S. Spielbergo pradžia – nuo žaislinių traukinių | kl.lt

S. SPIELBERGO PRADŽIA – NUO ŽAISLINIŲ TRAUKINIŲ

Turbūt nedaugelis žino, kad Stevenas Spielbergas, vienas magiškiausių visų laikų amerikiečių kino režisierių, išgarsėjęs XX a. septintajame dešimtmetyje, Naujojo Holivudo epochoje, pirmąjį filmą sukūrė būdamas vos 12 metų.

Filmas apie traukinio avariją, kurioje dalyvavo jo žaisliniai traukinukai, atvėrė klodus kūrybai, kruopščiai ir sėkmingai puoselėjamai iki šiol.

S. Spielbergas gimė ortodoksų žydų šeimoje Sinsinatyje, Ohajo valstijoje, 1946 m. gruodžio 18 d.

Jo mama Lėja buvo koncertuojanti pianistė, o tėvas Arnoldas – elektros inžinierius. Jis turi tris jaunesnes seseris: Anne, Sue ir Nancy.

S. Spielbergo seneliai kilę iš Ukrainos, jie XIX a. devintajame dešimtmetyje emigravo į JAV.

Režisierius atskleidė, kad vaikystėje turėjo tam tikrų mokymosi sunkumų. Jam prireikė daugiau negu dvejų metų, kad išmoktų skaityti. Dėl to iš jo tyčiojosi bendraamžiai, o mokytojai vadino tinginiu.

Tik gerokai vėliau, S. Spielbergui sulaukus 60 m., buvo diagnozuota disleksija.

„Manau, kad filmų kūrimas buvo mano didžioji išeitis, tai buvo būdas pabėgti nuo viso to“, – pažymėjo S. Spielbergas.

Baigęs vidurinę mokyklą jis persikėlė į Los Andželą, pateikė paraišką stoti į Pietų Kalifornijos universiteto kino mokyklą ir buvo tris kartus atmestas. Po to jis nusprendė pateikti paraišką į Kalifornijos valstybinį universitetą, į jį buvo priimtas.

Kiek vėliau jis metė studijas šiame universitete, kai jam buvo pasiūlytas stažuotojo darbas prodiusavimo kompanijoje „Universal Television“. Jos vadovas Sidas Sheinbergas labai susižavėjo jaunojo režisieriaus darbu.

Keli žinomiausi S. Spielbergo filmai: „Šindlerio sąrašas“ (1993), „Dirbtinis intelektas (2001) su aktoriumi Haley Joel Osment, „Pagauk, jei gali“ (2002), kuriame vaidina aktorius Leonardo DiCaprio, „Terminalas“ (2004) su aktoriumi Tomu Hanksu ir daugelis kitų.

S. Spielbergas kiekvieną pelno, gauto iš filmo „Šindlerio sąrašas“, centą aukoja 1994 m. jo įkurtam JAV Šoa fondui, kurio tikslas – filmuoti ir išsaugoti interviu su Holokaustą išgyvenusiais žmonėmis ir liudininkais.

Jis yra dviejų garsių Holivudo aktorių krikštatėvis: Drew Barrymore ir Gwyneth Paltrow.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS