J. Ito: siaubo žanro genijus | kl.lt

J. ITO: SIAUBO ŽANRO GENIJUS

Legenda tapusio japonų rašytojo, siaubo mangų kūrėjo Junji Ito trikdantys kūriniai pelnė tarptautinį pripažinimą. Jo istorijos skaitytojus klaidina ir kelia įtampą iki paskutinio puslapio, o piešiniai – lyg raktas, atveriantis duris baisiausiems košmarams. Lietuvoje šis kūrėjas irgi turi savo gerbėjų.

J. Ito pelnė keturis „Eisnerio“ apdovanojimus, ne viena jo istorija buvo ekranizuota animė žanro filmuose. Jo kūriniai vertinami daugelio tarptautinių rašytojų, autorius bendradarbiauja ir su garsiais amerikiečių režisieriais.

Šio kūrėjo piešiniai originalūs detalėmis, siurrealistiškumu, visi jie – nespalvoti. Kritikai pažymi, kad yra bent dešimt darbų, kurie padėjo pagrindą sėkmingai J. Ito karjerai.

Vienas labiausiai trikdančių ir pasisekimo sulaukusių jo darbų – „Šonkaulių moteris“, pasakojantis apie iš pažiūros draugišką moterį, kuri, kaip vėliau paaiškėja, groja keistą muziką savo šonkauliais. Jie sukelia pūliuojančias žaizdas krūtinėje, sukurdami groteskišką vaizdą, kuris įsirėžia į skaitytojo atmintį.

Kitas sukrečiantis kūrinys – iš J. Ito knygos „Garbingi protėviai“. Vaizduojamas gulintis tėvas, o jo galva sujungta su protėvių kaukolėmis. Dėl to, kaip kaukolės sudėtos, vyras atrodo lyg šimtakojis.

J. Ito apsakyme pavadinimu „Sraigė“ daugiausia dėmesio skiriama paslaptingam įvykiui, kai netikėtai visi moksleiviai virsta sraigėmis.

Anot kritikų, didžiausia transformacija šioje istorijoje įvyksta pabaigoje, kai šių vaikų mokytojas į klasę ateina pusiau pasikeitęs: netekęs kojų, žmogaus veido ir su kiautu vietoje nugaros įslysta į klasę.

„Uzumaki“ – 2000 m. sukurtas japonų siaubo filmas, paremtas J. Ito to paties pavadinimo manga vaizduoja Shuichio tėvą, kuris susižavi spiralėmis. Istorijai tęsiantis, jo manija darosi vis labiau trikdanti, nes vyras sugeba nenatūraliai sukioti liežuvį ir sukti akis spiralėmis.

Jo mirtis tampa vienu šiurpiausių vaizdų, kai jis randamas didelėje vonioje, o jo kūnas – susuktas į spiralę.

J. Ito teigė, kad kuriant jam itin svarbios akys, nes tai, kaip jos nupiešiamos, gali visiškai pakeisti istoriją.

Be to, akys yra raktas į tikrovę: kai žmogus mato ir supranta blogį, gali su juo kovoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS