Po avarijos Pervalkoje – dėmė visam gyvenimui? | kl.lt

PO AVARIJOS PERVALKOJE – DĖMĖ VISAM GYVENIMUI?

Lygiai prieš devynis mėnesius Pervalkos pėsčiųjų perėjoje automobilis žiauriai sužalojo jauną kaunietę. Mergina iki šiol nevaikšto, jos laukia dar ne viena operacija. Nukentėjusiosios artimųjų teigimu, įtariamas avarijos kaltininkas – jaunas Neringos politikas – nei iš karto po nelaimės, nei vėliau jų taip ir neatsiprašė.

Artimieji išmeldė stebuklą

Vienoje Pervalkos kavinių dirbusios tuomet 19-metės Aušrinės gyvenimas pernai rugpjūčio 6-ąją apsivertė per sekundę.

Mergina su drauge pavakare ėjo per pėsčiųjų perėją Pervalkoje link jūros.

Tuo metu ją partrenkė nežinia kokiu greičiu iš Nidos važiavęs jos bendraamžis Neringos taryboje politinės karjeros siekęs Simas Sagatauskas.

Jo pavardę tąkart išsyk paskelbė portalas l.rytas.lt.

Po smūgio ištraukti merginą iš po mašinos pavyko tik pasitelkus ugniagesius.

Kaunietė patyrė politraumą, ji medikų buvo panardinta į komą.

Prie Aušrinės lovos Klaipėdos ligoninės reanimacijos palatoje budėjusi jos mama tik po keturių parų lengviau atsiduso, kai dukra pabudo, pagaliau pramerkė akis ir bandė tarti pirmuosius žodžius.

"Pirmosiomis dienomis tik meldėmės, gyvenome viltimi ir laukėme stebuklo", – tada dienraščiui kalbėjo merginos močiutė Janina, prasitarusi, kad anūkės patirti sužalojimai buvo siaubingi.

Čia tragedija yra didelė abiem pusėms.

Nesibaigiantys kančių mėnesiai

Po tos kraupios avarijos praėjo devyni mėnesiai. Anot Aušrinės močiutės, tik dabar ji bando atsistoti. Bet, ar pati vaikščios, kol kas neaišku.

Dvi savaites po avarijos mergina gulėjo Klaipėdos ligoninėje, nes dėl patirtų sužalojimų nebuvo galima jos judinti.

"Stebuklas buvo, kad ji iš viso išgyveno, nes net patys gydytojai pradžioje jokios vilties neturėjo. Kai jau ją buvo galima transportuoti, pervežėme į Kauną. Paskui tas gydytojas, kuris ją priėmė Kaune, prasitarė, kad pamatęs Aušrinę pats norėjo numirti. Atviros žaizdos, užkrato daug, prasidėjo pūliavimas. Iš užsienio ligoninė atsisiuntė aparatą, kuriuo jai iš žaizdų siurbė tuos nešvarumus, kad jie nesikauptų organizme", – pasakojo Janina.

Paskui merginos laukė ne viena operacija. Jos buvo atliekamos kone kas 10 dienų. Vėliau dėl gausybės antibiotikų prasidėjo alergija.

"Vien kairės kojos čiurna operuota jau keturis kartus, ir operacijų dar reikės, nes ji labai sužalota. Labai keista, bet per tą laiką iš kaltininko pusės nebuvo ištarta nei "atleiskite", nei "atsiprašau". Jie su mumis nebendravo. Teismo posėdžiuose kaltininkas tik sėdėdavo galvą nuleidęs, ir viskas", – teigė merginos močiutė.

Žymė: automobiliu Pervalkos pėsčiųjų perėjoje partrenkusį ir siaubingai sužalojusį merginą jauną žmogų skaudi avarija tarsi paženklino visam likusiam gyvenimui. (T. Urbelionio / Fotobanko nuotr.)

O Aušrinė, pasak artimųjų, tos dienos visai neatsimena. Viskas jai esą tarsi išsitrynė iš atminties – fizinis gijimas dar labai lėtas.

"Kaulų infekcija nesitraukia. Operacijų dar nė neįpusėjome", – prasitarė Aušrinės mama Eglė, visą tą laiką slauganti savo sunkiai sužalotą dukterį.

Prieš Kalėdas Aušrinę iš ligoninės pirmąkart išleido į namus.

Kita operacija laukė sausio viduryje, kaip tik tuo metu prasidėjo ir teismai.

Nei atsiprašymo, nei pagalbos?

Anot sužalotos merginos močiutės Janinos, išgirdę apie šį kraupų įvykį, pažįstami, artimieji, draugai ir giminės suskubo reikšti užuojautą, klausė, kokios pagalbos reikia, skambinta net iš užsienio.

Tačiau, pasak moters, nei dėl avarijos teisiamas  S.Sagatauskas, kuris per eismo įvykį buvo nesunkiai sužalotas, nei jo tėvas, žinomas Neringos verslininkas ir politikas Artūras Sagatauskas, iki šiol neparodė sužeistai merginai jokio dėmesio.

Ir tai esą labai stebino, nes per pirmąsias dienas net nebuvo aišku, ar ji išgyvens.

O teisiamasis, anot merginos artimųjų, net nepasirodė.

"Teisme jis pasakė, kad yra kaltas, bet tai nebuvo atsiprašymas. Su manimi susisiekta nebuvo, bendravimo jokio nėra, pagalbos taip pat nėra. Jei taip būtų padaręs mano vaikas, eičiau pati, prašyčiau atleidimo, nors ir atstumtų. Ką nors vis tiek daryčiau. Man nesuvokiama, kad tiek laiko praėjo, ir niekas nieko, jokios paramos iš jų, net moralinės, nesulaukiau", – nuoskaudos neslėpė Aušrinės mama Eglė.

"Ką čia kalbėti? Iš eilinio įvykio jūs čia kažką darote? Juk jis netyčia tai padarė. Jis netyčia ją sužalojo. Čia tragedija yra didelė abiem pusėms, nesinori man daugiau komentuoti. Taip, jis atsiprašė nukentėjusiųjų. Nenoriu daug gilintis, kad kažkam kažkas atrodo ne taip. Daugiau neturiu ką pasakyti",– kalbėjo S.Sagatausko advokatas Vitalijus Katėnas.

Palinkėjo gero vakaro

Anuomet, po nelaimės praėjus kelioms dienoms, dienraščiui pavyko pakalbinti dėl avarijos teisiamojo tėvą A.Sagatauską.

Tada, pasiteiravus, ar bendravo su sužeistosios artimaisiais, politikas patvirtino, kad bendravo, nors Aušrinės močiutė kažkodėl teigė priešingai.

"Nenorėčiau, kad kas nors tai patirtų", – tuomet kalbėjo merginą sunkiai sužalojusio jaunuolio tėvas.

"Žinokite, nieko nekomentuosiu. Situacija nėra pasibaigusi, todėl nieko nekomentuosiu. Situacija pasibaigs, tada pakomentuosiu", – vakar nedaugžodžiavo ir pats teisiamasis.

Paklaustas, ar per tuos devynis mėnesius po įvykio jis pasidomėjo, kokia jo sužalotos merginos sveikatos būklė, ar atsiprašė jos ir artimųjų, S.Sagatauskas tik palinkėjo "gero vakaro" ir tokiu būdu prieš vidurdienį vykusį pokalbį su žurnaliste nutraukė.

Šiandien 14 val. Klaipėdos apylinkės teisme turėtų būti nagrinėjama S.Sagatausko byla dėl pernai rugpjūtį avarijoje sužalotos merginos.

Dienraščio duomenimis, iki minėto įvykio, 2019 m. rugpjūčio 6-osios, S.Sagatauskas už kelių eismo pažeidimus baustas nebuvo.

Tačiau sprendžiant iš jaunuolio feisbuko paskyroje pateiktų nuotraukų, jis ir dabar labai mėgsta galingus automobilius.

Tąkart, kaip teigiama, avarijos vietoje stabdymo žymių nebuvo. Kokiu greičiu važiavo S.Sagatauskas, kai partrenkė savo bendraamžę, taip ir nenustatyta.

Siekė politinės karjeros

Avarijos kaltininku laikomas S.Sagatauskas pernai per savivaldybių rinkimus kandidatavo į Neringos tarybą socialdemokratų partijos sąraše kaip jaunimo atstovas, tačiau, anot Neringos mero Dariaus Jasaičio, jis niekada nebuvo partijos narys.

Jaunuolio tėvas, verslininkas A.Sagatauskas, priklauso Liberalų sąjūdžiui.

Jis į Neringos savivaldybės tarybą nesėkmingai kandidatavo prieš penkerius metus, o jo sūnus – praėjusį pavasarį.

Nors S.Sagatauskui jo pirmieji rinkimai nebuvo sėkmingi ir į savivaldybės tarybą jis nepateko, iš 30 vietos sąraše po reitingavimo jam pavyko pakilti į 17 vietą.

Už vaikiną balsavo 105 neringiškiai, tačiau to nepakako, kad taptų tarybos nariu.

Perėjos taip ir nesutvarkė

Iškart po to, kai įvyko ta skaudi avarija Pervalkoje, vietiniai kalbėjo, jog nelaimė galėjo ir neįvykti, jei šioje vietoje būtų pasirūpinta eismo dalyvių saugumu.

Tai yra vienintelė perėja, kuria iš Pervalkos galima pasiekti jūrą.

Šiame kelio ruože tarp Nidos ir Smiltynės ties Pervalkos gyvenviete leidžiamas greitis 70 km/val.

Tačiau esą būtinai reikėtų jį apriboti iki 50 km/val.

Ir tai reikėjo daryti skubiai, nes skaudžios nelaimės bet kuriuo momentu gali ir vėl pasikartoti.

Vietinių teigimu, sankryža ties išvaža iš Pervalkos yra absoliučiai nesutvarkyta.

Pervalkos gyventojų įsitikinimu, reikėtų net tik įvesti transporto greičio ribojimą, bet ir nupjauti krūmus, šakas, kitą augaliją, kuri mažina matomumą ir vairuotojams, ir pėstiesiems.

Galbūt nepakenktų įrengti ir vadinamųjų  kalnelių, ribojančių automobilių greitį.

Vis dėlto per tuos devynis mėnesius po skaudžios avarijos Pervalkos perėjoje niekas nepasikeitė.

Šis kelias priklauso Lietuvos automobilių kelių direkcijai.

"Nepasikeitė niekas. Buvo tikimasi jį rekonstruoti, bet, kaip suprantu, Kuršių nerijos nacionalinis parkas neranda bendros šnekos su Kelių direkcija dėl kelio per rezervatą. Projektas kol kas mirtinai užstrigęs. Bet pripažįstu, savivaldybės Saugaus eismo komisija, aišku, galėtų siūlyti įrengti toje vietoje kokias nors fizines kliūtis", – kalbėjo D.Jasaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Pajūrys

Manau reiktų žurnalistinį tyrimą padaryti ir per televiziją parodyti ir liudininkų pasakojimus ir kokia politika yra mūsų toje Neringos savivaldybėje.Kokie žmonės dirba,ko siekia,kokios protekcijos ir kaip vykdomas teisingumas.Nes ypač Neringoje einama per pinigus,verslas per leidimus,statybas ir t.t. Taip ten ir atsiduria politikų vaikai su apynaujais automobiliais ir rezultatas toks,kokį matome.Nenustatė greičio.Prašymas vietos policijai buvo duotas,kad "nenustatytų",ir kitaip negalėjo būti.Juk ten vieni su kitais susiję.O kad nėra tvarkos Neringoje,tik rinkliavos,tai akivaizdžiai matosi.Kur tik pinigai sukrenta,jei net nesugebama užtikrinti saugaus eismo.Ir jiems net tai nerūpi.Kas čia vieno kito suluošinta sveikata ar gyvybė.Tokie žmonės arogantiški ir tikrai geranoriškai nieko nedarys kol nebus prispausti.Taip,tokius reikia viešinti ir kad jų nebūtų nei pėdsako nei politikoje nei jokiam versle...Čia visa Neringos savivaldybės "kompanija" susieta vieni su kitais...

Ska

Žinoma, tas jauniklis aišku nenorėjo suluošinti žmogaus. Neabejoju, kad dabar ir jis didelėje emocinėje kančioje, kaip ir jo tėvai, kurie sūnų už grotų galimai tematys. Apie merginą nereikia nieko papildomai ir sakyti, šitokiam jaunystės žydėjime žmogus beveik sunaikintas, suluošintas, iš esmės be laimingo pabaigos varianto. Man, nidiškei, ašaros kaupiasi dėl iš esmės nepažįstamų žmonių. Abu jaunuoliai sugadintais gyvenimais. Bet už tokį nusikaltimą turi būti bausmė. Tiesiog turi būti teisingumas.

Nidiskis

Negaliu pakest to isgamos, S.S, lakunas joban..., o apie teva tai ten toks ir verslininkas- norvegijoj strokese aria, motina tokia pat migla po miskus tik tevaiksto
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS