R. Paukštė: visada tikėjau, kad yra meilės pasaulis | kl.lt

R. PAUKŠTĖ: VISADA TIKĖJAU, KAD YRA MEILĖS PASAULIS

Mažai kas žino, kad Rima Paukštė – pirmosios renginių organizavimo Lietuvoje firmos įkūrėja. Kitiems šventes kūrusi moteris jau seniai užvertė šį gyvenimo lapą, be pykčio paleido savo vyrą ir verslo partnerį. Šiandien iš Ispanijos į toliausius pasaulio kraštus keliauja jos optimizmo įkrauti tapybos darbai, o pati Rima ne tik jaučiasi sava Viduržemio jūros pakrantėje, bet ir išdidžiai sako: "Tai mūsų protėvynė."

– Žinodama, kad dėl kažko išgyvenu, viena mano draugė paskambinusi sako: "Tikrinu pulsą." Kitaip tariant, nori įsitikinti, ar viskas man gerai. Jūsų pulsą patikrinti lengva – feisbuke šypsotės visose nuotraukose. Geriate laimę rieškutėmis?

– Šypsena – mano vizitinė kortelė. Besišypsantis žmogus daug gražesnis, kai šypsaisi, pakyla nuotaika. Šypsena užkrečiama, ji sušildo. Man patinka įkvėpti žmones. Laimė slypi viduje, tai sprendimas būti laimingam. Tai būsena, kuria nusprendžiau gyventi.

– Patikslinkime jūsų laimės adresą. Susipažinome Vilniuje, vėliau žinojau, kad įsikūrėte mažame Ispanijos kurortiniame miestelyje Chavėjoje, paskiau – Valensijoje, o dabar – Andalūzijoje? Ar teisingai rodo mano navigacija?

– Taip, jūs puikiai išskaitėte mano kelionę. Dabar aš gyvenu Andalūzijoje. Laimė adreso neturi, ji, kaip ir sakiau, mano viduje. Kad ir kur būčiau, visur esu laiminga. Dabar mėgaujuosi Andalūzijos gamtos begaliniu grožiu, jos senos kultūros paveldu. Tai taip įdomu!

– Vyras, kuris uždegė sužeistą po skyrybų širdį ir tapo tėvu dviem pirmosios jūsų santuokos vaikams, jūsų gyvenime atsirado Lietuvoje. Šokant taip sužavėjote Valdemarą, kad neišgąsdino nei vienišos mamos statusas, nei 11 metų skirtumas. Negana to, uždegėte jį permainoms ir drauge atvykote į savo svajonių Ispaniją.

– Aš nuo vaikystės svajojau turėti šeimą. Visada tikėjau, kad yra meilės pasaulis ir kad vieną dieną jame gyvensiu. Kelias į jį buvo pilnas kritimo ir kėlimosi, nusivylimo ir džiaugsmo, pažeminimų ir išaukštinimų, išdavysčių ir atradimų. Turėjau ir iki šiol turiu pamokų. Kai kurias išmokau, o kai kurias tenka pakartoti. Bet kiekvieną kartą pasirinkdama klausausi širdies – tai svarbiausia.

Į visus troškimus Dievas atsako. Aš sutikau žmogų, kuris yra dalis manęs. Jis mane jaučia, pažįsta, iš pusės žodžio žino, ką aš pasakysiu. Kai kas nors tikina, kad puoselėjant santykius reikia daug dirbti, manau, tuose santykiuose nėra meilės. Man nereikia stengtis – viskas išeina savaime, natūraliai.

Vienas iš mano norų – būti išmintinga moterimi. Mano vyras yra iš tų išmintingų žmonių. Jie nerėkia garsiai – jie tyliai keičia pasaulį. Vis dėlto net jei esi išmintingas, nesi tobulas. Aš netikiu tobulumu, tikiu meile.

Ji ateina tyliai ir netikėtai. Ji visų pirma yra ramybė. Ji pilna švelnumo, jautrumo, džiaugsmo. Kaip ją atpažinti? Ji suteikia tau laisvę. Jautiesi labai lengvas, jokios įtampos, prievartos, kontrolės, manipuliacijos. Tau tiesiog gera. Esi drąsus. Ir jauti, kad viskas įmanoma.

– Į Ispaniją atvykote su paaugliais vaikais. Šiandien jie suaugę ir atradę save?

– Gerardas ir Ieva – jauni, gražūs, įdomūs žmonės. Labai skirtingi. Nemažai patyrę. Nes aš, jų mama, kartais pasirinkdavau būti kaip erelė: išmesti ereliukus iš lizdo, kad išmoktų skraidyti, sustiprėtų. Jie augo žinodami, kad leidžiama pasirinkti, nebūtina nieko daryti tobulai. Kaip tik skatinome, kad nebijotų klysti, darytų tai, kas patinka, svajotų ir siektų savo svajonių. Dar mokėme eksperimentuoti! Nebijoti viską imti ir pakeisti, jei nepatinka, ir to nereikėtų painioti su neatsakingumu ar lengvabūdiškumu. Mokėme juos visur ieškoti džiaugsmo.

– Kai bendravome Vilniuje, dalijotės švenčių organizavimo subtilybėmis, tačiau paskleisti jas plačiau tebuvo miglotuose planuose. Jūsų knygai "Stalo dekoras. Idėjos jūsų šventėms" buvo lemta gimti Ispanijoje. Reikėjo, kad ateitų laikas, žinios, pasiryžimas?

– Viskam yra savas laikas. Knygai – taip pat. Knygos idėja brendo daug metų, į ją sudėjau dviejų dešimtmečių patirtį. Labai norėjau, kad ji pasitarnautų jauniems žmonėms, kad įkvėptų rengti šiltas, gražiai dekoruotas šventes. Kai išleidau knygą, supratau, kad tai vieno etapo pabaiga. Prasidėjo kitas kūrybinis etapas – tapybos.

– Tapyti pradėjote 39-erių, bet jaunystėje jums teko mokytis pas žinomą Lietuvos dailininkę Mariją Ladigaitę-Vildžiūnienę. Ar jos įkvėpta ieškote lietuviškumo ženklų: paveikslus tapote akriliniais dažais ant senovinėmis staklėmis austos lininės drobės, gilinatės į senąją lietuvių kultūrą, perkeldama į drobę regioninių tautinių kostiumų raštus?

– Žinoma, Marijos Ladigaitės įtaka man labai didelė. Ji pirma atskleidė man dailės, meno pasaulį, ji buvo mano mokytoja. Tačiau darbų ciklo "Moteris raštuose" idėja atėjo ne iš tų laikų – iš karo Ukrainos.

Mano vaikystės vasaros prabėgo Ukrainoje. Karpatų kalnų dvasia man labai artima. O karas mane labai sukrėtė. Būtent jis išspaudė iš manęs tai, kas svarbu man, ką norėjau papasakoti. Raštai, jų jėga, simbolika, reikšmė... Pamačiau moterį, apipintą tautiniais raštais.

Raštai mane nuvedė ir į lietuvių kultūrą, istoriją. Aš tiek daug sužinojau! Tos žinios man padėjo perteikti kiekvieno Lietuvos regiono charakterį, istoriją, etninį paveldą. Tai toks lobis! Būtų gerai, jei mokykloje vaikams pasakotume apie raštus, jų simbolius, prasmes. Taip jie labiau suprastų, kas jie yra, didžiuotųsi savimi ir savo šalimi.

Kaip sakė profesorė Marija Gimbutas: "...svarbu suprasti, kiek mes turto turime, kad mes turime iš jo pasisemti išminties ir grožio. Jei mes jo, to turto, atsisakysime, tai mes atsisakysime savęs. Dabar visas pasaulis ieško kelių sugrįžti į savo šaknis, į savo žemę. (...) Mes ta prasme esame privilegijuoti – galime daug greičiau suprasti tą ryšį su praeitimi ir jausti jos tęstinumą savyje negu anglai ar prancūzai, ką jau kalbėti apie amerikiečius, kurie yra praradę savo šaknis. Žodžiu, mums lengviau puoselėti savo liaudies turtus, savo praeitį negu kitoms tautoms, ir tai mūsų išsilaikymo galimybė. Kaip mes kitaip galime išsilaikyti, jeigu ne iš tų versmių."

– Jūsų tapytos drobės išsisklaido po visą pasaulį. Jas įsigijusieji liudija, kad paveiksluose girdi skambant muziką. Kokiais burtais juos įkraunate?

– Net nežinau, kaip man taip išeina. Tiesiog tapau visada geros nuotaikos, iš širdies, su pasimėgavimu. Paskęstu savo jausmuose ir fantazijose – aš romantikė! Ir dar klausausi muzikos. Negaliu be jos. Ji sujudina manyje kažką, ko negaliu paaiškinti. Tapau, kaip jaučiu. Neturiu jokių taisyklių. Kiekvienas dailininkas, menininkas, manau, įkrauna savo darbą savo energijos. Kuo turtingas savo viduje, tuo ir dalijasi. O mano žiūrovas, matyt, pajaučia mano energiją. Girdi mano muziką.

– Esate šviesiaplaukė, bet turite ryškų pietietišką geną: mėgaujatės gyvenimu, net parversta ant menčių kaskart vis stipriau pakylate. Ir įrodote, kad tai – į gera. Perpratote ispanų gyvenimą ir jau jaučiatės sava?

– Ne tautybė tai apsprendžia. Gali ir tarp lietuvių nesijausti sava. Sava aš jaučiuosi tarp tos pačios minties, moralės žmonių, su kuriais esu ant tos pačios bangos. Tada net ir žodžių nereikia – pasižiūri į akis, ir viskas aišku.

Gali ir tarp lietuvių nesijausti sava. Sava aš jaučiuosi tarp tos pačios minties, moralės žmonių, su kuriais esu ant tos pačios bangos.

O ispanai – pasakiški žmonės. Man neteko sutikti blogų. Jie draugiški, paslaugūs, trykštantys gyvenimu. Ispanijoje – net septyniolika regionų, jie skirtingi, ir žmonės skirtingi. Pavyzdžiui, valencijiečiai labiau uždari, andalūziečiai – atviresni. Bet visi ispanai, nepriklausomai nuo regiono, tave išmokys džiaugtis šia diena ir mėgautis gyvenimu.

O šiaip džiugi naujiena yra ta, kad mūsų protėviai 456 m. atkeliavo čia ir įsikūrė nuo šiaurės iki pačių pietų. Jie prisidėjo prie šios šalies kūrimo, kultūros formavimo. Ar žinote, kad ispanų kalbai susiformuoti padėjo mūsų senoji prūsų kalba?

Kultūros žurnale "La Torre del Virrey" paskelbta Jūratės de Rosales mokslinė apybraiža "Kaip kalbėjo gudai, atvykę į Ispaniją". Ji rašo: "Šių dienų lietuviams ir latviams būtina suprasti, kad jie yra paskutiniai palikuonys didžiulės baltų tautų masės, kelis tūkstančius metų gyvenusios nuo Vyslos iki Uralo ir nuo Baltijos jūros iki Desnos ir Dniepro santakos. Tos didelės tautų masės istorija daug kartų aprašyta, bet jau nuo XIX a. ji buvo nebesurasta, ir ją pasisavino, išsidalino germanai ir slavai. Gal ne tiek iš blogos valios, kiek negebėdami suvokti, kaip to meto Latvija ir Lietuva galėjo būti viena didžiausių Europos galybių."

Mes, lietuviai, esame iš labai didžios tautos. Apie tai ir rašo Jūratė de Rosales savo knygose. Mes minime tik Vytauto laikus, o tie laikai – tik istorijos kruopelytė. Mes esame tie, kurie du kartus peržygiavome visą Italiją, užėmėme Romą. Apsistoję Pietų Prancūzijoje, įkūrėme savo karalystę, praėjus pusei šimtmečio, prie šios karalystės prisijungėm dabartinę Ispaniją. Todėl lietuviai taip puikiai jaučiasi Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje.

Ispanų rašytojas, žurnalistas Jose Javieras Esparza savo knygoje "Visigodos" ("Vizigotai") rašo apie mūsų tautą: "... tai buvo vizigotai, kurie pirmieji sukūrė valstybę Ispanijoje. Tai buvo tarp VI ir VII šimtmečių. Jie nebuvo barbarai ir atsilikėliai. Jų kultūros elitas žinojo, kad Žemė yra apvali, jie žinojo užtemimo priežastis, jie buvo daug raštingesni už prancūzus ir vokiečius." Būtų smagu ir naudinga, jei ši knyga būtų išversta į lietuvių kalbą.

Tai ar aš jaučiuosi čia sava? Taip, aš jaučiuosi namie.

– Kas tik apie jus rašė, visi akcentavo, kad Ispaniją pamilote nuo pirmos akimirkos, kai atskridote čia poilsio ir pajutote: "Tai mano!" Aš paklausiu kitaip: kada Ispanija išvargina ir palieka plyšelį įsismelkti tėvynės ir gimtojo Vilniaus ilgesiui?

– Meluočiau, jei pasakyčiau, kad nepasiilgstu gimtojo Vilniaus. Bet ne todėl, kad man čia liūdna ar kažkas išvargina. Pasiilgstu, nes ten gimiau, augau, mokiausi, kūriau. Aš pažįstu Vilnių kaip savo vaiką. Aš jį myliu, nors fiziškai esu toli nuo jo, bet kartais širdimi apkabinu jį ir man brangius ten gyvenančius žmones. Ten gyvena daug draugų, kurie man labai padėjo, be jų daug ko nebūčiau padariusi. Už tai esu be galo dėkinga. Palaikau su jais ryšį. Pasiilgimas – tai akimirka. Aš nemėgstu atsukti laiko atgal. Man įdomu tai, kas vyksta dabar aplink mane, svajoju apie ateitį ir tai, ką galėčiau nuveikti.

– Kolegos žurnalistai yra pavadinę jus žmogumi orkestru: šokis, muzika, scenografija, dekoras, interjerų ir renginių puošyba, tapyba – viskam užtenka širdies ir energijos. Koks motoriukas įtaisytas jūsų gyvybingoje natūroje?

– Tas motoriukas – mano smalsumas ir noras domėtis viskuo. Aš gimiau tokia. Mokykloje lankiau daug meno būrelių. Kai studijavau choreografiją, man buvo įdomu atrasti naujus stilius, sujungti tai, kas iš pirmo žvilgsnio nesusijungia. Tai duoda pradžią naujam skoniui, naujam ritmo jausmui. Taip maišiau stilius ir organizuodama renginius, nes daryti tai, kas nestandartiška, – smagu. Aš nebijau pradėti iš naujo, mokytis. Iššūkiai mane uždega. Tą motoriuką galiu pati sustabdyti ir jį užvesti.

Dar viena idėja, kurią norėčiau įgyvendinti, – išleisti knygą, kai pabaigsiu darbų ciklą "Moteris raštuose". Dabar esu nutapiusi Lietuvos regionus, pradėjau tapyti Ispanijos regionus. Dar laukia kitos vietovės, kur gyveno mūsų protėviai. Norėčiau sudėti paveikslus į tą knygą.

Per tai bus galima pamatyti moters grožį, kūrybingumą, stiprybę, suprasti jos įtaką kultūrai, vidinį pasaulį, pasaulėžiūrą. Jau surinkau nemažai medžiagos. Dar toje knygoje turėtų atsirasti talentingų fotomenininkų nuotraukos – fotoportretai, kuriuose atsispindėtų ties raštai. Toji knyga liudytų, kaip visos tautos tarsi juosta sujungtos ir daro įtaką viena kitai.

– Feisbuke seku jūsų pergales, pasiekiamas su bėgimo sportbatukais. Įveiktos trasos vis ilgėja ir sunkėja: bėgiojate net kalnais. Dar ir golfą žaidžiate. Kas pabudino sportinę aistrą?

– Nemažą savo gyvenimo dalį šokau, baigiau choreografijos studijas, o ten tikrai buvo dideli fiziniai krūviai. Nors po to ilga laiką nejudėjau, raumenys vis tiek turi atmintį, todėl kai tik vėl pradėjau sportuoti, atgavau visai neblogą formą. Tikrai neslėpsiu, bėgimui įkvėpė mano vyras. Jis man pavyzdys.

Viskas prasidėjo, kai atvažiavau į Ispaniją, čia oras tiesiog idealus sportuoti. Pradėjau nuo vaikščiojimo. Trejus metus vaikščiodavau iki 25 km siekiančius atstumus. Vaikštant patogu ausinuku išklausyti daugybę knygų. Tai ir dariau.

Atstumai ilgėjo, ir tada pagalvojau: o jei bandyčiau bėgti? Pradėjau nuo 1 km. Ir dabar jau puspenktų metų bėgioju, ir net kalnais. Viską galima ištreniruoti, reikia tik norėti, neskubėti, po truputį didinti krūvį. Sportuoti reikia su pasimėgavimu, tada tai bus ilgam ir į sveikatą. Ačiū Valdemarui – jis mano mokytojas, su juo dalyvauti sporto renginiuose vienas malonumas.

– Mieloji, nuolatos besišypsanti Rima, kas gali priversti jus pravirkti? Kas skaudina šiame, deja, ne visada džiuginančiame gyvenime?

– Esu labai jautri. Galiu lengvai pravirkti. Mane iki ašarų gali sujaudinti gera muzika, filmas, spektaklis, mintis, kurią perskaičiau, pamatytas gražus vaizdas, žmogaus gerumas ir jausmas, kad esu saugi ir mylima. Skaudina?.. Yra kas ir skaudina. Tik kai man skauda, niekas nežinos, tik patys artimiausi man žmonės.

– Ir galiausiai – pavedžiokite po savo vietas, kuriose ateinate ieškoti nusiraminimo, stiprybės, įkvėpimo.

– Tikiu, kad Dievas yra visur ir manyje, todėl man svarbu pabūti su Juo ir savimi. Tai pagrindinė mano baterija, mano šaltinis. Aš mėgstu pabūti viena. Pasivaikščioti pajūriu. Atsiversti Nidos Degutienės receptų knygą ir pasinerti į kulinarijos atradimus. Man patinka gaminti maistą, kepti saldumynus. Gamindama atsipalaiduoju, vyksta skonių ir jausmų chemija. Branginu mudviejų su Valdemaru kavos gėrimo laiką. Kad žinotumėte, kokios įdomios diskusijos tuomet vyksta! Išsišnekame apie viską. Pasidalijame naujausia informacija, kas vyksta pasaulyje, ką įdomaus perskaitėme. Tai laikas, pilnas filosofavimo, analizių. Nuo meno iki paprastų buitinių dalykų. Atsipalaiduoju ir įsikvėpiu kalnuose. Jie magiški, ten kalba Dievas. Jie gali tave apkabinti ir pakelti aukštai, kad pasijustum pasaulio dalelė. Apsiaunu bėgimo batelius, įsijungiu muziką, užsidedu ausinukus ir išbėgu... Tai mano meditacija. Girdžiu plakant savo širdį, girdžiu muziką, matau gamtą, avytes, paukščius, medžius. Bėgdama aš išsikraunu ir įsikraunu, gaunu atsakymus. Pasišnekučiuojame su Dievu. Nusišypsome vienas kitam!


"Moteris raštuose"

Darbų kolekciją sudaro dešimt paveikslų: po du paveikslus kiekvienam Lietuvos regionui (Aukštaitijai, Dzūkijai, Žemaitijai, Suvalkijai ir Klaipėdos kraštui). Darbai tapyti ant natūralaus lino drobėje akrilu. Kodėl moteris? Visa savo širdimi tikiu, kad moteris yra žemės dvasia, šeimos dvasia. Ji kuria raštą, tai yra savo charakterį. Tai darė ir daro įvairiais būdais: ausdama, siuvinėdama, piešdama, rišdama, nerdama, megzdama. Raštas – tarsi moters veidas, kuris atspindi jos sielą ir gyvenimą. Raštai – ir kartų saitai. Jie pasižymi didele jėga, apsauga, jie kalba apie tai, kad viso pasaulio tautos yra skirtingos, bet jas jungia raštų kalba.

GALERIJA

  • R. Paukštė: visada tikėjau, kad yra meilės pasaulis
  • R. Paukštė: visada tikėjau, kad yra meilės pasaulis
  • R. Paukštė: visada tikėjau, kad yra meilės pasaulis
  • R. Paukštė: visada tikėjau, kad yra meilės pasaulis
  • R. Paukštė: visada tikėjau, kad yra meilės pasaulis
  • Valdemaras ir Rima
  • R. Paukštė: visada tikėjau, kad yra meilės pasaulis
  • R. Paukštė: visada tikėjau, kad yra meilės pasaulis
Rimos Paukštės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pavardės

Paukštytė, Paukštienė, Paukštė... Varnytė, Varnienė, Varna... Lietuvaitė, lietuvė. Latvytė, latvė.

Meilė

Šudo malimo agregatas , kuri paliko

SUSIJUSIOS NAUJIENOS