Skambutis gelbėtojams: sudaužiau termometrą | kl.lt

SKAMBUTIS GELBĖTOJAMS: SUDAUŽIAU TERMOMETRĄ

Ugniagesiams gelbėtojams dažną dieną tenka važiuoti pas žmones, kurie panikuoja sudaužę gyvsidabrio termometrą. Baimė apsinuodyti ir nežinojimas, kaip tokiose situacijose elgtis, verčia juos skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą.

„Žmonės išsigąsta, nežino, kaip elgtis, bijo. Kažkas gal ir papiktnaudžiauja. Galvoja, kam pačiam imtis surinkti gyvsidabrį ir išvežti jį, jei galima išsikviesti gelbėtojus. Kartais žmonės bando surinkti gyvsidabrio rutuliukus, bet jie išsibarsto, kiti nėra tikri, ar gerai surinko pavojingą metalą. Neretai skambinama pasikonsultuoti, ką tokiu atveju daryti“, – pasakojo Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Aurelija Maslauskienė.

Labiausiai dėl tokios bėdos jaudinasi jaunos mamos – jos nerimauja dėl mažylių sveikatos, ypač kai termometro gyvsidabris suteka į kilimo gaurus. Mamos panikuoja galvodamos, kad šliaužiodami tokiu kilimu vaikai prisikvėpuos ar net radę praris pavojingą metalo rutuliuką.

Kiekvienas pranešimas apie sudužusį termometrą vertinamas atskirai. Jeigu žmogus supranta, ką daryti, ir pažada elgtis, kaip nurodyta, ugniagesiai pas jį nevažiuoja. Bet jeigu abejojama, ar žmogus susitvarkys pats, ar esama pavojaus, gelbėtojai skuba į pagalbą.

Jei sudužo termometras ir gyvsidabris pasklido ant grindų, patarimai labai paprasti. Nereikėtų valyti gyvsidabrio šluoste ir nesiurbti dulkių siurbliu.

Pirmiausia derėtų iš kambario išvesti vaikus, pasiruošti sandariai uždaromą stiklinį indą su vandeniu, turėti medinę arba stiklinę lazdelę, guminę kriaušę ar pipetę, voką arba storesnio popieriaus lapą, lipnios juostos arba klijais pateptą popieriaus lapą.

Gyvsidabrio rutuliukus reikėtų surinkti į voką arba susiurbti kriauše ar pipete ir supilti į buteliuką su vandeniu.

Jį derėtų nugabenti į stambiagabaričių atliekų aikštelę ir perduoti darbuotojams.

Paviršių, ant kurio buvo išsipylęs gyvsidabris, patariama nuvalyti kalio permanganato tirpalu arba muilo ir sodos tirpalu, patalpas gerai išvėdinti.

Ugniagesiai neretai susiduria su situacija, kai žmonės nė nepabando patys spręsti problemą ir skuba skambinti pagalbos telefonu.

„Kiekvienas skirtingai supranta grėsmę ir į ją reaguoja. Stresas veikia skirtingai, kai kas ima organizuotai ir logiškai veikti, o yra ir tokių, kurie pamiršta savo vardą ir negali pasakyti, kiek turi vaikų. Tokiems asmenims geriau pasitikėti gelbėtojais“, – patarė A. Maslauskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Chi

Dabar vaikams baisesni termometrai- reikia iš arti 'šauti' į kaktą. Ne visi vaikučiai lengvai pasiduoda, kiti priešinasi, ima blaškytis.

Anonimas

Gelbetojai sako : Nusimauk kelnes ir atsisesk ant tu gyvsidabrio rutuliuku. ir sutrauk i save. Gerai gydo nuo hemorojaus, nuo viduriu uzkietejimo ir nuo trydos. Jeigu nieko neiseina tai jau letalinis atvejas. Paprasyk kad artimieji nupirktu graba.

tai

koks siaubas, koks siaubas, kas dabar bus - suduzo termometras. Prisimenu vaikyste, pries koki 70 metu, nezinau is kur buvau gaves ta gyvsidabrio rutuliuka ir zaisdavau su juo guledamas ant grindu varinedavau ta rutuliuka ant grindu - labai graziai jis begiodavo, kartais jis suskildavo i daug rutuliuku, o as juos vel i viena sujungdavau, paskui nezinau kur jis dingo. Stumdydavau plikais pirstais - kaip matot po tiek metu as vis dar gyvas ir rimtomis ligomis nesergu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS