Dėl vedėjo nušalinimo kilo chaosas: BBC vadovas sako neketinantis atsistatydinti | kl.lt

DĖL VEDĖJO NUŠALINIMO KILO CHAOSAS: BBC VADOVAS SAKO NEKETINANTIS ATSISTATYDINTI

BBC generalinis direktorius Timas Davie (Timas Deivis) pareiškė, kad neketina atsistatydinti po to, kai šeštadienį visuomeninio transliuotojo sporto redakciją sukrėtė reakcija į Gary Linekerio (Gario Linekerio) nušalinimą iš futbolo laidos „Match of the Day“ vedėjų.

„Visi nori ramiai išspręsti situaciją“, – interviu BBC sakė T. Davie.

G. Linekeris buvo priverstas laikinai pasitraukti iš garsios „Premier“ lygos apžvalgų laidos vedėjo pareigų po to, kai apkaltino Jungtinės Karalystės vyriausybę, kad ši, kovodama su nelegalia imigracija, naudoja nacių laikų retoriką.

Penktadienį BBC pareiškė, kad ketvirtas pagal rezultatyvumą visų laikų Anglijos futbolininkas pažeidė nešališkumo gaires, o transliuotojas sieks „sutartos ir aiškios pozicijos dėl jo naudojimosi socialiniais tinklais“ prieš sugrįžtant į eterį.

Buvęs BBC vadovas Gregas Dyke'as (Gregas Daikas) šeštadienį perspėjo, kad „atrodo, jog BBC pasidavė vyriausybės spaudimui“ ir dar labiau pagilino ginčus dėl transliuotojo nešališkumo.

Finansų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) sekmadienį naujienų kanalui „Sky News“ sakė nesutinkąs su G. Linekerio išsakytomis pastabomis, tačiau pabrėžė, kad spręsti turi BBC ir jos generalinis direktorius T. Davie.

„Tai yra puiki nacionalinė institucija, kurią visi taip branginame, nes ji gerbiama dėl nešališkumo“, – sakė jis.

„Turime užtikrinti, kad po šio įvykio būtų atkurtas žmonių pasitikėjimas BBC nešališkumu“, – pridūrė J. Huntas.

G. Linekerio kritikai teigia, kad valstybės finansuojamas transliuotojas leido naudotis jam suteikta platforma, nes jis yra labai mėgstamos futbolo laidos veidas, ir daryti įtaką ginčytiniems politiniams klausimams.

Tačiau jo šalininkai kaltina transliuotoją, kad šis yra veikiamas konservatyvių politikų, nurodydami, kad dabartinis BBC valdybos pirmininkas Richardas Sharpas (Ričardas Šarpas) kandidatuodamas į šį postą, suteikė paskolos garantiją buvusiam ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui).

Premjero reakcija

Sprendimas nušalinti G. Linekerį sukėlė chaosą BBC televizijos ir radijo sporto laidose.

Buvę Anglijos puolėjai Ianas Wrightas (Ijanas Raitas) ir Alanas Sheareris (Alanas Šereris) buvo vieni iš tų, kurie atsisakė savo įprasto pasirodymo „Match of the Day“, o jų pavyzdžiu pasekė ir laidos komentatoriai.

Todėl ilgiausiai pasaulyje transliuojama televizijos laida apie futbolą pirmą kartą buvo parodyta be vedėjo, ekspertų ir net be komentarų. Vietoj įprastos ilgesnės laidos transliuota 20 min. trukmės šešių Anglijos aukščiausiosios lygos rungtynių svarbiausių akimirkų apžvalga.

Nepaisant pakitusio formato, BBC pramogų korespondentas Lizo Mzimba (Laizas Mzimba) sekmadienį tviteryje rašė, kad, palyginti su praėjusia savaite, žiūrovų skaičius padidėjo beveik puse milijono – šį „Match of the Day“ epizodą žiūrėjo 2,58 mln. žmonių.

Savaitgalio apžvalginė laida „Football Focus“ ir laidos „Final Score“ bei „Match of the Day 2“ taip pat buvo išbrauktos iš įprastos programos, o „BBC Radio 5Live“ transliacijos buvo sutrikdytos.

Paklaustas, ar turėtų atsistatydinti dėl šios krizės, T. Davie atsakė: „Tikrai ne.“

„Manau, kad mano darbas yra (...) užtikrinti, kad BBC iš tiesų būtų orientuota į pasaulinio lygio nešališką produkciją, ir tikiuosi, kad mes išspręsime šią situaciją“, – sakė jis.

Jis pridūrė: „Kad būtų aišku, sėkmė man reiškia, kad Gary grįš į eterį ir kartu mes žiūrovams teiksime pasaulinio lygio sporto laidas; kaip jau sakiau, gaila, kad šiandien negalėjome jų pristatyti.“

JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) pareiškė, kad tikisi, jog šį nesutarimą pavyks greitai išspręsti.

„Be galo žiauri politika“

G. Linekeris yra laisvai samdomas BBC laidų vedėjas, o ne nuolatinis darbuotojas, be to, jis nėra atsakingas už naujienų ar politinį turinį, todėl jam nereikia laikytis tokių pat griežtų nešališkumo taisyklių.

Tačiau buvęs BBC vadovas Markas Thompsonas (Markas Tompsonas) sekmadienį transliuotojui sakė, kad buvęs „Leicester“, „Everton“, „Barcelona“ ir „Tottenham“ puolėjas galėjo techniškai pažeisti gaires.

Jis atkreipė dėmesį į skirsnį, kuriame teigiama, kad ne žurnalistai, „kurie vis dėlto turi papildomą atsakomybę BBC dėl to, kad dirba BBC“, turėtų vengti „stoti kurion nors pusėn partijų politiniais klausimais ar politinių kontroversijų atvejais“.

Ginčą sukėlė G. Linekerio reakcija į vaizdo įrašą, kuriame vidaus reikalų sekretorė Suella Braverman (Sjuela Breiverman) pristatė prieštaringai vertinamus planus sustabdyti migrantus, plaukiančius į JK per Lamanšą valtelėmis.

Konservatorių vyriausybė ketina uždrausti teikti prieglobsčio prašymus visiems nelegaliai atvykusiems asmenims ir perkelti juos į kitas šalis, pavyzdžiui, Ruandą, siekdama sustabdyti nelegalių migrantų, kurių praėjusiais metais buvo daugiau nei 45 000, atvykimą.

G. Linekeris, kuris, remiantis praėjusiais metais paskelbtais duomenimis, yra geriausiai apmokama BBC žvaigždė, kurio metinis atlyginimas siekia 1,35 mln. svarų sterlingų (1,53 mln. eurų), socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Tai tiesiog be galo žiauri politika, nukreipta prieš pažeidžiamiausius žmones, ir vartojama kalba, kuri niekuo nesiskiria nuo tos, kurią naudojo Vokietija 4-e dešimtmetyje.“

Buvęs „Leicester“ puolėjas Lesterio „King Power“ stadione šeštadienį stebėjo rungtynes tačiau su žurnalistais nekalbėjo.

Gairės: Gary Linekeris, BBC
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kam

teik prieglobstį , jei galima neteikt .............Italija jau baigia uždust , dabar dar JK okupuos

If

BBC yra laikoma kairiosios pakraipos televizija Britanijoje. Bet likeris savo neo-marksistinemis pažiūromis pralenkia net savo darbdavį.

gerai BBC vedejas ysitaises ....didelius pinigus gauna

ir absoliuciai uz nieka neatsako , nei uz naujienas , nei uz ju turini , nei uz politika ...siaip pliurpia ka MI6 , CZV uzsako, tai kaip ir visos jo bedos....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS