Naujieji nebuvo ramūs: metai pradėti skaičiuoti netektimis ir nuostoliais | kl.lt

NAUJIEJI NEBUVO RAMŪS: METAI PRADĖTI SKAIČIUOTI NETEKTIMIS IR NUOSTOLIAIS

Griežti karantino reikalavimai teikė vilčių, kad šįkart Naujuosius metus klaipėdiečiai sutiks ramiai, o per išeigines startavusios pirmosios 2021-ųjų dienos bus ramios ir saugios. Paaiškėjo, kad nelaimių ir nusikaltimų išvengti nepavyko, metai pradėti skaičiuoti netektimis ir nuostoliais.

Miestą gaubė rūkas

Pagrindinės miesto aikštės Naujųjų naktį buvo tamsios, nešvietė girliandos, tačiau ne visi klaipėdiečiai metų virsmą pasitiko savo namuose.

Prieš pat vidurnaktį Herkaus Manto gatve risnojo sporto rūbais vilkintis vyras, kitas spėriai einantis žmogus per telefoną klausėsi mišių transliacijos, benamis tiesiog pėdino, ko gero, be jokio tikslo. Arčiau Atgimimo aikštės pasirodė porelių.

Klaipėda buvo apgaubta tiršto rūko. Visos centrinės miesto dalies gatvėse aidėjo kariliono garsai, ūkė laivų sirenos. Išgirsti tokio pasveikinimo neturi galimybės joks kitas Lietuvos miestas.

Tik prieš pat vidurnaktį Atgimimo aikštėje ir ant Biržos tilto susirinko daugiau žmonių, bet visi jie laikėsi atokiau vieni nuo kitų ir greitai išsiskirstė.

Gausioms policininkų pajėgoms net neteko raginti laikytis karantino reikalavimų. Policijos pagrindinėje miesto aikštėje buvo daugiau nei per Jūros šventę.

Daugiabučių namų mikrorajonuose triukšmauta kur kas labiau. Dragūnų kvartale žmonės neišeidami iš namų gėrėjosi gausiais fejerverkais.

Panašiai atrodė ir pietinės miesto pusės vaizdai. Tik pirotechnikos dūmai dar labiau užstojo spalvingus vaizdus, o fejerverkų ugnys pasislėpė rūke ir dūmuose.

Gerokai iki 24 val. policijos budėtojams imta pranešti apie kaimynystėje besirenkančius būrelius.

Burtis šeimomis ar mišriomis kompanijomis nerekomenduojama ir net draudžiama, vis dėlto brautis į namus pareigūnai neturi teisės.

Tie, kurie neatidarė policininkams durų, negalėjo būti nubausti.

Policininkai stengėsi įspėti pažeidėjus telefonu ar kitais būdais.

Iškrito pro langą

Pirmųjų šių metų dienų kriminalinių įvykių suvestinė leido suprasti, kad klaipėdiečiai 2021-uosius pasitiko nepalyginamai ramiau nei pernai ar užpernai. Tiesa, visiškai išvengti nelaimių nepavyko.

Gausios policijos pareigūnų ir jų talkininkų pajėgos sausio 1-osios naktį nenuobodžiavo.

Pirmosios šių metų minutės praėjo palyginti ramiai ir saugiai, tačiau netrukus prasidėjo smurtas ir nelaimės.

Naujametę naktį policijai buvo pranešta ir apie žmogžudystę, bet, nuskubėję į įvykio vietą, pareigūnai rado kietai įmigusį labai girtą žmogų.

Naktį uostamiesčio greitosios medicinos pagalbos medikai skubėjo į Šilutės plentą, kur pro penkto aukšto langą iškrito 29-erių vaikinas. Jis liko gyvas.

Medikai išgabeno nukentėjusįjį į ligoninę, o policininkai suskubo apklausti drauge su nelaimėliu šventusius draugus.

Per tris pirmąsias sausio dienas apie vaikino būklę ar nelaimės aplinkybes nebuvo pranešta.

Belieka spėlioti, kad tai galėjo būti nelaimingas atsitikimas.

Pasak netrukus po įvykio kalbintų nukentėjusiojo draugų, vaikinas tiesiog persisvėrė pro langą.

Tą pačią naktį medikų pagalbos prireikė 43 m. vyrui Debreceno gatvėje. Pirminiais duomenimis, jį sumušė du nepažįstamieji.

Panašu, muštynės buvo aršios, nukentėjusiajam lūžo kaulai. Suteikus būtinąją pagalbą, nukentėjusysis išleistas gydytis namuose.

Naujametę naktį policijai buvo pranešta ir apie žmogžudystę, bet, nuskubėję į įvykio vietą, pareigūnai rado kietai įmigusį labai girtą žmogų.

Didžioji dalis skambinusių į policiją klaipėdiečių pranešdavo apie butuose vykstančius vakarėlius, o vėliau – ir apie triukšmą, dėl kurio kaimynai negali ilsėtis.

Turgavietėje – lavonas

Antrosios šių metų dienos ryte policija informuota apie sušalusį lauke žmogų.

Lavonas rastas uostamiesčio Senajame turguje.

Tarp mūrinių prekybos suolų žmonės pamatė gulinčią moterį. Priėję arčiau klaipėdiečiai suprato, kad ji jau senokai mirusi.

Atvykusiems pareigūnams velionę aptikę žmonės paaiškino manantys, kad mirusioji – 56 m. benamė, kurią centrinėje miesto dalyje galima buvo sutikti nuolat, daugelis ją pažinojo iš matymo.

Aplinkybes, kas atsitiko šiai moteriai, tikimasi sužinoti tik prasidėjus darbo savaitei, kai darbo imsis teismo medicinos ekspertai.

Spėjama, kad benamė tiesiog sušalo.

Šeimą sukrėtė tragedija

Šeštadienį netoli Klaipėdos įvyko skaudi nelaimė – senelis suvažinėjo anūkę.

15.20 val. apie įvykį pranešta policijai ir medikams.

Vaiteliuose 82 m. senelis dirbo traktoriumi "Bobcat". Ko gero, jis nepastebėjo netoliese esančios anūkės ir važiuodamas atbulas ją prispaudė.

26 m. merginai medikai padėti nebegalėjo.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti, pareigūnai aiškinsis visas nelaimės aplinkybes.

Plyta – į langą

Naujieji metai vienai klaipėdiečių šeimai prasidėjo netikėtu nemalonumu – ankstų rytą į jų butą pro langą įskriejo plyta.

Policijos pareigūnus uostamiesčio Geležinkelio gatvėje gyvenantys žmonės išsikvietė sausio 1-osios ryte, 7.50 val. Žmonės pranešė, kad iš lauko į virtuvės langą kažkas paleido plytą.

Policininkai sulaikė 35 m. įtariamąjį.

Tokio poelgio motyvas vis dar neaiškus. Įtariamasis nugabentas į policijos komisariatą apklausti, ar po apklausos jis buvo uždarytas į areštinę, taip pat nepranešta.

Nukentėjusi klaipėdiečių šeima pranešė patyrusi 330 eurų nuostolį.

Sukčiai rado auką

Klaipėdoje jau užfiksuota pirmoji šiais metais sukčių auka. Pagyvenusi moteris patikėjo, kad jai skambina butų ūkio tarnybos viršininkas.

Sausio 2-osios vakare į uostamiesčio policiją kreipėsi 72 m. moteris. Ji pranešė buvusi apgauta telefoninių sukčių.

Apie 19 val. jai į laidinį telefoną paskambino kažkoks vyras ir prisistatė esąs namą administruojančios tarnybos viršininkas. Griežtu balsu jis ėmė dėstyti, kad moteris paskutinį kartą komunalinius mokesčius sumokėjo suklastotais pinigais.

Taip meluodamas apgavikas įtikino moterį, kad reikia patikrinti, ar jos namuose laikomi banknotai – tikri. Tuo užsiimti esą turėjo policininkas.

Netrukus į pensininkės namus atėjo civiliai vilkintis vyras. Jis paėmė visus 395 moters turėtus eurus. Be to, pensininkė jam atidavė ir savo banko kortelę.

Kai menamas policininkas negrįžo, klaipėdietė suprato, kad buvo apgauta.

Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas, sukčiaus pagalbininkas ieškomas.

Daužė mašiną

Antrąją metų dieną kažkas apgadino svetimą automobilį. Kol kas neaišku, ar šis veiksmas buvo nukreiptas prieš mašinos savininką, ar chuliganui buvo nesvarbu, kurį automobilį suniokoti.

Šeštadienį 14.30 val. atėjęs prie savo mašinos "Renault Megane", savininkas nustėro – variklio dangtis buvo sumaitotas.

Iškviesti pareigūnai ėmėsi fiksuoti nusikaltimą ir nustatė, kad mašina galėjo būti daužoma vamzdžiu.

Nukentėjusysis nurodė, kad remontas jam kainuos apie tūkstantį eurų.

Kas ir kodėl taip pasielgė, tirs pareigūnai.

Automobilis stovėjo kažkuriame Taikos prospekto kieme.

Važinėjo girti

Būta vilčių, kad šventiniu metu dirbsiančios gausios pareigūnų pajėgos sudrausmins vairuotojus, tačiau neblaivių žmonių keliuose vis dėlto netrūksta.

Pareigūnai sulaikė į Kuršių neriją automobiliu gruodžio 31-ąją norėjusį persikelti vyrą. Apie jo keistą manevravimą ir nepadorų elgesį policininkams apie 11.30 val. pranešė kiti Nemuno gatvėje kelto laukę vairuotojai.

"Volvo" vairavęs vyras iš pradžių atkreipė į save aplinkinių dėmesį pavojingu vairavimu. O kai jis išlipo iš mašinos ir ėmė viešai šlapintis, tapo aišku, kad jis – neblaivus.

Pareigūnai 34 m. vyrui nustatė 1,93 prom. girtumą.

Kitas girtas vairuotojas įkliuvo vos 16 minučių po vidurnakčio Klaipėdos rajone, Griežių kaime.

37 m. vairuotojas į alkoholio matuoklį įpūtė 1,62 prom. alkoholio.

Sausio 1-osios vakare, prieš 19 val., Klaipėdos rajone, Kulių kaime, policijos rėmėjas pastebėjo keistai važiuojantį automobilį "Ford Galaxy" ir pranešė policijai.

Kaip teigiama "Facebook" paskyroje "Reidas", netoliese įrengtame policijos poste dirbę pareigūnai skubiai atvyko ir sustabdė šį automobilį. Įtarimai pasitvirtino – 42 m. vairuotojas buvo girtas (2,13 prom.).

Pasak "Reido", kai pareigūnai jau susiruošė gabenti žmogų į areštinę, kartu su juo važiavęs taip pat neblaivus vyras ėmė policininkus koneveikti ir net bandė prieš juos smurtauti.

Abu girti vyrai išgabenti į Klaipėdos apskrities policijos komisariatą. Vairuotojas "užsidirbo" baudžiamąją bylą, o jo draugas – administracinę.

Į darbą – išgėręs

Girtas darbuotojas – bėda aplinkiniams. Sausio 2-ąją uosto teritorijoje neblaivus vyras darbo metu sukėlė eismo įvykį ir padarė žalos logistikos įmonei.

Šeštadienį po pietų Klaipėdoje, Perkėlos gatvėje, veikiausiai po Naujųjų metų sutikimo dar nenusiteikęs normaliai dirbti vyras sėdo vairuoti autokrautuvo "Bobcat".

Važiuodamas atbuline eiga, 62 m. vyras kliudė krautuvu vilkiką "Volvo" ir jį apgadino.

Iškviesti policininkai ėmėsi tikrinti krautuvo vairuotojo blaivumą.

Alkoholio matuoklis parodė vidutinį apgirtimo laipsnį – 2,11 prom.

Įvykio kaltininkas iš darbo vietos išgabentas į areštinę.

Neabejojama, kad jis praras darbą, teisę vairuoti bet kokią transporto priemonę ir turės sumokėti nemenką baudą.

Bandė gudrauti

Šeštadienį valstybės įmonėje "Regitra" vyko norinčiųjų įgyti vairuotojo pažymėjimą teorijos egzaminas. Kaip įprasta, egzaminuotojai tikrino būsimųjų vairuotojų dokumentus.

Vieno vaikino asmens tapatybės kortelė pasirodė įtartina. Labai atidžiai apžiūrinėdami dokumentą, darbuotojai pastebėjo, kad kortelėje ant originalios nuotraukos užklijuotas kito asmens atvaizdas.

Kai į egzaminą atėjęs vaikinas suprato, kad apgavystė nepavyko, suskubo sprukti iš "Regitros" pastato, todėl sužinoti jo vardo ir pavardės nepavyko.

Užtat apgavystės autorius, pabūgęs pats laikyti egzaminą, demaskuotas. Jam teks aiškintis, kas ir kaip suklastojo jo dokumentą. Kada jis galės pats laikyti egzaminą, dar nežinia.

Klaipėdos miesto policijos komisariato pareigūnai pradėjo tyrimą dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu.

Gatvėse – čiuožykla

Antrąją metų dieną klaipėdiečių gatvėse laukė nemalonumas – labai slidžios gatvės. Važiuoti susiruošusiems uostamiesčio gyventojams teko grandyti automobilių langus.

Artėjant vidurdieniui gatvėse jau buvo nemažai mašinų, nemažai vairuotojų keiksnojo kelininkus – važiuojamoji kelio dalis daugelyje ne tik šalutinių, bet ir pagrindinėse miesto gatvėse priminė čiuožyklą.

Daugybė klaipėdiečių patraukė prie jūros. Į pajūrį vedančios gatvės užsikimšo ir priminė klaipėdiečiams apie vieną aktualiausių vasaros bėdų – nesibaigiančias kamšatis ir nepakankamą automobilių aikštelių skaičių.

Popietę važiuojantieji šiaurinėje miesto pusėje matė barstytuvus. Klaipėdiečių manymu, jie pasirodė gerokai per vėlai.

Panašiai gerokai pramigę atrodė ir šaligatvių valytojai. Traktoriuku valyti pėsčiųjų tako ties Debreceno gatve darbininkas atvažiavo tada, kai ledukas ir sniegas ėmė težti nuo teigiamos oro temperatūros.

Pagerbė K.Donelaitį

Išskirtinę dėl karantino šių metų sausio 1-ąją uostamiesčio šviesuoliai nepamiršo tradicijos ir pagerbė lietuvių literatūros klasiko Kristijono Donelaičio atminimą. Pirmąją metų dieną minimas jo gimtadienis.

Iškilmingų kalbų, garsių posmų, dainų ir K.Donelaičio "Metų" ištraukų skaitymo šį kartą nebuvo.

Griežti karantino reikalavimai neleido prie K.Donelaičio paminklo susirinkti būriui žmonių.

Klaipėdiečiai į klasiko vardu pavadintą skverą atėjo po vieną. Keli žmonės nulenkė galvas prie skulptūros vidurdienį.

Dar po valandos čia atėjo dvi Klaipėdos kūrėjos – rašytoja Nijolė Kliukaitė-Kepenienė ir poetė Jūratė Sučylaitė.

Prie samanoti pradėjusio paminklo klasikui liko degti dvi žvakės ir puokštė ryškiaspalvių gerberų.

Idėjos metus pradėti paminint K.Donelaičio gimtadienį autoriai – prieš mėnesį anapilin iškeliavęs Bernardas Aleknavičius ir Romualdas Ignas Bloškys (1936–2013 m.).

GALERIJA

  • Naujieji nebuvo ramūs: metai pradėti skaičiuoti netektimis ir nuostoliais
  • Naujieji nebuvo ramūs: metai pradėti skaičiuoti netektimis ir nuostoliais
  • Naujieji nebuvo ramūs: metai pradėti skaičiuoti netektimis ir nuostoliais
  • Naujieji nebuvo ramūs: metai pradėti skaičiuoti netektimis ir nuostoliais
  • Naujieji nebuvo ramūs: metai pradėti skaičiuoti netektimis ir nuostoliais
  • Naujieji nebuvo ramūs: metai pradėti skaičiuoti netektimis ir nuostoliais
Vytauto Liaudanskio, Daivos Janauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS