Sukčiai nesnaudžia: sukuria vis naujų legendų | kl.lt

SUKČIAI NESNAUDŽIA: SUKURIA VIS NAUJŲ LEGENDŲ

Tūkstančius eurų iš gyventojų išvilioję telefoniniai sukčiai, sugalvoja vis naujų nusikalstamų formų. Prisidengdami policijos pareigūnais, mokesčių inspekcijos ar „Sodros“ darbuotojais, jie vėl vilioja pinigus.

Pastaruoju metu labai dažnai Klaipėdos rajono gyventojams skambina telefoniniai sukčiai, kurie prisistato Vilniaus apskrities policijos komisariato pareigūnu Mindaugu Stravinskiu.

Naujoji legenda skamba taip: „Sulaikėme du asmenis, pas kuriuos kratos metu buvo rastos jūsų asmens dokumentų kopijos, patvirtintos notaro. Beje, sulaikyti asmenys bandė iš jūsų sąskaitos pervesti nemažas pinigų sumas“.

Taip apgaulės būdu rugpjūčio 2-ąją moteris prarado 12 tūkst. eurų, dalimis iš jos sąskaitos pinigai buvo pervesti  į kitų žmonių sąskaitas.

Tačiau buvo ir budresnių piliečių. Šių metų liepos 31-ąją į policiją kreipėsi moteris, kuri irgi sulaukė to paties „tyrėjo iš Vilniaus skambučio“, kuris teigė, kad buvo įsilaužta į jos banko sąskaitą.

Pareiškėja nustebo, kad skambinęs vyras padiktavo jos asmens kodą ir sujungė su neva banko specialistu.

Moteris suprato, kad tai sukčiai, padėjo ragelį, ir pati paskambino į banką bei užsiblokavo savo sąskaitą. Banko specialistas patikino, kad pinigai yra sąskaitoje ir niekas neatliko jokių pavedimų.

Pareigūnų teigimu, padaugėjo skambučių, kai gyventojai viliojami pelningais investiciniais pasiūlymais.

Tokiais atvejais dažniausiai skambinama iš užsienio šalies (kalbama rusų arba anglų kalba), o pašnekovo dėmesį bandoma patraukti itin pelningu investiciniu pasiūlymu. 

Daugeliu atveju žmonės nesusivilioja tokiais pasiūlymais. Tačiau tais kartais, kai tokiu pasiūlymu nusprendžiama pasinaudoti, rezultatas visada vienodas – gyventojai praranda savo lėšas ar santaupas. Žmonės dažniausiai netenka kelių šimtų eurų.

Taip pat sulaukiama pranešimų, kad žmonės gauna sms žinutes, jog laimėjo tūkstantį eurų ir telefoną. Prašoma pasipildyti sąskaitą telefonu, norit atsiimti laimėtą prizą.

„Džiugu, kad daugelis žmonių yra sąmoningi ir budrūs, tačiau vis dar pasitaiko, kad sukčių taikiniu tampa ne tik senjorai. Nors Klaipėdos rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnai ištisus metus vykdo prevencines priemones, informuodamos vietos gyventojus, kaip apsisaugoti nuo sukčiavimo, smurtinių nusikaltimų, kišenvagysčių, rengia susitikimus su gyventojais, nemažai atvejų, kai sukčiai prisistato valstybės tarnautojais ar kitais pareigūnais, ir išvilioja pinigus“, – rašoma policijos pranešime spaudai.

Klaipėdos apskrities policija dar kartą kreipiasi į piliečius ir primena, kad policija, banko darbuotojai, „Sodra“, Valstybinė mokesčių inspekcija ar jokia kita įstaiga niekada neskambina piliečiams ir neprašo pervesti pinigų už tam tikras paslaugas, neprašo prisijungimo prie interneto bankininkystės kodų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas

Kai skambina sukčiai iš užsienio ir siūlo labai pelningai investuoti kur ir jie labai daug uždirba, sakau paskolinkit € juk uždirbsiu ir skolą atiduosiu :) iš karto atsifutbolina :D

Laima

Negaliu negalvoti kaip sukčiai nuolat gauna mano telefono numerį. Laikas nuo laiko man vis paskambina ir mėgina įvairiausiais būdais ,,užkabinti".Vakar buvo vienas iš tokių skambučių - rusų kalba prisistatė ,,pasaulinio masto žinoma firma.."Kadangi aš jau įpratus tai toliau ir neklausiau./ Dabar net į nepažįstamus skambucius neatsakinėju./El.paštas kompe irgi nuolat įspėja kad prie jo prisijungta nauju įrenginiu su mano telefono numeriu, nors aš per telefoną nei į FB nei į e'mail-ą niekad nesijungiu.Žodžiu, įdomūs reikaliukai dedasi. O niekas nieko negaudo ir nesidomi. Ai, tiesa, girdėjau kad gaudo..Komentatorius rašančius ne tokias nuomones apie žydus, gėjus ir t.t.:)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS