Paspirtukai ir toliau kelia pavojų: kasdien į ligonines vežami traumuoti klaipėdiečiai | kl.lt

PASPIRTUKAI IR TOLIAU KELIA PAVOJŲ: KASDIEN Į LIGONINES VEŽAMI TRAUMUOTI KLAIPĖDIEČIAI

Viena smagiausių pramogų – pasivažinėjimas elektriniu paspirtuku – tampa kone visuotiniu blogiu. Tėvai jais vežasi mažylius, leidžia vaikams riedėti po du, o medikai kasdien skuba gelbėti sutrenkimus ir kaulų lūžius patyrusius šiomis transporto priemonėmis besinaudojusius vaikus ir suaugusiuosius.

Traumos nebestebina

„Kasdien į ligonines vežame traumuotus paspirtukininkus – ir paauglius, ir suaugusiuosius, ir moteris, ir vyrus. Dažniausiai žmonės nugriūva patys, taip pat neretai atsitrenkia į kažkokią kliūtį: medį, žmogų. Didžioji dauguma susižalojusiųjų – suaugę žmonės. Dominuoja atviri galūnių lūžiai. Baisiausia, kad tokie suaugusieji dar vežasi ir vaikus, o mažieji – be šalmų, be apsaugų. Taip absoliučiai negalima“, – apie vasaros aktualijas kalbėjo Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė.

Ne visi tokie atvejai įtraukiami į kriminalinių įvykių suvestinę, nes nėra oficialiai vadinami eismo įvykiais. Tačiau policijos įsikišimo ir įvertinimo reikėtų vis dažniau.

Tėvų dar nebaudė

Antradienį apie 17 val. vienoje judriausių Kretingos gatvių – Žemaitės alėjoje 14 ir 13 metų mergaitės važiavo per perėją vienu paspirtuku.

Gali būti, kad vaikai į perėją išvažiavo pernelyg greitai. Veikiausiai todėl 56 m. moteris, vairavusi automobilį „Toyota“, nespėjo sustabdyti ir mergaites partrenkė.

Abi jos buvo nugabentos į ligoninę, viena tą patį vakarą išleista gydytis namuose, kita, susitrenkusi, palikta stebėti medikams.

„Iki šiol nesame nubaudę netvarkingai paspirtukais važinėjančių vaikų tėvų. Kažką darysime, svarstysime, tarsimės su kelių policininkais, bendrausime su vaikų teisių saugotojais, kaip pasielgti, nes toliau taip nebegalima. Tėvai perka vaikams nemažai kainuojančius paspirtukus, bet šalmais nepasirūpina, patys nekontroliuoja savo atžalų, nepamoko jų važinėti saugiai. Juk matome, kad tėvai net patys vežioja vaikus paspirtukais, o tai yra kategoriškai draudžiama“, – apie ketinimus imtis drastiškesnių priemonių kalbėjo Kretingos rajono policijos komisariato vadovas Arūnas Pužauskas.

Arūnas Pužauskas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Atsitrenkia bent keli

Pareigūnai lauktų teismų išaiškinimų ir suformuotos praktikos panašiose administracinės teisenos bylose. Tėvai būtų baudžiami už vaikų nepriežiūrą.

Kelių policininkai kartais rengia reidus, kurių metu kalbina paspirtukais važinėjančius žmones, aiškina jiems taisykles, bet kol kas šios prevencinės priemonės nėra veiksmingos.

Apie nevaldomą, pavojingą paspirtukininkų elgesį gatvėse kalbėjo ir Klaipėdoje dirbantis taksi vairuotojas Vytautas.

Jis nevengė riebesnių žodžių tikindamas, kad kasdien į jo automobilį atsitrenkia bent keli paspirtukai.

Vyras tikino, kad jais važinėjantys žmonės yra ne tik labai neatsargūs, bet ir įžūlūs – būdami akivaizdžiai neteisūs dažniausiai ima plūsti ir koneveikti vairuotoją.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

ANE

takai pestiesiems yra visur, o paspirtukams ir dviračiams ne. Tai kodel ratuoti važiuoja šaligatviais ir verčia pesčiuosius trauktis nuo jiems skirtų šaligatvių. Siulyčiau dviračius numeruoti, kad sudrausti dviratininkus ir kad būtų galima susekti kas kaltas. Policijai t.p. palengvetų darbas.

nemelagis

BAUSTI STIPRIAI, KAD PAJUSTŲ. Net akys skauda į paspirtuku važiuojančius: drąsuoliai, kurie rizikuoja nekaltų eismo dalyvių sveikata. O ką pasakyk, drąsko akis pemenys ir piemenaitės.

haha

ismokit vaiksciot pestieji pastoviai dviraciu takais vaiksto ir trukdo tas pats ir auto dazniau stabdykit prie pereju ir bus maziau nelaimiu paprasta!? Bet ne matai kalti tie kurie laksto jiems skirtais takais tai prie dviratininku kimba tai prie paspirtuku nu tai jus apsispreskit mes ratuoti pradesim specialiai vaziuot ant jusu pesciuju jeigu jus ir toliau neapdairiai eisit per dviraciu takus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS