Nacionalinių kultūros premijų laureatai – S. T. Kondrotas, R. Šaltenytė, G. Balčytis | kl.lt

NACIONALINIŲ KULTŪROS PREMIJŲ LAUREATAI – S. T. KONDROTAS, R. ŠALTENYTĖ, G. BALČYTIS

Kultūros ministerijoje Vilniuje pirmadienį paskelbti šeši šių metų Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai.

Jais tapo kino operatorius Jonas Vitoldas Tomaševičius (Janas Vitoldas Tomaševičius), rašytojas Saulius Tomas Kondrotas, aktorė Regina Šaltenytė, dailininkė Eglė Ridikaitė, muzikologė Rūta Stanevičiūtė, architektas Gintaras Balčytis.

Premijos J. V. Tomaševičiui ir S. T. Kondrotui skirtos už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną. S. T. Kondrotui ji suteikta „už pasaulį be ribų literatūroje“, J. V. Tomaševičiui – „už Lietuvos kino vaizdo poetikos aukštumas“.

Kiti laureatai apdovanoti už pastarųjų septynerių metų kūrinius.

R. Šaltenytė įvertinta už nuosekliai puoselėtą vaidybos meno meistrystę, R. Stanevičiūtė – už muzikos kultūros modernėjimo viziją ir kritinės minties atvirumą, G. Balčytis – už miestui ir žmogui atvirą architektūrą, E. Ridikaitė – už kultūros paveldo aktualizavimą šiuolaikinėje tapyboje.

Sveikindamas nacionalinių premijų laureatus laikinasis kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas atkreipė dėmesį, kad premijos skelbiamos nelengvu laiku, kai kultūra išgyvena labai sudėtingą laikotarpį, kai menininkams kyla daug iššūkių, kai neapsieita be skaudžių netekčių.

„Tačiau manyčiau, kad premijos kartu yra ir vilties žinia. Vilties prošvaistė, kad kultūros gyvenimas Lietuvoje nesustoja, kad kūryba, kultūros žmonių tvirtybė, kūrybingumas sugeba įveikti tas sudėtingas aplinkybes ir eiti toliau“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė laikinasis kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkas Audrius Stonys tvirtino, kad atrinkti premijos laureatus buvo sudėtinga ir dėl to, jog „kultūra ir menas yra substancija labai sunkiai išmatuojama, pasveriama, palyginama“.

„(...) ir turbūt vienintelis kažkoks kriterijus yra ta šviesa, kurią skleidžia meno žmonės, kurios neužgesina, neuždengia nei istorijos, nei laiko, nei pandemijos pelenai“, – tvirtino jis.

„Manau, kad šita premija tai yra pagarbos ir dėkingumo ženklas tiems mūsų kultūros šviesuliams, kurie savo šviesa dalijasi su visais Lietuvos žmonėmis“, – pabrėžė komisijos vadovas.

Šiemet nacionalinėms premijoms gauti iš viso buvo pasiūlyti 45 kūrėjai.

Lietuvos nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius septynerius metus, taip pat kūriniai, sukurti per visą gyvenimą.

Kasmet skiriama premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio – šiemet tai sudaro 31,2 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS