Vieną ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių išdavė socialiniai tinklai | kl.lt

VIENĄ IEŠKOMIAUSIŲ LIETUVOS NUSIKALTĖLIŲ IŠDAVĖ SOCIALINIAI TINKLAI

Net 13 metų kruopščiai nuo policijos besislapsčiusio palangiškio paieškos ir demaskavimo istorija bus pateikiama būsimoms kartoms, kaip bėglių paieškos ir sulaikymo klasika. Taip žmogžudyste įtariamo Mariaus Civinsko pavardė bus įrašyta į kriminalistikos istoriją.

Klaipėdos policininkai pareigūnai, bendradarbiaudami su prokurorais ir Lietuvos Kriminalinės policijos biuro pareigūnais bei Jungtinės Karalystės ir Airijos teisėsaugos institucijų pareigūnais, koordinuojant tarptautinėms teisėsaugos agentūroms Europolui ir Eurojustui gegužės 17 dieną sulaikė vienu labiausiai ieškomų Lietuvos nusikaltėlių vadintą šį vyrą.

M.Civinskas 13 metų slapstėsi Anglijoje ir Airijoje, gyveno prisistatydamas svetimomis pavardėmis, pateikdamas ne savo asmens tapatybės dokumentus ir itin atsargiai bendraudamas su artimiausiais giminaičiais.

Pareigūnai tikina, kad palangiškis iki pat sulaikymo nebuvo praradęs budrumo ir laikėsi griežtos konspiracijos.

Pranešdami apie M.Civinsko įvykdytą nusikaltimą pareigūnai šią žmogžudystę įvilko į kelis nekaltumo prezumpcijos sluoksnius, keliančius šypseną.

Oficialiame pranešime teigiama (kalba netaisyta – D.J.): "2006 m. balandžio mėn. 1983 m. gimęs Marius Civinskas, Palangoje, konflikto tarp kelių asmenų metu, kaip įtariama, galimai ginklu nušovė 1978 m. gimusį vyrą."

2006 metais spauda skelbė policijos pareigūnų pasakojimą apie tai, kad anksčiau už vagystes teistas 28 metų Raimondas Šimkus buvo nušautas kurorto S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje.

Į apleistą statybvietę grupė anksčiau teistų asmenų penkiais automobiliais tada atvažiavo aiškintis santykių.

Tarp jaunų vyrų įvyko grumtynėms, kažkuris jų R.Šimkui iš stambaus kalibro ginklo šovė į nugarą ir pataikė į kairį petį.

Mirtinai sužalotą kretingiškį jo draugas nugabeno į miesto ligoninę, tačiau medikams sužeistojo gyvybės išgelbėti nepavyko.

Tada nebuvo rastas ir ginklas. Spėta kad šauta iš raketinio pistoleto arba medžioklinio šautuvo.

Spaudos konferencijos metu Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas ir prokuroras Arūnas Saunorius prasitarė, kad įtariamasis – žinomas policininkams, nors neteistas, tačiau buvo siejamas su vagystėmis, plėšimais ir administraciniais nusižengimais.

Iškart po nusikaltimo įtariamasis dingo iš Lietuvos. Netrukus buvo paskelbta tarptautinė jo paieška.

2016 metais įtariamasis nužudymu Europolo ir Europos besislapstančių asmenų tinklo ENFAST buvo įtrauktas į Europos labiausiai ieškomų asmenų sąrašą "Most wanted". Apie jį žinia skleista socialiniuose tinkluose.

Pareigūnai prasitarė, kad ieškomojo buvimo vietą pavyko sužinoti analizuojant jo artimųjų bendravimą socialiniuose tinkluose.

Per 13 slapstymosi metų šis vyras ne kartą keitė vardus ir pavardes, kuriais prisistatydavo, gyveno skirtingose šalyse ir vietose.

Nustatę tikslią M.Civinsko slapstymosi vietą iš anksto suplanuotos tarptautinės operacijos metu Airijoje, Korko mieste, pareigūnai sulaikė įtariamąjį jo namuose.

Prokuroras tikino, kad detalios M.Civinsko įvykdyto nusikaltimo fabulos neskelbia siekdamas apsaugoti tyrimą, mat šis vyras dar nėra parvežtas į Lietuvą ir neapklaustas.

Gegužės 27 dieną Airijos teismas spręs, ar išduoti šį asmenį Lietuvai. Jo sprendimą dar bus galima apskųsti, tad tyrimo veiksmai mūsų šalyje taip pat užtruks.

M.Civinsko atveju skaičiuojamas senaties terminas siekia 20 metų.

Ši įtariamojo sulaikymo operacija dar kartą įrodė, kad net ilgas ir kruopštus slapstymasis neapsaugo nusikaltėlių nuo atsakomybės.

Žmogžudystėmis įtarti ir ilgą laiką ieškoti mūsų šalies piliečiai jau ne kartą buvo rasti besislapstantys, demaskuoti, pargabenti į Lietuvą.

Vienas jų grąžintas į Lietuvą po 10 metų, kitas – po 16 metų nuo įvykdyto nusikaltimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

As

Teisingai visus ziulikus sugaudyti.Israuti su saknimis.To kaip piktzoliu pilna nevekslu.

Koks teisingas

dražus jaunuolis, pagal vierą gyvenantis. Pagal vierą ir likimas bei atpildas.

To Laikas

apsidirbsi, belaukdamas. Nukarskodėk į pagabanas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS