Katės vienam unikaliausių kino klasikos kūrėjų – nepavaldžios | kl.lt

KATĖS VIENAM UNIKALIAUSIŲ KINO KLASIKOS KŪRĖJŲ – NEPAVALDŽIOS

Vienas unikaliausių kino klasikos kūrėjų – Alfredas Hitchcockas – itin kontroliuodavo filmavimo procesą ir pasižymėjo atidumu detalėms. Tačiau kino istorikai išskiria vieną dalyką, kurio filmavimo aikštelėje jis niekaip negalėjo suvaldyti – tai katės.

Net ir tokiam didžiam režisieriui, kuriant meno šedevrus, ne viskas klostydavosi sklandžiai.

Nors katės puikiai būtų papildžiusios ne vieną jo psichologinį trilerį, tačiau režisieriui per ilgametę karjerą taip ir nepavyko su jomis "susikalbėti".

Viename interviu su kolega režisieriumi Francois Truffaut A.Hitchcockas atskleidė, kad filme "Septynioliktasis numeris" planavo nufilmuoti apie šimtą kačių, kurios slėptųsi netoli vienos gaujos slėptuvės, o prasidėjus šaudymams katės turėtų bėgioti aukštyn ir žemyn.

Tačiau šie gyvūnai pasirodė pernelyg užsispyrę, kad jiems būtų galima vadovauti.

Tad A.Hitchcockas nutarė padaryti tam tikras kliūtis katėms sulaikyti. Tačiau jos perprato ir šią gudrybę.

"Katės peršoko tiesiai per barjerą, bet nė viena nelipo laiptais. Visos liko studijoje. Ir kitas kelias valandas girdėjosi tik jų šeimininkų, bandančių jas prisikviesti, balsai. Galų gale vėl pabandėme. Šį kartą uždėjome vielinį tinklą, kad katės negalėtų pabėgti. Viskas buvo paruošta. Sušukome "bang!" Šį kartą laiptais užbėgo tik trys katės. Visos kitos desperatiškai įsikibo į tą tinklelį. Taigi aš pasidaviau", – apie savo patirtį su katėmis A.Hitchcockas pasakojo kolegai F.Truffaut.

Todėl po ilgų, bet nesėkmingų bandymų  režisierius nusprendė išbraukti kadrus su katėmis.

Kuriant kitus filmus, A.Hitchcockas retai juose rodydavo gyvus gyvūnus, priimdavo nebent dresuotus.

Pavyzdžiui, filme "Paukščiai" jis primygtinai reikalavo, kad filmuotųsi tik dresuoti paukščiai, nes bijojo, kad nemokyti filmavimo aikštelėje sukels tikrą sumaištį.

Deja, net ir tada neapsieita be incidentų.

Minėtame filme vaidinusi aktorė Tippi Hedren nustebo, kad paskutinėje scenoje paukščių pulkas buvo gyvas, o ne mechaninis.

Sparnuočiai ją sužeidė. Moterį šokas kamavo net penkias dienas.

Iki šiol A.Hitchocko filmai analizuojami ne tik užsienio, bet ir Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Jis prisimenamas kaip kino genijus, kūręs savotiškus detektyvus, o jo filmas "Svaigulys" tituluojamas geriausiu visų laikų filmu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kates..

Yra didele paslaptis,dar iki galo neistirta...Jos turi " kaska" ,ko niekas neturi.Protingos,svarios,svelnios,akiplesos..ir vel svelnios. Kates gaubia didele paslaptis,kas jos ?? Daug aprasyta ,kaip sugryzdavo mamo,net uz 2000.km.Kaip savo seimininka isgelbejo nuo vagies ir tt.Myliu visus gyvunus,o ypac kates,sunis..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS