Maisto gaminimas – veikla, maloni širdžiai, sielai, akims ir gomuriui | kl.lt

MAISTO GAMINIMAS – VEIKLA, MALONI ŠIRDŽIAI, SIELAI, AKIMS IR GOMURIUI

Dviejų dukterų mama Jurgita Bikauskaitė jau vaikystėje mėgo kepti sausainius, pyragus. Gerokai vėliau, dirbdama prestižiniame restorane padavėja, patyrė, kaip maistą gamina profesionalai, ir nebegalėjo to pamiršti. Tad dabar maisto gamyba – ne kasdienė prievolė, o malonumą teikianti veikla.

Poilsis ir meditacija

„Gaminti pradėjau vaikystėje – mėgau konditerijos gaminius: nuolat kepdavau sausainius, pyragus, vaflius ar dar ką nors. Tiesa, dabar labiau patinka kulinarija“, – sako Jurgita.

Geriau su maisto gamyba ji susipažino ir aistra gaminti užsikrėtė dirbdama padavėja prestižiniame Vilniaus „Astorijos“ viešbučio restorane.

„Ten susipažinau su įvairesniais skoniais, atradau įdomesnių derinių, supratau, kas yra maisto patiekimo estetika. Ten pirmą kartą paragavau dar nematytų jūrų gėrybių, patiekalų iš žalios mėsos – karpačo, tartarų, – pasakoja pašnekovė. – Tačiau didžiausią įspūdį paliko maisto estetika, todėl iki šiol man tai svarbu – net tada, kai deduosi į lėkštę maistą sau, norisi gražiai jį patiekti, nes ir valgyti tada daug skaniau. Juk valgome pirmiausia akimis.“

Maisto gamyba – mėgstamiausias intensyvų darbą dirbančios Jurgitos hobis. Po darbo dienos imtis maisto ruošos jai – poilsis, meditacija. Savaitgaliais Jurgita palepina šeimą įdomesniais pusryčiais – kad būtų ir skanu, ir gražu. Tada ir diena visiems geresnė.

„Intensyviai dirbant laiko kūrybiškai gaminti lieka labai mažai, – sako moteris. – Žinoma, gaminu kasdien – šeimai reikia valgyti. Tai daugiau gaminimas todėl, kad reikia. Tačiau randu laiko ir malonumą teikiančiam gaminimui, procesui filmuoti, fotografuoti, nes man tai patinka. Tai veikla, maloni mano širdžiai, sielai, akims, gomuriui.“

Tenka ir šeimai

Tuo, ką gamina savo malonumui, kartu ir šeimai, Jurgita dalijasi savo instagramo paskyroje „Braškė ir pipirai“. Tada šeimai, prieš valgant, tenka luktelėti, kol mama maistą nufotografuos. Ar pyksta? „Ne, dar pasisiūlo pašviesti, pasukti lėkštę kitu kampu. Jau taip įprato, kad, prieš valgydami, dažnai paklausia: fotografuosi ar jau galima valgyti? Tokia  mūsų kasdienybė“, – juokiasi pašnekovė.

Šeima, draugai – pagrindiniai Jurgitos kulinarinių eksperimentų vertintojai. Tačiau kritikos sako sulaukianti nebent iš dukterų. Tiesa, vyresnioji Austėja valgo viską, o paauglė Ieva tai kažko nemėgsta, tai kažko nenori ragauti. Mama dėl to nesijaudina, sako, kad tai normalu, o kritika, jos įsitikinimu, labai sveika. Kitas dalykas – kiekvienas turi savo skonį, ne visiems patinka vienas ir tas pats.

Daug idėjų šeimininkė parsiveža iš kelionių – jai labai smalsu paragauti kuo įvairesnių tos šalies patiekalų. Tai, kas patinka, grįžusi stengiasi pritaikyti Lietuvos sąlygoms ir įtraukti į šeimos valgiaraštį.

„Man maistas yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų ir esu įsitikinusi, kad maistas turi teikti malonumą. Todėl keliauti ir ragauti man labai patinka“, – sako Jurgita.

Kuo paprasčiau – tuo skaniau

Pašnekovės šeima labiausiai mėgsta lengvesnį maistą, todėl tokių patiekalų receptų gausu ir jos instagramo paskyroje „Braškė ir pipirai“. Dalytis savo gamintų patiekalų nuotraukomis moteris sako pradėjusi spontaniškai ir savo malonumui. Pretekstas buvo ir draugų, artimųjų pagyros, koks jos gaminamas maistas gražus ir skanus.

Man maistas yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų ir esu įsitikinusi, kad maistas turi teikti malonumą. Todėl keliauti ir ragauti man labai patinka.

Iš pradžių net nerašydavo receptų ir, tik sulaukusi klausimų, kaip vieną ar kitą patiekalą pasigaminti, pradėjo jais dalytis. Po truputį tai išsirutuliojo į nuolatinį užsiėmimą ir kuo toliau, tuo labiau jai tai patinka.

Gaminti pagal Jurgitos receptus paprasta. Negana to, moteris įsitikinusi, kad gaminant maistą nėra svarbu tikslus receptas – tai improvizacija, kūryba: gamini, ragauji, kažkuo papildai, kažko nededi. Sako, kartais net sunku parašyti receptą: dėjo vieno, kito, trečio, o kiek ten ko – nežinia.

„Ragauji, jauti skonį ir jį tobulini, kol jis tave tenkina, tad tikrai negali neišeiti – tereikia bandyti. Kuo gaminti paprasčiau, tuo viskas skaniau – bent jau man taip atrodo“, – sako pašnekovė.

Kodėl instagramo paskyros pavadinime – du iš pirmo žvilgsnio sunkiai suderinami produktai: braškė ir pipirai? Anot Jurgitos, galima traktuoti dvejopai. Vienas variantas: tai apie ją ir du jos pipirus – dukras. Kitas: keisti deriniai kartais būna labai geri. Pavyzdžiui, braškė gali draugauti su pipiru – tai saldi, skani uoga, tačiau ne visi žino, kad, tinkamai paruošus, ji puikiai dera su pipirais.

Brusketos su marinuotomis braškėmis

J. Bikauskaitės asmeninio archyvo nuotr.

Braškės,

2 šaukštai balzaminio acto,

1 šaukštelis cukraus,

kelios riekelės čiabatos,

šiek tiek rikotos,

apibarstyti: smulkintų pistacijų, juodųjų pipirų, mėtų, tarkuotos citrinos žievelės.

Braškes supjaustykite į keturias dalis, užpilkite balzaminiu actu ir cukrumi, išmaišykite ir palikite pasimarinuoti, kol pasiruošite visa kita. Keptuvėje paskrudinkite čiabatą. Ant viršaus tepkite rikotos, dėkite braškių, užtarkuokite citrinos žievelės, apšlakstykite balzaminiu actu, pabarstykite smulkintomis pistacijomis, juodaisiais pipirais ir smulkintomis mėtomis.

Tortilijos su jautiena

J. Bikauskaitės asmeninio archyvo nuotr.

Įdarui:

0,5 kg maltos jautienos,

1 nedidelis svogūnas,

2 česnako skiltelės,

takų prieskonių,

230 g salsos (aštraus) padažo,

200 g tarkuoto čederio,

pakuotė (8 vnt. ) viso grūdo tortilijų,

aliejaus kepti.

Gvakamolei:

3 avokadai,

1 pomidoras,

1 mažas mėlynasis svogūnas,

0,5 citrinos sulčių,

druskos, pipirų, kalendrų pagal skonį.

Maltą jautieną apkepinkite su svogūnu ir česnakais, berkite takų prieskonių ir dar kelias minutes kepkite. Pilkite salsos padažą ir patroškinkite 5–10 minučių. Ant pusės tortilijos berkite sūrio, dėkite jautienos, ant jautienos – dar sūrio. Užlenkite nepadengta puse ir kepkite keptuvėje ant vidutinės kaitros iš abiejų pusių, kol gražiai parus ir išsilydys sūris. Iškepusias perpjaukite per pusę. Gvakamolei sutrinkite avokadus, sumaišykite su smulkintais svogūnais, pomidorais, citrinų sultimis, druska, pipirais, kalendromis.

Keptų moliūgų ir burokėlių salotos

J. Bikauskaitės asmeninio archyvo nuotr.

Šiek tiek moliūgo, pjaustyto kubeliais,

šviežių burokėlių, pjaustytų kubeliais,

skiltelėmis pjaustytas mėlynasis svogūnas,

špinatų,

kelios šakelės čiobrelių,

šlakelis alyvuogių aliejaus,

druskos, pipirų.

Padažui:

0,5 citrinos sultys,

1 šaukštas sezamų pastos,

3 šaukštai alyvuogių aliejaus,

1 skiltelė trinto česnako,

1 šaukštelis medaus,

druskos, pipirų.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Daržoves nulupkite ir supjaustykite. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, berkite druskos, pipirų, lengvai išmaišykite, kad aliejus pasiskirstytų. Dėkite į skardą ant kepimo popieriaus ir kepkite 20–25 minučių. Kol kepa, sumaišykite visus padažo ingredientus iki vientisos tekstūros. Iškepusias daržoves sumaišykite su špinatų lapais ir užpilkite padažu. Galite dėti smulkintos fetos, avinžirnių, saulėgrąžų ar kepintų moliūgų sėklų.

Pomidorų sriuba

J. Bikauskaitės asmeninio archyvo nuotr.

5–6 pomidorai,

2 raudonos paprikos,

1 cukinija,

2 svogūnai,

aitrioji paprika (pagal savo skonį),

česnako galvutė,

alyvuogių aliejaus,

druskos, pipirų, bazilikų, rūkytos paprikos miltelių,

200 ml grietinėlės,

1 šaukštelis cukraus.

Viską supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais, pilkite alyvuogių aliejaus, berkite prieskonių, išmaišykite ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Keptas daržoves dėkite į smulkintuvą, išspauskite česnaką ir susmulkinkite. Pilkite grietinėlės, dėkite cukraus ir ragaukite, ko trūksta. Beje, tokią sriubą visada perkošiu per sietelį – be pomidorų sėklyčių ir odelių ji dar švelnesnė.

Drėgnas morkų pyragas

J. Bikauskaitės asmeninio archyvo nuotr.

Tešlai:

2 kiaušiniai,

0,5 puodelio cukraus (100 g),

1 šaukštelis vanilės ekstrakto,

0,5 puodelio neutralesnio skonio aliejaus,

0,5 puodelio pieno,

3 vidutinio dydžio smulkiai tarkuotos morkos,

1,5 puodelio miltų,

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

2 šaukšteliai cinamono,

0,5 puodelio smulkintų graikinių riešutų.

Glajui:

2 šaukštai minkšto sviesto,

0,5 puodelio kreminio sūrio (naudojau „Philadelphia“),

0,5 puodelio miltelinio cukraus,

1 šaukštas tarkuotos apelsino žievelės,

1 šaukštas citrinos sulčių.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vanile. Pilkite pieno, aliejaus, berkite tarkuotų morkų ir išmaišykite. Tada berkite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, riešutus, sumaišykite iki vientisos masės. Sviestu pateptu kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą (aš naudojau kekso formą). Supilkite tešlą ir kepkite apie 40 minučių. Kol pyragas kepa, pagaminkite užtepą. Kreminį sūrį ir sviestą išplakite iki vientisos masės. Suberkite miltelinį cukrų, išplakite. Įmaišykite apelsino žievelę ir citrinos sultis. Laikykite šaldytuve, kol pyragas iškeps. Baigus kepti, leiskite pyragui atvėsti ir aptepkite kremu.

Česnakinė vištiena su medumi

0,5 kg vištos šlaunelių be kaulo ir odos,

3–4 česnako skiltelės,

1 šaukštas sojų padažo,

2 šaukštai ryžių acto,

0,3 puodelio skysto medaus,

1 šaukštas aštraus padažo (aš naudojau saldų aitriųjų paprikų – sweet chilli),

druskos, pipirų.

Įkaitinkite keptuvėje šlakelį alyvuogių aliejaus, dėkite vištieną, pabarstykite druska, pipirais ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Visus skystus padažo ingredientus sumaišykite iki vientisos konsistencijos. Tarkuotą arba smulkiai pjaustytą česnaką berkite į keptuvę su apkepusia vištiena. Kai česnakas apkeps ir paskleis aromatą, pilkite padažą ir dar patroškinkite, kol padažas sutirštės. Apverskite vištieną, kad gražiai pasidengtų padažu.

GALERIJA

  • Maisto gaminimas – veikla, maloni širdžiai, sielai, akims ir gomuriui
  • Maisto gaminimas – veikla, maloni širdžiai, sielai, akims ir gomuriui
  • Maisto gaminimas – veikla, maloni širdžiai, sielai, akims ir gomuriui
  • Maisto gaminimas – veikla, maloni širdžiai, sielai, akims ir gomuriui
  • Maisto gaminimas – veikla, maloni širdžiai, sielai, akims ir gomuriui
  • Maisto gaminimas – veikla, maloni širdžiai, sielai, akims ir gomuriui
  • Maisto gaminimas – veikla, maloni širdžiai, sielai, akims ir gomuriui
  • Maisto gaminimas – veikla, maloni širdžiai, sielai, akims ir gomuriui
  • Maisto gaminimas – veikla, maloni širdžiai, sielai, akims ir gomuriui
  • Maisto gaminimas – veikla, maloni širdžiai, sielai, akims ir gomuriui
J. Bikauskaitės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Receptai gal ir nieko

bet pasižiūrėjus į autorę iš karto lenda įkyri mintis - ar verta taip maitintis kuomet nuo tokio maisto atrodai kaip kankinys?( prašau nepykti, jei įžeidžiau..)

Kodėl

atrodot normali,netgi protinga,o elgiatės kaip žvėražmogė siūlydama žmonėms gyvūnų kančia maitintis..laikas požiūrį keisti į receptūrą gerbiamoji..jei į dvasinę švarą nenusispjaut..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS