Nepageidaujamas „svečias“ „Kultūros naktyje“ greičiausiai apsilankys ir šiemet | kl.lt

NEPAGEIDAUJAMAS „SVEČIAS“ „KULTŪROS NAKTYJE“ GREIČIAUSIAI APSILANKYS IR ŠIEMET

Vilnius rengiasi penktadienį vyksiančiam festivaliui „Kultūros naktis“. Ketvirtadienį skirtingose miesto erdvėse įsikūrė kūrėjai, užsienio svečiai tikrinosi vietas, kuriose pasirodys, buvo įrenginėjamos parodos. Tuo metu organizatoriai viliasi, kad žiūrovams apsilankyti daugiau nei 100 renginių nesutrukdys lietus, kurio, atrodo, ir šiemet nepavyks išvengti.

Prancūzų cirko trupės „Cie SOLTA“ spektaklis „Nepaisant“ penktadienį bus vaidinamas Paveikslų galerijos kieme. Ketvirtadienio vakarą specialų pasirodymą jie surengė Prancūzų kultūros instituto kiemelyje.

Iš viso „Kultūros naktis“ penktadienį pakvies į daugiau nei 100 įvairių meno ir kultūros renginių, tarp kurių – ir pripažintų užsienio menininkų projektai, kino, teatro, muzikos, cirko ir vizualiųjų menų bei technologiniai renginiai.

„Kultūros naktis“ rengiama jau devintus metus. Per šiuos egzistavimo metus buvo visko – ir nusivylimų, ir sunkumų, ir finansinio bado, bet džiaugsmų – daugiau. „Kultūros naktis“ pelnė ne tik menininkų, bet ir žiūrovų pasitikėjimą.

Džiugu, kad „Kultūros naktis“ yra pripažinta ne tik nacionaliniu mastu, bet ir tarptautiniu, 2013 m. buvome priimti į „La nuit blanche“ tarptautinį tinklą. Šiemet vėl įvertinti tarptautiniu mastu – esame įtraukti į Europos festivalių klubą, kuris vadinasi „Europa festivaliams, festivaliai Europai“. Šis prekės ženklas suteikiamas įdomiausiems Europos festivaliams“, – pasakoja festivalio „Kultūros naktis“ iniciatorė Daina Urbanavičienė.

Vienas iš „Kultūros nakties“ renginių pakvies į Taikomosios dailės muziejų, kur bus atidaryta restauruotų kūrinių paroda, veiksianti iki metų pabaigos, o per „Kultūros naktį“ čia bus įrengtos improvizuotos restauratorių dirbtuvės – lankytojai galės susipažinti su restauravimo procesu, kaip patekęs į restauratorių dirbtuves kūrinys tyrinėjamas, nustatoma jo būklė, suirimo priežastys ir ką daryti, kad kūrinys būtų išgelbėtas.

„Kai lankytojas ateina į muziejų, jis retai kada galvoja, kokius kelius tas kūrinys turi nueiti iki ekspozicijos. Tad penktadienį mes praskleisime uždangą ir parodysime, ką veikia restauratorius ir kaip tas kūrinys pasiekia ekspoziciją“, – sako Lietuvos dailės muziejaus P. Gudyno restauravimo centro vadovė dr. Jūratė Senvaitienė.

Kultūros nakties renginiai prasidės penktadienį 6 valandą vakarą ir truks iki 2 valandos nakties. Visi renginiai – nemokami.

Organizatoriai, kaip ir kasmet, spėlioja, ar aplankyti visų renginių nesutrukdys lietus.

„Lietui labai patinka „Kultūros naktis“. Pagal prognozes, šiek tiek [ir šiemet] apsilankys, nes negali nė vienų metų praleisti“, – juokiasi D. Urbanavičienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS