A. Dzeranova: esu kaip lakmuso popierėlis | kl.lt

A. DZERANOVA: ESU KAIP LAKMUSO POPIERĖLIS

LRT laidos "Į sveikatą!" žvaigždė Alanas Dzeranovas savo žmoną Agnę su dėkingumu vadina pilkuoju šeimos generolu, kurio pasiaukojamos veiklos šeimai dažniausiai nesimato, bet trys Dzeranovų atžalos – vienuolikmetis Asparas, aštuonerių Aurėja, ketverių Atėnė ir vyras ją kuo puikiausiai jaučia.

Kepa gardžią duoną

Laidoje, kurią veda Alanas, Agnė pristato sveikesnės mitybos receptus. Moteris tikina nei savęs, nei savo vyro žvaigždėmis nelaikanti, nors jų laida sėkmingai gyvuoja jau trečiąjį sezoną.

"Vilniečiai labiau mane pažįsta iš "Agnės duonelės". Buvo laikas, kai turbūt pusė Vilniaus valgydavo mano duoną, bet šiuo metu nusprendžiau ja lepinti tik savo šeimą. Vaikai išsigando, kai pasakiau, kad uždarome kepyklėlę. Nuraminau, kad kas jau kas, bet jie mano duonos galės ragauti visą gyvenimą", – juokiasi Agnė, kepanti duoną tik iš natūralaus raugo, naudojanti viso grūdo miltus.

Agnė nemeluoja: ant jų šeimos stalo – ne vien sveikuoliški patiekalai. Ji nėra tokia mama, kuri mato tik juoda arba balta, sveika arba nesveika.

"Kartais valgome ir picas, nors mūsų vaikai nelabai jas mėgsta. Pirmąsyk Asparui davėme paragauti aštresnės picos. Nuo to laiko pica jo nedomina. Vaikas liūdi per draugų gimtadienius, nes neturi ko valgyti", – kvatojasi gudruolė, retkarčiais leidžianti savo vaikams pasmaguriauti ir "McDonald’s" greituoju maistu – keptomis bulvytėmis ar vištienos gabaliukais.

Šeima stengiasi tuo nepiktnaudžiauti ir sako, kad jų nerašytas šūkis – kuo daugiau visaverčio maisto ir kuo mažiau tuščių kalorijų.

Agnė norėtų paneigti teiginį, kad tai, ką valgo tėvai, ilgainiui valgys ir jų vaikai. "Mūsų šeimai tai netinka. Kad ir kaip sveikai mudu su vyru maitinamės, vaikams sveikuoliški valgiai ne visada patinka. Sūnaus organizmas reikalauja gyvulinės kilmės produktų. Jis mėgsta kiaušinius, mėsą – tik jau ne daržoves. Dukrytės labiau vegetarės. Joms patinka daržovės, sriubos, o mėsytė lieka paskutinėje vietoje."

Mes neverčiame savo vaikų sportuoti ar sveikai maitintis, bet kalbamės, kodėl tai yra gerai, ir motyvuojame savo pavyzdžiu.

Agnė įsitikinusi, kad vaikai turi patys pajausti, ko ir kiek nori. Save, kaip ir Alaną, ji vadina visavalgiais. Pora mėsa nepiktnaudžiauja, bet mano, kad gyvulinės kilmės baltymai žmogui taip pat labai svarbūs.

Sporto entuziastai

Agnės vyro Alano gyslomis teka pietietiškas kraujas. Jo tėtis kilęs iš Pietų Osetijos ir vedęs lietuvaitę. Seneliai gyvena netoli Vilniaus, tad gali dažnai matyti anūkus.

Moteris pasakoja, kad Lietuvoje gimęs jos vyras ankstyvąją vaikystę praleido Kaukaze, bet užaugo Lietuvoje ir čia pamilo krepšinį. Daugybę metų žaidė jį profesionaliai, tačiau vien krepšininko karjera neapsiribojo – studijavo politologiją, o baigdamas bakalauro studijas susipažino su būsima žmona.

Paklausta, ką reiškia gyventi su sportininku ir sveikos gyvensenos propaguotoju, Agnė tik nusijuokia.

"Matote, kai susitinka du jauni žmonės, jie kažkuo panašiu vienas kitą patraukia. Aš irgi visą gyvenimą mėgau sportą: ir bėgiodavau, ir krepšinį truputį žaidžiau. Dabar Alanas neverčia manęs sportuoti, bet puikiai žino, kaip mane pakviesti, kad užsidegčiau ir eičiau", – atvirauja sportiško sudėjimo trijų vaikučių mama, dažnai palaikanti vyrui kompaniją, nes bendrose treniruotėse mato ir kitą prasmę – bendravimo.

Dzeranovai mėgsta sportuoti vadinamojoje lauko salėje – savo kieme. Tuomet gali prisijungti ir jų vaikai. Alanas taip pat yra ir grūdinimosi meistras. Jis lenda į šaltą vandenį ar į paties pasidarytą ledukų vonią jau 1 500 dienų iš eilės.

Vienuolikmetis Asparas – tikras valios ir motyvuoto sportininko pavyzdys. Jo svajonė – būti krepšininku, sekti tėčio pėdomis ir net žaisti NBA. Todėl berniukas keliasi prieš šešias ir žadina tėtį, kuris jam paruošia fizinio rengimo treniruočių.

Tikslas: vienuolikmetis Asparas – motyvuoto sportininko pavyzdys, jo svajonė – tapti krepšininku.

Šeima palaiko šokantį tėtį

A.Dzeranovas pastaruoju metu grįžta namo vėlai, mat intensyviai treniruojasi LRT šokių projekte "Šok su žvaigžde". Agnė atvirauja, kad nei ji, nei vyras neįsivaizdavo, jog šis projektas pareikalaus tiek laiko ir jėgų bei pokyčių šeimos rutinoje.

"Anksčiau, būdavo, tėtis ir sūnus sportuoja rytais. Dabar tėtis, grįžęs vidurnaktį po vakarinės šokių treniruotės, nori pamiegoti. Anksčiau su Alanu dalijomės buitiniais reikalais, vaikų vežiojimu į būrelius. Dabar Alanas tokiems dalykams nebeturi laiko", – apgailestauja žmona, guodžianti save ir šeimą, kad tokie pasikeitimai tik laikini.

Anot Agnės, nei TV žiūrovai, nei komisija nemato tikrųjų projektų dalyvių pastangų. "Juk dauguma turi darbus, šeimas. Alanui dar reikia pasiruošti laidų filmavimui, vesti vakarines ir rytines treniruotes sporto bendruomenei, o paskui skubėti pas savo trenerę Eglę Bertulytę mokytis naujo šokio, kuriam parengti pora turi tik penkias dienas. Kartais jis grįžta namo tik apie trečią nakties. Ar žinote, ką tai reiškia sveiką gyvenimo būdą propaguojančiam žmogui?" – retoriškai klausia A.Dzeranova.

Ji kiek galėdama padeda savo vyrui: leidžia jam kuo ilgiau pamiegoti, pasirūpina, kad jis laiku pavalgytų, pagiria Alaną už pažangą ir įdėtą darbą šokių aikštelėje, drauge ieško naujų šokių idėjų.

Gavęs pasiūlymą dalyvauti projekte, Alanas klausė ir žmonos nuomonės. "Kaip galėjau prieštarauti mylėdama savo vyrą ir žinodama, kad jis mėgsta iššūkius, naujoves, galų gale – dėmesį, – šypsosi pašnekovė, nėmaž nepavydinti Alano partnerei savo vyro. – Mūsų šeima turi tvirtą pagrindą, be to, iš Klaipėdos kilusi Eglė Bertulytė, šiuo metu studijuojanti Vilniuje, – nuostabi mergina."

Sąmoninga žmona ir mama

Šiais laikais visi gyvena beprotišku tempu. Ne išimtis ir Dzeranovų šeima, turinti kalnus veiklų. "Vis dėlto šeimos poreikius keliame į pirmą vietą ir kartu stengiamės mėgautis gyvenimu. Viskas keičiasi žaibišku greičiu, tad vienas svarbiausių dalykų šiais laikais yra prisitaikymas ir pamatinės vertybės", – aiškina pašnekovė.

Ji dėkinga vyrui, kad šis įvertina jos pastangas dėl šeimos gerovės ir net meiliai vadina ją pilkuoju generolu, reguliuojančiu Dzeranovų gyvenimą.

"Tikrai nesu iš tų moterų, kurios savo vertę matuoja karjera, socialiniu statusu – tais dalykais, kurie tėra matomi išorėje. Aš manau, kad mes, moterys, turime labiau vertinti save už tai, ką duodame savo šeimai, – vyrui, vaikams. Dažnai šios pastangos plika akimi nematomos, bet užima labai daug laiko, reikalauja kantrybės ir supratimo, vidinės ramybės. Tai didelis darbas, – sako Agnė, kuriai pačiai teko išmokti prisitaikyti prie naujos situacijos. – Kadangi Alanas labai aktyvus, turi daugybę veiklų ir šiuo metu negali skirti pakankamai laiko šeimai, vadinasi, man, žmonai, reikia truputį nurimti ir labiau rūpintis vaikais."

Agnė prisipažįsta, kad šiuo metu ilgametis šeimos verslas – kepyklėlė – uždarytas, nes vyro ir vaikų poreikiai išsiveržė į pirmą planą. Be to, ji pajuto, kad kepyklėlė nėra jos gyvenimo kelias, tad šokių projektas tik pagreitino procesus.

Nebijojo keisti profesijos

Su Alanu Agnė susipažino prieš daugiau nei keturiolika metų – jaunuoliai šventė bakalaurų diplomų iškilmes. Po pusantrų metų draugystės įvyko vestuvės. Agnė, diplomuota teisininkė, išvyko paskui savo vyrą gyventi ir dirbti į Daniją.

"Po studijų pusmetį dirbau advokato padėjėja ir suabejojau, ar sėdžiu savo rogėse, tad apsispręsti vykti kartu su vyru į kitą šalį nebuvo sunku", – prisipažįsta A.Dzeranova, norėjusi studijuoti renginių organizavimą, bet baigiamuosius mokyklos egzaminus išlaikė aukštais balais, tad pasidavė visuomenės spaudimui rinktis tuo metu populiarią teisininko profesiją.

"Maža to, ir patį darbą įsivaizdavau gerokai kitaip. Degiau noru pasaulyje ieškoti teisybės, padėti žmonėms, o susidūriau su sistema, kurioje ne visada laimi teisingumas", – apmaudžiai kalba diplomuota teisininkė, įgijusi ir dar vieną – vizažistės profesiją. Laisvalaikiu ji mėgsta gražinti moteris ir prilygina tai meditacijai.

Domisi vaikų psichologija

Žmonės dažnai klausia, kodėl Dzeranovų šeimos narių vardai prasideda iš A raidės – Alanas, Agnė, Asparas, Aurėja, Atėnė. Gal tai kokia magija?

"Tik mudviejų su Alanu bendras noras, – juokiasi moteris, sutikusi pirmagimį sūnų pavadinti osetinišku vardu. – Žinau, kad Alanui ir jo tėčiui palaikyti kaukazietišką tradiciją labai svarbu."

Koks yra osetinų charakteris, ar osetinai vyrai išties dideli degtukai? Moteris šmaikštauja, kad kai uošvis kalbasi su savo giminaičiais telefonu, atrodo, kad jis barasi. Iš tiesų toks kalbėjimo tonas – visiškai normalus. Pašnekovė atvirauja, kad nelengva jai buvo priprasti ir prie vyro lyg pakelto kalbėjimo tono.

"Sūnus Asparas taip pat perėmė karštą tėvelio temperamentą, tad mes su mergaitėmis savo lietuvišku švelnumu išlaikome šeimoje pusiausvyrą", – aiškina Agnė.

Anot jos, mažoji Atėnė visus stebina savo neblėstančia šypsena, o Aurėja – kūrybiška ir meniška siela.

Dzeranovai daug dėmesio skiria vaikų auklėjimo temoms. Dažniausiai paskaitų, knygų klausosi garso formatu, nes tai labai patogu. Pavyzdžiui, Alanas plečia tėvystės žinias pjaudamas žolę, o Agnė – vairuodama automobilį ar gamindama maistą šeimai.

Pasilepina: ant šeimos stalo – ne vien sveikuoliški patiekalai, tačiau smaguriaudami visi stengiasi neprarasti saiko.

Suapvalina namų kampus

Kaip ir sveikos mitybos, taip ir vaikų auklėjimo klausimais pora mėgsta pasitarti, nes labai svarbu, kad žinias taikytų abu tėvai. Jie bando ir žiūri, kas jų šeimai tinka labiausiai, nes vaikai tokie skirtingi.

"Mes neverčiame savo vaikų sportuoti ar sveikai maitintis, bet kalbamės, kodėl tai yra gerai, ir motyvuojame savo pavyzdžiu. Kadangi sūnus labai nemėgsta daržovių, bandau suteikti jam informacijos apie augimą, hormonus, vitaminus. Diskutuojame, kas jam galėtų padėti sparčiau augti, – žinote, koks krepšininkui svarbus ūgis!" – juokiasi mama.

Agnė sako, kad dar viena jos pareiga – sukurti ryšį ne tik tarp šeimos narių, bet ir tarp senelių, giminaičių. Osetijoje šeimyniniai ryšiai labiau grįsti vyriausiojo autoritetu, o savo šeimoje Dzeranovai nori būti, pirma, gerais draugais, o tik paskui mokytojais.

"Mano šeima visada labai pasitikėjo manimi. Nebūdavo draudimų, tik apeliacija į sąžinę, kad esu protinga mergina. Manau, kad aš irgi einu tuo pačiu keliu. Tenka ir vaikų konfliktus užgesinti, ir bendrą namų atmosferą prižiūrėti", – atvirauja trijų atžalų mama, pastebinti, kad Alanas labiau mėgsta leisti su vaikais laisvalaikį, sportuoti drauge, o jai tenka kasdienio šeimos mikroklimato prižiūrėtojos vaidmuo.

Ji vadina save lakmuso popierėliu, vis žiūrinčiu, kaip elgtis, kad išlaikytų tą rūgščių ir šarmų pusiausvyrą savo šeimos organizme. "Jei terpė tarp tėčio ir sūnaus užsirūgštino, bandau pakalbėti atskirai su abiem. Žinote, tas trečiasis dažnai situaciją mato kitaip ir geba greičiau rasti problemos sprendimo būdą. Siekiu, kad vaikai būtų atviri su mumis, nebijotų pasipasakoti apie visas nesėkmes. Norėdami, kad vaikai neužsidarytų su savo problemomis, vengiame ir kai kurių bausmių, galvojame, kaip ir ką jiems sakyti. Lygiai tas pats ir su vyru. Jei noriu pasakyti jam kažkokį priekaištą, turiu būti taktiška: pasakyti taip, kad jis nesijaustų puolamas", – aiškina pašnekovė ir teigia, kad išmintinga moteris tyliai, be didelių scenų suapvalina visus namų kampus ir pasuka vyro galvą ten, kur reikia.

Rengia moterų pasibuvimus

Pavargusi nuo rutinos ir namų termoreguliatoriaus vaidmens, Agnė save įkrauna per mažus dalykus. Ją puikiai atgaivina karšta vonia, tyla, vyro masažai, pasivaikščiojimai gamtoje. Kelis kartus per pusmetį moteris leidžia sau su sielos sesėmis savaitgalį išvažiuoti, pailsėti nuo šeimos, pasilepinti SPA malonumais.

Kas organizuoja tokias keliones? Pačios moterys. Anot Agnės, vyrai iš prigimties yra labiau egoistai, tad moterys, tai žinodamos, turi ne pykti ant jų, bet pasirūpinti pačios savimi. "Aš susiorganizuoju, kur palikti vaikus, ir pasakau vyrui, kad išvykstu pabūti su savimi", – aiškina A.Dzeranova, siūlanti moterims nepamiršti ir savęs.

Jei mama, žmona bus nelaiminga, kaip ji suteiks laimės savo šeimai, kaip atkurs savo moteriškąją energiją? Agnė aiškina, kad vyriškoji ir moteriškoji energijos yra be galo skirtingos. Vyriškoji energija nori siekti rezultato, užkariauti, konkuruoti, o moteriškoji mėgaujasi procesu ir yra atsipalaidavusi. Kiekviename žmoguje egzistuoja abi energijos, bet moterims labai svarbu tą vyriškąją energiją naudoti tik darbe, o grįžus namo ją išjungti. Taip nepervargs ir nekonkuruos su vyrais, tad ir konfliktų tikimybė bus mažesnė. Štai kodėl dar viena mėgstama Agnės veikla (tiek dėl savęs, tiek ir dėl kitų) – organizuoti moterų pasibuvimus, norint įjungti moteriškąją energiją.

"Mes kviečiame įvairius lektorius, kalbamės sąmoningumo temomis, gilinamės į save, medituojame, nurimstame. Tikrai neliežuvaujame ir nesiskundžiame savo vyrais, atvirkščiai, keisdamos save, keičiame ir atmosferą namuose. Tiesiog pailsime nuo šeimos, į kurią grįžtame atsigavusios, kupinos naujų jėgų ir noro puoselėti gražius santykius", – sako A.Dzeranova.

GALERIJA

  • A. Dzeranova: esu kaip lakmuso popierėlis
  • A. Dzeranova: esu kaip lakmuso popierėlis
  • A. Dzeranova: esu kaip lakmuso popierėlis
  • A. Dzeranova: esu kaip lakmuso popierėlis
  • A. Dzeranova: esu kaip lakmuso popierėlis
  • A. Dzeranova: esu kaip lakmuso popierėlis
  • A. Dzeranova: esu kaip lakmuso popierėlis
  • A. Dzeranova: esu kaip lakmuso popierėlis
  • A. Dzeranova: esu kaip lakmuso popierėlis
  • A. Dzeranova: esu kaip lakmuso popierėlis
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS