Sukčiai į aferą įvėlė „Swedbank“ | kl.lt

SUKČIAI Į AFERĄ ĮVĖLĖ "SWEDBANK"

Už grotų patekę telefoniniai sukčiai randa sau talkininkų ne tik tarp panašių į save asmenų. Teismas užfiksavo atvejį, kai jiems svetimą sąskaitą ištuštinti padėjo nepakantumu įtartinoms finansinėms operacijoms garsėjančio banko darbuotojai.

Apsimetė aukos dukra

Klaipėdos apygardos teismas iki mėnesio pabaigos turėtų apsispręsti, ar sušvelninti bausmes trims sukčių parankiniams, kurie norėtų, kad būtų peržiūrėtas jiems jau paskelbtas nuosprendis.

Visi trys vyrai anksčiau buvo ne kartą teisti, du už grotų tūno iki šiol.

Nusikaltėlių žargonu jie vadinami kojomis, mat talkino senolius mulkinusiems nusikaltėliams.

Nors melas, kuriuo sukčiai susuka galvas aukoms, yra akivaizdus ir daugybę kartų minėtas per įvairias žiniasklaidos priemones, jiems vis dar sekasi rasti tikinčių šiomis pasakomis žmonių.

Keista ne tai. Sunku suvokti, kad, žinodami apie sukčių gudravimus, banko darbuotojai nepasistengė apsaugoti savo klientės sąskaitos ir net veikė nusikaltėlių naudai.

Pernai birželio 8 d. apie 15 val. į laidinį kretingiškės telefoną paskambino moteris.

Per pašnekovės ašaras pensininkė iškart nesuprato, kas skambino, netrukus ji pati ėmė spėlioti, ar tai bus jos dukra.

Greitai iš "dukros" ragelį paėmė vyras. Jis prisistatė esąs Kretingos ligoninės vyriausiasis chirurgas.

Vyresnio amžiaus žmonėms medikai yra didžiulis autoritetas, tad jau vien gydytojo vardas moterį privertė suklusti ir patikėti tuo, ką girdi.

Menamas medikas įtikino moterį, kad į ligoninę sunkios būklės pateko jos giminaitė – brolienės mama. Esą ją netyčia sužalojo kretingiškės dukra.

"Gydytojas" tikino, kad nukentėjusioji yra "blogos būklės", negalinti kalbėti telefonu, o pašnekovė girdėjo telefono ragelyje, kaip "chirurgas" guodžia sužalotąją.

Mediku apsimetęs vyras tvirtino, kad moteriai būtina smegenų ir rankos operacija, todėl į ligonių kasą reikėsią įnešti pinigų.

Kalbino porą valandų

"Gydytojas" tvirtu balsu aiškino, ką ir kaip reikia padaryti: paimti lapą popieriaus ir parašyti tai, ką jis padiktuos.

Vyras klausinėjo, kiek pašnekovė namuose turi pinigų. Pensininkė atvirai pasisakė grynųjų nelaikanti, jos santaupos esančios banke.

Moteris atsisakė diktuoti medikui elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus, tačiau dukra apsimetusiam moterišku balsu kalbančiam sukčiui išdavė banko kortelės pin kodą.

Chirurgu apsimetęs vyras auką kalbino porą valandų, neleisdamas jai padėti ragelio, o baigdamas kalbą pasakė, kad pas ją atvažiuos nukentėjusiosios sūnus, kurio išgalvotą vardą ir pavardę paminėjo ir liepė šiuos duomenis užrašyti ant voko.

Pokalbio metu sukčius išpešė, kur moteris gyvena.

Taip neleisdamas aukai atsipeikėti jis vis kalbino kretingiškę, kol į jos kiemą atėjo nepažįstamas vyras. Nuo jo sklido alkoholio tvaikas, buvo aišku, kad jį kamuoja pagirios.

Moteris padavė atvykėliui savo banko kortelę. Sąskaitoje buvo 2 tūkst. eurų.

Kad reikalas atrodytų įtikimiau, sukčių parankinis pasirašė ant lapo, kurio tekstą buvo padiktavęs telefonu skambinęs "gydytojas".

Atrodė, kad nusikaltėliams atviras kelias šluoti moters banko sąskaitą.

Tačiau pagal sutartį su banku buvo nustatytas dienos išgryninimo limitas, tai yra per dieną galima išsigryninti tik 300 eurų.

Porą kartų pabandę "išspausti" iš bankomato 500 eurų sukčiai suprato, kad paprastai iššluoti sąskaitos nepavyks, todėl kartą paėmė 200 eurų ir nusprendė padidinti išimamų pinigų limitą.

Limitui pakeisti – akimirka

Kybartuose kalinamas nusikaltėlis telefonu susisiekė su "kojomis" ir liepė luktelėti prie bankomato.

Ilgo pokalbio su apsimetėliais metu moteris išdavė menamai giminaitei banko kortelės ilgąjį numerį, savo asmens kodą, sukčiai išgavo jos asmens duomenis.

Tad netrukus po to, kai sukčiai suprato, kad grynųjų pinigų išdavimo limitas – pernelyg mažas, į banką paskambino moteris, kaip vėliau paaiškėjo, tai galėjo būti vyras, kalbantis moterišku balsu.

Jis prisistatė kretingiškės pensininkės vardu bei pavarde ir paprašė padidinti grynųjų pinigų dienos išėmimo limitą.

Ši operacija buvo atlikta per kelias akimirkas.

Praėjo visai nedaug laiko, ir Kretingos centre stovintis sukčių parankinis sulaukė skambučio iš įkalinimo įstaigos. Jam buvo pranešta, kad dabar galįs išimti visus sąskaitoje esančius pinigus.

Vyras darbavosi greitai. Dukart bankomatas jam išdavė po 500 ir kartą – 700 eurų. Taip sukčiai pasisavino 1,9 tūkst. eurų.

Iškart po to vyras svetimą banko kortelę sulaužė ir išmetė į upę.

Vėliau tiriant bylą buvo pateiktos pačiame Kretingos centre esančio bankomato fotokameromis užfiksuotų asmenų nuotraukos.

Jose – ne banko kortelės savininkė, o vėliau į teisiamųjų suolą sėdęs Maksimas Kolčevas.

Apklausiamas pareigūnų vyras prisiminė, kad atėjęs į telefonu su juo bendravusio kalinio nurodytus namus pamatė labai pasimetusią apie 60 metų moterį.

Aukai informacijos nesuteikė

Kai baigėsi porą valandų trukęs kretingiškės pokalbis su menamu gydytoju ir moteris atidavė savo banko kortelę sukčių parankiniui, jai toptelėjo, kad visas šis įvykis gali būti apgaulė.

Ji paskambino dukrai ir sužinojo, kad ši nieko nesužalojo, tuo metu ramų ramiausiai važiavo iš darbo namo.

Tada pensininkė suprato, kad tikrai buvo apgauta, ir suskubo skambinti į policiją ir banką, prašydama blokuoti jos sąskaitą.

Bet šaukštai jau buvo po pietų.

Kai moteris viską suprato, pabandė sužinoti, ar jos banko sąskaitoje liko nors euras.

Tačiau banko darbuotojai jai šios informacijos nesuteikė.

Kai prasidėjo nusikaltimo tyrimas, moteris neslėpė, kad patyrė labai didelį stresą, pradėjo bijoti nepažįstamų žmonių.

Akivaizdu, kad moteris ne tik prarado pinigus, bet ir patyrė neturtinę žalą.

Tik vėliau paaiškėjo, kad nukentėjusiajai skambinta iš Kybartų pataisos namų.

Telefono SIM kortelė, kuria naudojosi nusikaltėliai, veikė tik dvi dienas. Pareigūnams nepavyko nustatyti ja besinaudojusio asmens.

Žinoma tik tiek, kad šiuo numeriu skambinta į įvairius laidinio bei mobiliojo ryšio telefonus. Iš šio telefono pokalbių išklotinės matyti, kad žmonės mulkinti Klaipėdoje ir Kretingoje.

Už nuimtus eurus – mokestis

Kretingiškei susidūrimas su sukčiais netikėtai baigėsi gana laimingai. "Swedbank" atlygino didžiąją žalos dalį klientei.

Banko darbuotojai pripažino, kad grynųjų pinigų išėmimo iš bankomatų dienos limitas buvo padidintas be jos žinios, ir nusprendė dalį pinigų moteriai grąžinti.

Bankas grąžino 1 638 eurus. 38 eurai nuo jos sąskaitos buvo nuskaičiuoti kaip mokesčiai už nuimtus 1,9 tūkst. eurų.

Paklaustas, kaip atsitiko, kad bankas tapo nusikaltėlių bendrininku, "Swedbank" atstovas spaudai Saulius Abraškevičius paaiškino, jog laikosi kliento asmens duomenų bei banko paslapties apsaugos principų, todėl neturi galimybių komentuoti konkrečių detalių ir aplinkybių.

Paklaustas, ar būta kitų panašių atvejų banko veiklos istorijoje, "Swedbank" atstovas panašiai tikino negalįs komentuoti, nes tokios informacijos atskleidimas būtų labai parankus sukčiavimu užsiimantiems asmenims.

Pasidomėjus, ar po kretingiškę ištikusios istorijos bankas pakeitė savo pinigų gryninimo limito padidinimo taisykles, sulaukta atsakymo, kad tokios situacijos verčia peržiūrėti ir iš naujo įvertinti tvarkas, kuriomis vadovaujamasi aptarnaujant klientus.

Esą kiekvienas prašymas nagrinėjamas individualiai pagal konkrečias aplinkybes.

Jei klientas prašo telefonu padidinti pinigų išgryninimo limitą, prašoma pateikti tokius duomenis, kuriuos gali žinoti tik pats klientas.

"Bankas kasdien aptarnauja labai daug žmonių, tačiau pasitaiko išskirtinių atvejų, kai dėl žmogiškojo faktoriaus ar laiku neidentifikuoto sukčiavimo gali pasitaikyti klaidų. Nuolat stengiamės tobulinti klientų aptarnavimą, investuojame į darbuotojų kompetencijas, ieškome gerųjų praktikų, kad tokių atvejų būtų išvengta, – aiškino banko atstovas spaudai. – Taip pat reikia pabrėžti ir klientų sąmoningumo svarbą – savo asmeninius finansinius duomenis būtina saugoti ir neatskleisti pašaliniams. Jei asmeniniai duomenys dėl kliento neatsargumo ar neapdairumo patenka į sukčių rankas, klientas turi nedelsdamas apie tai pranešti bankui. Jei klientas prašo telefonu padidinti pinigų išgryninimo limitą, prašoma pateikti tokius duomenis, kuriuos gali žinoti tik pats klientas."

Pinigus atidavė šventoriuje

Sukčių parankinis M.Kolčevas grąžino nukentėjusiajai 200 eurų.

Nepaisant sukrečiančių išgyvenimų, teisme kretingiškė neturtinės žalos atlyginimo nereikalavo. Tad nusikaltėliai jai liko skolingi tik 100 eurų.

M.Kolčevas, jo bendrininkai Raimondas Kiaulakis ir Modestas Navickas ne pirmą kartą teisiami, tad žino, kaip palengvinti savo dalią.

Tuo pat metu jie apgavo dar du žmones Kretingoje ir Klaipėdoje. Viena nukentėjusiųjų jiems atidavė 5 tūkst. eurų bažnyčios šventoriuje.

Kaltininkai prisipažino, ką padarę, nors ir neišdavė pagrindinių nusikaltimo organizatorių.

Tai leido jiems tikėtis trečdaliu mažesnės bausmės. R.Kiaulakis ir M.Navickas vis dar laikomi už grotų, jiems skirtos bausmės subendrintos su anksčiau skirtosiomis už kitus nusikaltimus.

Visi trys vyrai paprašė jiems skirti dar trumpesnes bausmes.

M.Kolčevas dievagojosi niekada daugiau nedarysiąs nieko blogo, esą dar kalėdamas susiradęs merginą, su ja gyvenąs ir pradėjęs savo verslą, tad likęs laisvėje būsiąs naudingesnis visuomenei.

GALERIJA

  • Pozicija: siekdami mažesnių bausmių teisiamieji pripažino kaltę, bet pagrindinių sukčių pavardžių neišdavė.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

...

Jeigu jau Svedbank įvėlė tai iš karto mirties bausmė turi būtį

Dainora

Kas valdo bankus jie visi eferistai.Apgaudineje zmones, sukciai.

Darius

Bankas nekaltas, kad klientas korteles dalina, limito padidinimas antraeilis dalykas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS