Pokyčiai: registracija bus privaloma ir nešaudantiems ginklams | kl.lt

POKYČIAI: REGISTRACIJA BUS PRIVALOMA IR NEŠAUDANTIEMS GINKLAMS

Savaitgalio įvykiai, kai į policininkų rankas pateko du neregistruoti medžiokliniai šautuvai, priminė, kad žmonės vis dar laiko neregistruotų ginklų. Tačiau jau po pusmečio bus privalu įregistruoti signalinius ir visiškai netinkamais šaudyti pripažintus ginklus.

Paveldi su būstais

Vargu ar Lietuvoje dar yra žmonių, kurie nežino, kad šaunamuosius ginklus privalu registruoti. To nepadarę asmenys sulaukia baudžiamosios atsakomybės.

Dažniausiai apie rastus ginklus praneša nekilnojamojo turto paveldėtojai.

Ėmęsi kuopti sodybų statinius ar daugiabučių namų rūsius, žmonės neretai aptinka ankstesnių savininkų paslėptų ginklų.

Dar prieš kelerius metus kai kurie gyventojai apie tokius radinius nepranešdavo, laikydavo šautuvus, pistoletus ar revolverius apie tai niekam nesigirdami.

Aptiko palėpėje

Kai valstybė leido savininkams jų nenubaudžiant legalizuoti turimus ginklus, policijos Licencijavimo skyriaus koridoriuose būdavo ankšta.

Pastaruoju metu tokių norinčiųjų – labai mažai.

Štai pernai Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate apsilankė tik vienas vyras, panoręs legalizuoti trumpavamzdį lengvą šautuvą – karabiną.

Vyras tikino radęs jį namo palėpėje.

Visi kiti policininkams patekę neteisėtai įgyti ir neregistruoti ginklai buvo atimti iš nusikaltimais įtariamų asmenų.

Neįregistravus – nemalonumai

Naujovės laukia ir tų žmonių, kurie namuose laiko signalinius bei netinkamus naudoti ginklus, tai yra tuos, kurie saugomi kaip kolekcijos dalis ar namų puošmena.

Asmenų, kurie po 2021 m. rugsėjo 14 d. laikys nustatyta tvarka neregistruotus visiškai netinkamus naudoti ar signalinius ginklus, atsakomybės klausimas bus sprendžiamas vadovaujantis baudžiamuoju įstatymu. Tai reiškia, kad iki nurodytos datos būtina šiuos ginklus įregistruoti.

Norintieji atlikti reikiamus formalumus turės pateikti įregistruojamus ginklus, dokumentus, patvirtinančius, kad jie perdirbti ir netinkami šaudyti, asmens tapatybę patvirtinančius ir tuos dokumentus, kuriuos privalu turėti norint gauti neterminuotą leidimą.

Ženklins ir tikrins

Pareigūnai ketina sutikrinti pateiktų ginklų identifikavimo numerius su ieškomų ginklų registro duomenimis.

Signalinius ginklus pareigūnai turės apžiūrėti ir pateikti išvadą dėl galimybės juos naudoti.

Jeigu savininkas neturės dokumento, patvirtinančio, kad jo ginklas netinkamas naudoti, įregistruoti nešaudantį ginklą galės tik gavęs deaktyvacijos sertifikatą.

Jeigu ginklai neturi identifikavimo numerių, jie gali būti pažymėti tokiais numeriais ir įregistruojami arba pažymimi ir realizuojami per turinčias teisę prekiauti ginklais įstaigas ar per policijos komisariatus perduodami sunaikinti.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo skyriaus vadovas Aidas Šlečkus patikino, kad, nepaisant karantino, visus formalumus galima atlikti.

Tiesa, prieš tai derėtų iš anksto registruotis per epolicija.lt (licencijavimo paslaugų skyrelį) arba telefonu 8 645 95 602.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

As

Tai rodo ne baimę, o eilinį norą papildyti policijos iždą.Juk mašinikes tik naujos dauginasi..O va gaisrininkai su 53 zilais kai kur dar rieda..Idiotu valdžia...

Cha

Keista, kad virtuvinių peilių ir plaktukų neliepia registruoti. Juk su jais lengviau nuzudyti, nei surūdyjusiu signaliniu pistoletu...bet argi bobiausybei tokius dalykus suprasti ?

tadas

bijo valdantieji visko kas panasu i ginkla...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS