metų perėjau į smurtinius nusikaltimus tiriančių pareigūnų skyrių, pati savo vyresniąsias dukras pradėjau stebėti tarsi pro didinamąjį stiklą. Aš esu tik už tai, kad tėvai domėtųsi savo vaikais, rūpintųsi, kur ir su kuo jie leidžia laiką. Tokio dėmesio niekada nebus per daug. Vaikai yra kur kas labiau socialiai pažeidžiami nei suaugusieji. Faktas, kad nepilnamečiai nesuvokia rizikos masto. O pasekmių, kurios lieka tokių nusikaltimų aukoms, niekas negali nuspėti ir pamatuoti. Tai gali atsiliepti jo gyvenime jau suaugus", – tikino J.Pocienė.

GALERIJA

  • Klaipėdoje vaikų tyko keistas tipas
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Aurimas Čižus is in the record books with a gigantic Brown T

Cia mano mokykla Ir jokio itartino Zmogaus nemaciau :)

Aurimas Čižus is in the record books with a gigantic Brown T

Cia mano mokykla Ir jokio itartino Zmogaus nemaciau :)

mama

Citata: "vaikai turi būti mokykloje. O jeigu vaikui 10 metų ir jis čiulpia saldainius bei paskui nepažįstamus dėdes vaikšto, tai biologinį varžtą reikia sukti tėvams. Už vaikų nepriežiūrą yra atsakomybė." Kiek žinau, viskas vyko per vaikų žiemos atostogas, tai ką veikt vaikams mokykloje ? Ir šitoks pareigūno pasisakymas...???? na ką aš žinau... net šiurpas nukrėte... Jei tokie "saugo" mus, tai panašu, kad net neverta skambint pagalbos. Išvada gaunas: pats visur kaltas. Vaikus iki 18 m vedžiokim kaip šunis už pavadžio, kad neitų paskui dėdes saldainių čiulpt ? Mamos sunerimo (pati gyvenu visai ne ten, bet matau tiesiog viešą problemą kuri gali bet kur), pranešė policijai, bet vėl Lietuva, vėl kaip visada - kol nenutiko didelė nelaimė, juk nieko negalim daryt... O kai nutiks nelaimė (kas žino, gal tų pareigūnų vaikams?) tada galvas linksės, va kodėl niekas neįspėjo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS