Žmogžudystė Žvejybos uosto rajone – paskelbti du nuosprendžiai | kl.lt

ŽMOGŽUDYSTĖ ŽVEJYBOS UOSTO RAJONE – PASKELBTI DU NUOSPRENDŽIAI

Žmogžudystės byla, kuri iš pirmo žvilgsnio atrodė paprasta ir aiški, kelerius metus keliavo po Lietuvos teismus, dėl jos rinkosi net Konstitucinis Teismas. Galiausiai Klaipėdos apygardos teismas antrą kartą joje paskelbė nuosprendį, kuris teismo salėje sukėlė raudas ir susirinkusiųjų barnius.

Ieškojo savo sugyventinės

2012 m. rugsėjo 10-ąją 32 metų Darius Jurevičius Žvejybos uosto rajone klausinėjo savo pažįstamų, gal kuris nors matė jo sugyventinę Loretą. Vyras įtarinėjo, kad jo draugė galėjo naktį praleisti su kažkuriuo iš pažįstamų.

Kadangi linkusiems girtauti vyrams šis klausimas pasirodė įžeidus, kone kiekvienas, kurį D.Jurevičius kalbino, jam atsakė smūgiais.

Vėliau paaiškėjo, kad tokių smūgių į galvą būta ne mažiau kaip šešių.

Ankstų kitos dienos rytą šis žmogus buvo rastas negyvas. Jis mirė dėl galvos traumos komplikacijos.

Kadangi vyras mirė nuo trijų vyrų suduotų smūgių, įtariamaisiais buvo įvardyti po dukart aukai sudavę Linas Ronkus, Gražvydas Ivaškevičius ir Osvaldas Tamašauskas.

Reikalavo teisingumo

2013-ųjų gruodžio viduryje Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį šioje byloje ir du iš trijų teisiamųjų po posėdžio iškeliavo namo.

Kaltu dėl D.Jurevičiaus žūties pripažintas tik O.Tamašauskas.

L.Ronkus ir G.Ivaškevičius nuteisti tik už skausmo sukėlimą nusikaltimo aukai.

Dešimčiai metų už grotų pasiųstas O.Tamašauskas siekė teisingumo, rašė skundus ir reikalavo ieškoti kitų kaltininkų ir peržiūrėti teismo medicinos ekspertų išvadas, kad būtų nustatytas tikrasis žudikas.

Tačiau prokurorai ir nužudytojo artimieji tokio teisingumo neieškojo.

Nuteistojo skundą nagrinėjusio Lietuvos Apeliacinio teismo kolegija susidūrė su įstatymų kolizija – įstatymai draudžia bloginti kitų nuteistų arba išteisintų asmenų padėtį, jeigu to reikalauja nuteistas asmuo.

Tada konstatuota, kad apeliacijas nagrinėjantiems teismams tokia nuostata kai kuriais atvejais neleidžia ištaisyti net ir akivaizdžių pirmosios instancijos teismų klaidų, o tai gali prieštarauti konstitucinei žmogaus teisei į į gynybą, eliminuoti galimybes teisingai išnagrinėti bylą.

Byloje – trys ekspertizės

Sulaukus Konstitucinio Teismo atsakymo, D.Jurevičiaus nužudymo byla buvo grąžinta į Klaipėdos apygardos teismą ir vėl nagrinėjama iš naujo, siekiant išvengti galimų klaidų.

Aiškinantis šią žmogžudystę buvo atliktos trys teismo medicinos ekspertizės.

Pirmoji konstatavo, kad vyras galėjo žūti nuo bet kurio jam į galvą suduoto smūgio.

Antrojoje jau buvo teigiama, kad žmogus mirė nuo smūgių visumos.

Trečioji patvirtino pirmosios išvadą – kiekvienas patirtas smūgis galėjo lemti mirtį.

Todėl visi trys prieš D.Jurevičių smurtavę vyrai turėtų būti pripažinti kaltais dėl jo mirties.

Nuteistas ir ketverius metus už grotų praleidęs O.Tamašauskas antrojo teismo sprendimo laukė laisvėje.

Raudojo ir barėsi

Galiausiai kovo 12 d. šioje byloje buvo paskelbtas antrasis nuosprendis. Jo išklausyti atvyko O.Tamašauskas ir L.Ronkus.

Trečiasis kaltinamasis G.Ivaškevičius atlieka bausmę už kitą nusikaltimą ir išklausyti teismo sprendimo nepageidavo, todėl jis iš pataisos namų nebuvo atvežtas.

Pirmadienį į teismą atėjo visas būrys kaltinamuosius palaikančių asmenų. Salėje tvyrojo savaitgalį išgerto alkoholio tvaikas.

Teismas nusprendė, kad visi trys teisiamieji yra kalti dėl žmogaus žūties ir turės atlikti vienodą bausmę – 10 metų praleisti nelaisvėje.

Kai teisėja išėjo iš salės, vyrai ėmė glėbesčiuotis su artimaisiais, o šie dėl kažko kaltino vieni kitus, moterys braukė ašaras.

O.Tamašauskas vos neišėjo su savo giminaičiais iš teismo salės, bet Konvojavimo būrio vyrai pastebėjo įsimaišiusį į žiūrovų būrį ir grąžino atgal.

Visi trys nuteistieji turės solidariai atlyginti žuvusiojo tėvų patirtą žalą: beveik puspenkto tūkst. eurų laidotuvių bei paminklo pastatymo išlaidas ir po 14 481 eurą abiem tėvams kaip neturtinę žalą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Negalintis suprasti

Ka reiskia - ieskoti sugyventines pas kuri is draugu ji miega? Ar cia tik zvejybos rajone tai imanoma?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS