Nesibaigiantis galvos skausmas – dingusieji | kl.lt

NESIBAIGIANTIS GALVOS SKAUSMAS – DINGUSIEJI

Net artimo žmogaus mirtis negali taip skaudžiai žeisti artimuosius, kaip nežinia dėl dingusio asmens likimo. Tuo įsitikinę kankinantį nežinios jausmą išgyvenančių pradingusių žmonių giminaičiai. Su kraupia realybe nuolat susiduriantys policijos pareigūnai tikina, kad paieškos bylose mistikos nebūna.

Ieškojo skenduolio Minijoje

Praėjusią savaitę Gargžduose, ties tiltu per Miniją, priešgaisrinės gelbėjimo valdybos narai upėje ieškojo skenduolio.

Jie tai darė paprašyti vietos pareigūnų. Mat buvo gautas pranešimas, kad žmonės nuo praėjusių metų gruodžio 11 d. nebemato po tiltu gyvenusio apie 60 m. namų neturinčio vyro.

Baimintasi, kad benamis nuskendo. Tądien paieškos buvo bevaisės.

Kasmet vien Klaipėdoje pradedama arti poros šimtų asmenų paieškos bylų. Nežinia, kur esantieji dažniausiai randami, bet keli atvejai iš šimtų lieka paslaptingi – dingusių žmonių ieškoma metų metus, kol galiausiai jie paskelbiami mirusiais.

Atvejai: kartais žmonės surandami pačiose netikėčiausiose vietose. Būna, kad pražuvėlį tenka ištraukti iš gilios duobės, į kurią eidamas įkrito. / A. Morozovo nuotr.

Atskaitos taškas – sausio 1-oji

Po metų nuo žmogaus dingimo jis paskelbiamas nežinia kur esančiu, o jei nežinoma, kada su žmogumi kažkas bendravo paskutinį kartą, atskaitos tašku tampa artėjančių metų sausio 1-oji.

Paskelbti mirusiu asmenį gali teismas, jeigu jo gyvenamojoje vietoje trejus metus nėra duomenų apie žmogaus buvimo vietą.

O jeigu jis dingo be žinios tokiomis aplinkybėmis, kurios sudarė mirties grėsmę arba duoda pagrindą spėti jį žuvus dėl nelaimingo atsitikimo ir apie šį žmogų nėra žinių šešis mėnesius, jis gali būti paskelbtas mirusiu ir anksčiau.

Klaipėdos policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė teigė nepamenanti atvejo, kad mirusiu pripažintas asmuo po ilgo laiko būtų atsiradęs gyvas. Pareigūnė teigė girdėjusi apie tokias istorijas, įvykusias tik užsienyje.

Vaikai pabėga ir grįžta

Pasak R. Bekėžienės, į pranešimus apie dingusius asmenis, o ypač nepilnamečius, policijos pareigūnai reaguoja itin atsakingai ir operatyviai.

Beje, būtent apie nepilnamečių dingimą pranešama dažniausiai, kartais tas pats paauglys per metus pabėga iš namų daug kartų.

Tokie nepilnamečiai grįžta namo, vos sužinoję, kad jų ieško policija, pradėta paieškos byla, o jų nuotraukos skelbiamos internete.

Kiekvienas toks atvejis fiksuojamas kaip atskiras, todėl gali atrodyti, kad Klaipėdoje kasmet dingsta daugybė vaikų.

Atsižvelgiant į kiekvieno atvejo aplinkybes, naudojamos visos įmanomos paieškos formos.

Kita grupė ieškomų, kaip dingusių be žinios asmenų – užsienyje dirbantys mūsų žmonės, su kuriais artimiesiems nesiseka susisiekti.

Bendradarbiaudami su tarptautinėmis teisėsaugos organizacijomis mūsų pareigūnai sužino, kur tokie pražuvėliai yra.

R. Bekėžienė atviravo, kad ne kartą tokie ryšius su giminaičiais nutraukę asmenys pareigūnams praneša, jog yra sveiki ir gyvi, o su artimaisiais nenori turėti nieko bendra. Taip paieškos byla nutraukiama.

Išėjo grybų ir pražuvo

Dar viena dingusiųjų grupė pareigūnų neretai vadinama sezoniniais pražuvėliais.

Tai yra žmonės, kurių ieškoma miškuose grybavimo ir uogavimo sezonu.

„Atsižvelgiant į kiekvieno atvejo aplinkybes, naudojamos visos įmanomos paieškos formos – gali būti pasitelkiami kinologai su tarnybiniais šunimis, dronai, sraigtasparniai, kreipiamasi pagalbos į visuomenę. Vykdant ikiteisminius tyrimus dėl dingusio asmens paieškos, jiems vadovauja prokurorai, su kuriais yra derinami visi pareigūnų veiksmai“, – pasakojo miesto policijos komisariato viršininkė.

Kad ir kaip liūdna, bet dalis pražuvėlių vėliau randami mirę. Tai ne tik savižudžiai, bet ir nelaimių aukos bei silpnos sveikatos žmonės, atokioje vietoje nesugebėję prisikviesti pagalbos.

Rasa Bekėžienė / Policijos nuotr.

Ieškomasis buvo viešbutyje

Policijoje jau senokai nebėra dingusių asmenų paieškos specializuoto padalinio.

Dabar kiekvienas atskiras atvejis tiriamas vis kito pareigūno, kuris vieną dieną aiškinasi vagystę iš buto, kitą – ieško nežinia kokiu būdu iš pareiškėjo banko sąskaitos dingusių pinigų, o trečią jau ieško namo neparėjusio žmogaus.

Pasak miesto komisariato viršininkės, paieškoms labai padeda, jei dingusysis turi veikiantį mobiliojo ryšio telefoną. Taip nustatyti asmens buvimo vietą nesudėtinga.

Kur kas lengviau rasti ieškomą žmogų, jei artimieji turi kokybišką, jo amžių atitinkančią nuotrauką, žino pražuvėlio pomėgius ir lankyti pamėgtas vietas.

Kad nekiltų nereikalingų nesusipratimų, giminaičiams patariama palaikyti ryšį su artimaisiais, ypač vyresnio amžiaus asmenimis, pranešti apie ketinimą išvykti ir pasisakyti, kiek laiko nebus namuose.

R. Bekėžienė prisiminė atvejį, kai artimieji pasigedo ligoninėje gulėjusio ir iš jos po išrašymo dingusio asmens. Buvo paskelbta žmogaus paieška, netrukus jis buvo surastas viešbutyje, kuriame ketino po gydymo praleisti dar kelias dienas.

Nėra žinių apie du vyrus

Šiuo metu uostamiesčio policininkai ieško jauno vyro, kuris dingo daugiau nei prieš dvejus metus.

Išėjęs iš draugų vestuvių pobūvio jis patraukė link marių. Po tos nakties jo niekas daugiau nematė. Visos vyriškio paieškos Dangėje ir uosto akvatorijoje buvo nesėkmingos.

Nepaisant to, artimieji vis dar nepraranda vilties ir tęsia paieškas, kaskart apie apžiūrėtus Klaipėdos ir užmiesčio plotus pranešdami pareigūnams.

Jie dalijasi versijomis ir mintimis, kur ir kaip dar būtų galima ieškoti dingusiojo be žinios jauno vyro.

Kita istorija – dar painesnė. Pasirodo, prieš kelerius metus į uostamiesčio policiją kreipėsi užsienyje gyvenantis žmogus, negalėjęs ilgoką laiką susisiekti su savo 50-mečiu artimuoju.

Vyras, kaip paaiškėjo, buvo benamis. Jo rasti taip ir nepavyko.

Pagalba: skenduolių ieškoma ir specialiai apmokytais šunimis. / Vytauto Liaudanskio nuotr.


Skaičiai ir faktai

2023 metais Klaipėdoje

ieškota 171 asmens;

tęstos anksčiau be žinios dingusių 4 asmenų paieškos;

rasti 165 asmenys;

dabar vis dar ieškoma 7 asmenų, dingusių pernai;

ieškomi dar 2 žmonės, dingę ankstesniais metais.

GALERIJA

  • Nesibaigiantis galvos skausmas – dingusieji
  • Nesibaigiantis galvos skausmas – dingusieji
  • Nesibaigiantis galvos skausmas – dingusieji
A. Morozovo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

123

Čia Kauno diena ar Klaipėdos ?

policijos darbas

akivaizdus priekaištas vaiko teisių (ne)apsaugos tarnybai - Kaune laisvai prekiaujama vaikais ir niekam nei motais.

to klpp

Svarbu ruskiai sukontroliuoja :) Suncia i kara ir lavonus paskui suskaiciuoja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS