Ėmėsi gaivinti sunykusią žydų muziką | kl.lt

ĖMĖSI GAIVINTI SUNYKUSIĄ ŽYDŲ MUZIKĄ

,,Rakija Klezmer Orkestar“ – penkių jaunų vaikinų orkestras, grojantis balkanišką ir čigonišką muziką bei litvakišką klezmerį. Klezmeris – pasaulietinės žydiškos muzikos kryptis, kuri Lietuvoje po Antrojo pasaulinio karo beveik išnyko. Šiuo metu orkestro muzikantai važinėja po visą Lietuvą ir ieško žmonių, kurie išgyveno holokaustą ir galėtų bent šiek tiek pagelbėti gaivinant autentišką litvakišką klezmerį.

Idėja sukurti netradicinę muziką grojantį orkestrą jo įkūrėjui Dariui Bagdonavičiui kilo po išvykos į Balkanus. Vaikiną itin sužavėjo balkaniška muzika, tad grįžęs į Lietuvą pasiūlė savo draugams pradėti groti ką nors panašaus. Vaikinai sukūrė orkestrą ir pirmą kartą viešai pasirodė per J.Gruodžio konservatorijos šimtadienį, kur ir mokėsi.

Vėliau ,,Rakija Klezmer Orkestar“ pradėjo koncertuoti baruose, gatvėse ir kitoje neformalioje aplinkoje.

Šiuo metu kolektyvas sulaukia nemažai pakvietimų koncertuoti ir nusprendė koncentruotis į litvakišką klezmerio muziką, kuri apima visą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritoriją.

Grodami beveik išnykusią muziką, vaikinai susiduria su begale sunkumų, nes nėra išlikę beveik jokių šios muzikos natų, garso ar vaizdo įrašų. Vaikinams telieka pasikliauti žmonėmis, kurie atsimena šios muzikos melodijas ar turi išlikusių šaltinių.

Žmones, kurie bent truputį galėtų papasakoti apie litvakišką klezmerį, muzikantai suranda per įvairias kultūros įstaigas ir bendruomenes. Taip pat stengiasi su jais pasikalbėti per bendruomenės šventes ir socializacijos vakarus. Kartais tenka važiuoti ir į namus.

Iš įstaigų vaikinai sulaukia patarimų, kaip geriausia kalbėti su senyvais žmonėmis, bet šie ne visada linkę atverti savo širdis jauniems muzikantams.

,,Būna, kad patys žmonės nenori kalbėti, būna užsisklendę. Juk, kai žmogus tiek metų pragyvena bandydamas paslėpti savo tapatybę, dingsta pasitikėjimas ir pasididžiavimo jausmas. Kartu pasislepia ir užsigniaužia prisiminimai. Esant tokioms situacijoms prireikia ir psichologijos žinių, nes tenka prikalbinti žmogų šnekėti apie tai, ką jis stengiasi nuslėpti“, – pasakojo grupės vadybininkas Karolis Kašiuba.

Dažnai pasitaiko, kad nuvažiavę pas reikalingą žmogų vaikinai sužino, kad jis jau miręs. Tada tenka susitikti su tais, kurie pažinojo jį. Tačiau šie žmonės ne visada gali padėti.

,,Rakija Klezmer Orkestar“ muzikantai stengiasi kuo autentiškiau interpretuoti litvakišką klezmerį, tad tenka remtis kitų šalių, kuriose klezmerio muzika yra geriau išlikusi, pavyzdžiais.

Vaikinai apgailestauja, kad galima tik įsivaizduoti, kokia galėjo būti litvakiška klezmerio grojimo maniera. Tačiau aišku, kad ji neskambėjo taip, kaip Rumunijoje ar Bulgarijoje.

Jauni muzikantai tikisi, kad ateityje jiems pavyks pakeisti visuomenės požiūrį į etninę muziką. ,,Mūsų artimiausias planas yra išleisti litvakiškos muzikos albumą. Taip pat norėtume Kaune surengti tarptautinį klezmerio festivalį ir išvykti pagroti į Izraelį“, – sakė D.Bagdonavičius.

GALERIJA

  • Ėmėsi gaivinti sunykusią žydų muziką
  • Ėmėsi gaivinti sunykusią žydų muziką
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

IZIDORIUS

MALACIAI ! SHAUNUOLIAI !LAUKIAME JUSU IZRAELIJE !PUIKI IDEJA !

Anupras

Suprantu, kuomet žydų muziką žydai ir groja, kuomet tai daro kad ir lietuviai, tai labiau panašu į pataikavimą ir "chaltūrų" paieškas- jūs neturi ką savo parodyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS