Studijos: derybos Holivudo aktorių streikui nutraukti sustojo | kl.lt

STUDIJOS: DERYBOS HOLIVUDO AKTORIŲ STREIKUI NUTRAUKTI SUSTOJO

Holivudo aktorių ir kino studijų derybos, kuriomis siekiama nutraukti streiką, trečiadienį buvo sustabdytos, ir tai sugriovė viltis greitai užbaigti pramogų industriją paralyžiavusią krizę.

Tokių studijų kaip „Disney“ ir „Netflix“ vadovai nuo praėjusios savaitės reguliariai susitikinėjo su Ekrano aktorių gildijos (SAG-AFTRA), kurios nariai liepą pasitraukė iš kino ir televizijos filmavimo aikštelių, derybininkais.

Tačiau vėlai trečiadienį paskelbtame pareiškime studijos teigė, kad derybos sustojo.

„Po prasmingų pokalbių tapo aišku, kad atotrūkis tarp AMPTP ir SAG-AFTRA yra per didelis, o pokalbiai nebepadeda mums judėti produktyvia linkme“, – sakė studijos, kurioms derybose atstovauja Kino ir televizijos prodiuserių aljansas (AMPTP).

Praėjusį mėnesį AMPTP sudarė susitarimą su Holivudo scenaristais, ir taip pavyko užbaigti ilgą ir iš esmės tuo pačiu metu vykusį jų profesinės sąjungos streiką.

Atsižvelgiant į šį susitarimą ir į tai, kad daug SAG-AFTRA ir scenaristų reikalavimų sutapo, augo optimizmas, kad netrukus gali būti sudarytas susitarimas ir su aktoriais.

Net ir dabar, kai scenaristai vėl pradėjo dirbti, daugumos filmų, serialų ir televizijos laidų gamyba negali būti atnaujinta, kol nebus išspręstas ginčas su SAG-AFTRA, o tai pramogų industrijai ir jos darbuotojams kasdien kainuoja milijonus dolerių.

Trečiadienį paskelbtame pareiškime AMPTP apkaltino aktorius keliant pernelyg didelius reikalavimus, įskaitant reikalavimą gauti dalį pajamų iš populiarių transliacijų, kas „savaime kainuotų daugiau nei 800 mln. dolerių (752,1 mln. eurų) per metus“.

Studijos tai pavadino „nepakeliama ekonomine našta“.

Jos taip pat apkaltino SAG-AFTRA, kad ši atmetė lygiagretų darbo užmokesčio padidinimą, kuriam anksčiau šiais metais pritarė scenaristų ir režisierių profsąjungos.

„Tikimės, kad SAG-AFTRA persigalvos ir greitai grįš prie produktyvių derybų“, – sakė studijos.

SAG-AFTRA iš karto nepateikė komentarų.

Aktoriai, kaip ir scenaristai, reikalauja didesnio darbo užmokesčio, skaidresnio pelno iš populiaraus turinio ir apsaugos nuo dirbtinio intelekto technologijų naudojimo.

SAG-AFTRA reikalavimai dėl darbo užmokesčio yra platesni nei scenaristų. Be to, jie labiau susirūpinę dėl dirbtinio intelekto keliamos grėsmės.

Aktoriai baiminasi, kad ši technologija gali būti naudojama jų balsams ir atvaizdams klonuoti ir pakartotinai naudoti neribotą laiką be kompensacijos ar sutikimo.

Kai kurių mažesnių Holivudo studijų filmų, serialų ir televizijos laidų kūrimas jau atnaujintas dėl vadinamųjų laikinųjų susitarimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Sūduvis

O galėtų tas streikas tęstis dar kokius dešimt metų, tai būtų mažiau holivudinio jankiško mėšlo......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS