Šokiai be partnerio, bet su begaline aistra | kl.lt

ŠOKIAI BE PARTNERIO, BET SU BEGALINE AISTRA

"Nereikia šokių partnerio, tinka bet kurio amžiaus moterims ir merginoms, vidutinis fizinis aktyvumas, puiki laikysena, koordinacija", – net užsimerkusi pyškina solo latino šokių trenerė Inga Bačėnė savo mėgstamo darbo pranašumus. Viena bėda – per juos mažumėlę kenčia šeima.

Su vaikinais – bėda

Inga sako, kad eidama per gyvenimą šokio žingsniu vos spėja atlikti žmonos ir mamos pareigas – dažnai pritrūksta laiko. Kadaise buvusi samdoma trenere, šiandien solo latino profesionalė turi dvi šokių studijas Kaune. Jose moko moteris ir merginas išraiškingų Lotynų Amerikos šokių judesių pagal šiuolaikinę, kojas kilnotis, klubus raitytis uždegančią muziką.

Jau pats pavadinimas solo latino sako, kad šiems šokiams nereikalingas partneris, tad visos Ingos auklėtinės (dažniausiai merginos) šoka po vieną.

"Sykį buvau sulaukusi ir poros vaikinų, bet kai atsisakiau su jais nueiti kavos po treniruotės, tiek juos ir temačiau", – juokiasi trenerė ir sako, kad su tais šokančiais vaikinais – viena bėda.

Ji ir pati nuo trečios klasės lankė pramoginių šokių pamokas. Iš pradžių sportinių šokių klube "Fregolina", paskui perėjo į "Sūkurį", bet pagal savo mažą ūgį (1,56 cm) vis nerasdavo tinkamų partnerių.

"Mano amžiaus ir profesionalumo vaikinai paprastai būdavo už mane gerokai aukštesni, o jaunesni, bet mano ūgio, nelabai norėdavo dalyvauti aukštesnio lygio varžybose. Sakė, kam mums vargintis ir šokti suaugusiųjų klasėje, jei galime užimti geresnes vietas savo kategorijoje", – atskleidžia užkulisius Inga.

Surado išeitį

Nuolat patirdama nepatogumų dėl partnerio, Inga pradėjo ieškoti šokių, kuriuose merginos šoktų po vieną. Kai juos rado, kaunietės gyvenime prasidėjo solinių šokių kelias, atvedęs ją į dabartinį Lietuvos sporto universitetą. Ten Inga pasirinko kūno kultūrą ir šokį, įgijo pedagoginį išsilavinimą. Taigi dabar mokyti savo kolektyvo merginas problemų nekyla.

Kada pradėjo dirbti savarankiškai? "Turbūt jau nuo ketvirto kurso, kai reikėjo atlikti praktiką. Po jos įsitikinau, kad sugebu mokyti kitus žmones šokti", – prisimena dešimties metų senumo įvykius Inga. Lygiai tiek metų gyvuoja ir jos šokių studija, pavadinta tuo pačiu vardu – "Solo Latino".

Paklausta, kuo soliniai šokiai skiriasi nuo linijinių – juk juos taip pat šoka grupė merginų be partnerių, vadovė aiškina, kad solo latino šokių kompozicijos kuriamos šiek tiek kitaip. Čia nesilaikoma vienodų linijų ir sinchrono taisyklių. Linijiniuose šokiuose svarbus vienodas judesių kartojimas, o solo latino šokiai išsiskiria sudėtingomis kompozicijomis, kurias sudaro pati I.Bačėnė. Be to, komandinio pasirodymo metu šokėjos į šokį gali įsijungti skirtingu ritmu ir laiku.

Varžybos motyvuoja

Kokie šokiai priskiriami solo latino šokių grupei? Anot pašnekovės, visi, priklausantys Lotynų Amerikai: rumba, džaivas, čia čia čia, samba. Be jų, dar yra atskira Karibų šokių grupė, kurią taip pat varžybose gali rinktis solo latino šokėjos.

Specifika: solo latino profesionalė I.Bačėnė moko kitas moteris ir merginas išraiškingų judesių pagal uždegančią muziką. "Paulinabart Photography" nuotr.

"Salsą, bačatą, merengę labai mėgsta mano merginos", – atvirauja vadovė. Ėmusios lankyti šokių treniruotes, jos turi galimybę ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir susirungti su kitais solinių šokių klubais lotynų bei Karibų kategorijose.

"Jei nebūtų varžybų, vien šlifuoti judesius meginoms gal ir nebūtų taip įdomu, – svarsto vadovė, pati patyrusi, kad vien repeticijos galų gale atsibosta. – O per varžybas mano mokinės įsikrauna gerų emocijų, sveiko adrenalino. Paskui važiuojame kur nors į kavinę atšvęsti pergalės."

Solinius šokius merginos gali šokti vienos arba komandoje. Komandos skirstomos pagal šokėjų skaičių, amžių ir lytį. Pati trenerė prisipažįsta, kad irgi mėgsta išbandyti jėgas ant parketo dalyvaudama "Solo Open" profesionalų kategorijoje.

Per metus I.Bačėnės komanda paprastai paruošia vieną naują teminį šokį, kurį ir pristato specialioje varžybų šou programoje.

Kaip gimsta gerausios šokių idėjos? Anot Ingos, visaip. Štai naujausiai kompozicijai "Mafija" tinkamą dainą atrado jos vyras Tautvydas. Ją išgirdus, vėliau ėmė suktis ir vadovės fantazija, o netrukus gimė naujas "Mafijos" šokis bei jį paįvairinantys kostiumai.

Amžius, ūgis, svoris, sudėjimas ne svarbesni už norą šokti.

Filmuoti šokių vaizdo klipus – dar viena smagi šokėjų bendravimo fiesta. "Tarkim, šokio "Mafija" vaizdo klipas buvo filmuojamas Babtyno dvare. Merginos nuostabiai praleido laiką", – džiaugiasi trenerė ir sako, kad, pritrūkusi idėjų dėl aprangos ar muzikos, visuomet gali kreiptis pagalbos į jas.

Merginų kolektyve – įvairių profesijų atstovės, tad bendromis jėgomis rasti geriausią sprendimą visai nesunku.

Į treniruotes – su sūnumi

Su savo vyru Tautvydu Inga augina pustrečių metų sūnelį Dominyką ir sako, kad kol jo laukėsi – šoko iki paskutinės dienos. "Jaučiausi gerai ir savo pavyzdžiu norėjau įrodyti, kad nėštumas – ne liga. Gal dėl to vaikelis gimė be galo muzikalus. Jis puikiai jaučia ritmą. Kai buvo mažesnis, namuose dažnai ruošdavausi repeticijoms, tai Dominykui nuolat tekdavo klausytis visų tų trankių ir uždegančių Lotynų Amerikos ritmų", – pamena jauna mamytė.

Dominykas lanko darželį, bet visai neseniai mama imdavo jį į savo treniruotes. Rezultato neteko ilgai laukti. "Viename kambaryje turime didžiulę spintą su veidrodžiais, tai Dominykas, vos išgirdęs muziką, puola prie jų ir ima kraipyti klubus, kaip buvo matęs darant merginas per solo latino šokių treniruotes", – juokiasi I.Bačėnė.

Šiuo metu, kad galėtų daugiau laiko praleisti kartu, Inga vedasi Dominyką į sekmadienines treniruotes. Būti ten ir stebėti šokėjas berniukas labai mėgsta. Dažnai kaip tikras džentelmenas nustebina jas staigmenomis: pakeliui prirenka gėlių ar margaspalvių rudeninių lapų.

Šokių pora nesusilipdė

Ingos vyras nėra šokėjas: jis dirba Tarptautiniame Kauno oro uoste, yra atsakingas už lėktuvų pakilimo takų kokybę. Inga juokiasi, kad Tautvydas kartais pabamba, jog žmonos nuolat nėra namuose: šiokiadieniais – treniruotės, savaitgaliais – varžybos.

Sykį neapsikentęs vyras pasiūlė jai šokti poroje sekmadieniais pas kitą trenerę. Turbūt šitaip norėjo praleisti su žmona daugiau laiko. Pradžioje buvo visai neblogai. Bet Tautvydo darbas pamaininis, o Inga nuolat turėdavo dalyvauti įvairiuose renginiuose, tad nieko gero iš to neišėjo. "Po dviejų mėnesių dingo abiejų motyvacija šokti", – juokiasi ji.

Ar vyrui patiko poriniai šokiai? Ingos žodžiais tariant, profesionalui ir visai žaliam pradinukui šokti iš tiesų yra sunku. "Būdavo, kad vyras pameta ritmą, o aš, įsijautusi į šokį, to nė nepastebiu, – aiškino ji. – Bet ko nepadarysi dėl savo mylimojo?!"

Ne vien lieknų užsiėmimas

Inga pasakoja, kad solo latino šokiai kilo iš sportinių šokių, kai vienas iš poros sugalvodavo patobulinti sunkiau besisekančius judesius pas profesionalų trenerį. Tuomet lankydavo papildomas treniruotes. Taip ilgainiui kažkam kilo mintis sukurti visiškai atskirą Lotynų Amerikos šokių kategoriją – solo latino, kur merginos ir vaikinai galėtų šokti po vieną.

Vartydama nuotraukas regiu įvairaus ūgio ir sudėjimo šokėjas. Vadinasi, pavieniai šokiai skirti ne tik manekenėms? "Patikėkite, tikrai ne… Kai ant parketo klubus ima judinti stambesnės merginos, man netgi labiau patinka", – atvirauja vadovė, kviečianti apkūnesnes merginas ne kompleksuoti, o įvertinti savo figūros pranašumus šokant šiuos šokius.

Ar jiems reikalingi specialūs aukštakulniai? Inga linksi galvą. Batelių padai turi būti odiniai, kad neslystų ant parketo. Bet jei aukštakulnius moterys avi tik retomis progomis, vadovė siūlo puikų pakaitalą – specialius lanksčius šokiams skirtus kedukus, kurie pradedančiosioms ant parketo suteikia stabilumo.

Naudinga: pasak I.Bačėnės, solo latino treniruočių metu juda visas kūnas, tad šokiai puikiai tinka norinčioms sulieknėti. Asmeninio archyvo nuotr.

Moko jaunavedžių šokio

"Kaip ir visur, taip ir solinių šokių varžybose pasitaiko visokių kuriozų. Bet jei jų nebūtų – pasirodymai netektų pusės savo žavesio, – įsitikinusi Inga. – Arba tiesiog nebūtų apie ką su merginomis šnekėti ir juoktis iki pilvo skausmo."

Kita bėda, dažniausiai kamuojanti šokėjas, susijusi su avalyne. Tai nulūžta bato pakulnis ar sugenda dirželis. Todėl Inga kala savo šokėjoms į galvas, kad nepamirštų įsidėti atsarginės avalynės.

"Visoms primenu, o sykį ir pati pamiršau. Kaip tyčia, tuomet nuo vieno batelio kažkas nuplyšo. Laimė, viena šokėja man paskolino savo atsarginius batus. Truputį per didelius, bet vis geriau negu nieko", – aiškina vadovė, į varžybas imanti ir atsarginę suknelę – o jei nutrūktų petnešelė, kaip sykį nutiko jos vienai šokėjai.

Inga prisipažįsta, kad turi ir dar vieną labai įdomią veiklą. Ji padeda jauniesiems paruošti jaunųjų šokį. Anksčiau tai būdavo valsas, o dabar poros darosi vis išradingesnės, tad prašo Ingos pamokyti ne tik valso, bet ir rumbos ar salsos žingsnelių. "Šią vasarą, – pasakoja Inga, – vieni jaunavedžiai panoro per savo vestuves šokti tango."

Anot pašnekovės, ši vasara atostogomis tikrai nekvepėjo: teko padėti ruošti jaunųjų šokį net 35 poroms. Ar bent vieni pakvietė savo šokių mokytoją į vestuves? Inga purto galvą. Užtai "Solo Latino" klubas turi kitą gražią tradiciją. Jei kuri nors šokėja išteka, jos draugės ruošia jai vestuvinę staigmeną – padovanoja grupinį šokį jauniesiems ir jų svečiams.

Lotynų Amerika – svajonėse

Inga labai norėtų kada nors aplankyti bent keletą Lotynų Amerikos šalių, sušokti Kuboje salsą ar Dominikos Respublikoje lyriškąją bačatą. Deja, kol kas laiko trūksta net šeimai, kurią be galo myli, – ką jau kalbėti apie tolimus kraštus.

Šią vasarą, kaip ir dauguma lietuvių, Bačėnų šeima leido laiką Baltijos pajūryje: "Dominykas dar nebuvo matęs jūros, tad vežėme parodyti."

Merginoms, kurios vis pasvajoja apie šokius, bet randa šimtus priežasčių, kodėl jų nelankyti, Inga siūlo ne tik svajoti, bet imti ir daryti. "Amžius, ūgis, svoris, sudėjimas ne svarbesni už norą šokti. Ateikite, pajuskite iš trenerio sklindančias meilės šokiui bangas ir pamatysite, kaip užsidegsite tuo pačiu jausmu", – kviečia trenerė.

"Solo Latino" šokių komandos vyriausiai dalyvei – 50, jauniausiai – 20. Laisvalaikį su soliniais šokiais merginos renkasi dėl įvairių priežasčių: vienos tikisi numesti svorio, kitos pildo savo vaikystės svajones.

"Žinau vieną atvejį, kai merginai tėvai neleido lankyti šokių. Tai ji, kai tik turėdavo galimybę, visuomet eidavo žiūrėti, kaip šoka "Žuvėdra", mat buvo iš Klaipėdos. Pradėjusi studijuoti Kaune, ji išsyk užsirašė į mano šokių grupę ir jau pirmą pamoką parodė, kaip puikiai juda", – džiaugiasi I.Bačėnė.

Trenerė pastebi, kad ne visos merginos nori lieti prakaitą sporto salėje. Daugelis jų pageidauja smagių grupinių šokio užsiėmimų pagal uždegančią muziką. Jų metu, pasak trenerės, juda visas kūnas, dirba visi raumenys, tad svorio pokyčiai norinčioms sulieknėti – garantuoti.

GALERIJA

  • Specifika: solo latino profesionalė I.Bačėnė moko kitas moteris ir merginas išraiškingų judesių pagal uždegančią muziką.
  • Specifika: solo latino profesionalė I.Bačėnė moko kitas moteris ir merginas išraiškingų judesių pagal uždegančią muziką.
  • Naudinga: pasak I.Bačėnės, solo latino treniruočių metu juda visas kūnas, tad šokiai puikiai tinka norinčioms sulieknėti.
  • Naudinga: pasak I.Bačėnės, solo latino treniruočių metu juda visas kūnas, tad šokiai puikiai tinka norinčioms sulieknėti.
  • Linksmai: naujausio šokio „Mafija“ vaizdo klipas, kuriam netyčia muziką surado Ingos vyras, buvo filmuojamas Užutrakio dvaro fone.
  • Paveldėjo: smagūs Lotynų Amerikos ritmai patinka ir Dominykui. „Gal todėl, kad jo laukdamasi šokau iki gimdymo“, – spėja mama. <span style=color:red;>(foto 4)</span>
  • Specifika: solo latino profesionalė I.Bačėnė moko kitas moteris ir merginas išraiškingų judesių pagal uždegančią muziką.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Giedrė

Šaunuolė! Taip ir toliau, tvirtu žingsniu pirmyn!

Anonimas

matyt atsitrenkė su galva į kietą daiktą , psichinė progresija

Anonimas

Tegul staiposi tos kvailelės...vyrams tai neidomu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS